Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Πριµ πρόσληψης για 10.000 ανέργους έως 24 ετών

πΟσΟστΟ ανερΓιασ (%) Κατα περιΦερεια - νοέµβριος 2005 - 2010
Οδηγίες προς τις επιχειρήσεις για το πρόγραµµα επιχορήγησης για την απόκτηση εργασιακής εµπειρίας 10.000 ανέργων σε εργοδότες του ιδιωτικού τοµέα µε επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών δίνει µε εγκύκλιό του το ΙΚΑ.

Στόχος του προγράµµατος, όπως επισηµαίνεται στην εγκύκλιο, είναι η απόκτησηεργασιακής εµπειρίας ανέργων ηλικίας 16-24 ετών, νεοεισερχοµένων στην αγορά εργασίας, µε την απασχόλησή τους σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Οι τελευταίες θα συνάπτουν µε τους ανέργους συµβάσεις απόκτησης εργασιακής εµπειρίας διάρκειας έως δώδεκα µηνών. Μετά το πέρας της σύµβασης είναι δυνατή η συνέχιση της επιχορήγησης, εφόσον µετατραπεί σε σύµβαση εργασίας για επιπλέον χρονικό διάστηµα δώδεκα µηνών.

Δίκαίουχοί είναι όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τοµέα. Για να υπαχθεί µια ιδιωτική επιχείρηση στο πρόγραµµα, δεν θα πρέπει να έχει προβεί, κατά τη διάρκεια του εξαµήνου πριν από την αίτηση υπαγωγής στο πρόγραµµα, σε µείωση προσωπικού λόγω καταγγελίας σύµβασης εργασίας. Σε περίπτωση απόλυσης η επιχείρηση θα πρέπει να έχει προβεί σε αντικατάσταση του µισθωτού έως την ηµεροµηνία υποβολής της αίτησης συµµετοχής στο πρόγραµµα.

ή Δίαρκέία της επιχορήγησης που αφορά την απόκτηση εργασιακής εµπειρίας ορίζεται έως 12 µήνες. Ως ποσό επιχορήγησης ορίζεται το ποσό των ασφαλιστικών εισφορών των κλάδων σύνταξης, ασθενείας σε είδος και επαγγελµατικού κινδύνου του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, όπως αυτό υπολογίζεται επί των ακαθάριστων αποδοχών του 80% του κατώτατου βασικού µισθού ή επί των ακαθάριστων µηνιαίων αποδοχών του 80% του κατώτατου ηµεροµισθίου, όπως ορίζεται κάθε φορά από την ΕΓΣΣΕ. Το ποσό της επιχορήγησης αποδίδεται µέσω της χρέωσης του αλληλόχρεου λογαριασµού ΙΚΑ-ΕΤΑΜ-ΟΑΕ∆ και της αντίστοιχης πίστωσης του λογαριασµού του εργοδότη.

Γία τίσ 200.000 θέσέίσ πλήρους απασχόλησης µε επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών και παράλληλη διατήρηση τουλάχιστον 400.000 θέσεων εργασίας για χρονικό διάστηµα 18 µηνών, ήδη άρχισε η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για τη συµµετοχή εργοδοτών του ιδιωτικού τοµέα στο τροποποιηµένο πρόγραµµα του ΟΑΕ∆.

Οι τροποποιήσεις έχουν σχέση µε τη µείωση του ανώτατου ορίου επιχορηγούµενων υπαλλήλων (30 αντί 80 σε επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 50 εργαζοµένους). Επίσης, σχετίζονται µε τη δυνατότητα να εντάσσονται στο πρόγραµµα και επιχειρήσεις µε έναν εργαζόµενο µε πλήρη απασχόληση (σε αυτή την περίπτωση η επιδότηση αντιστοιχεί στο 75% των µηνιαίων εργοδοτικών εισφορών).

ή ένίσχυσή πουθα λάβει µια επιχείρηση, αθροιζόµενη µε οποιαδήποτε άλλη ενίσχυση έχει λάβει ή θα λάβει η επιχείρηση, δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ σε οποιαδήποτε περίοδο τριών οικονοµικών ετών. Ειδικά για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τοµέα των οδικών µεταφορών, το συνολικό ποσό ενισχύσεων δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 100.000 ευρώ.

Το πρόγραµµα δίνει έµφαση στις ειδικές οµάδες εργαζοµένων, δηλαδή σε άτοµα µε αναπηρία και εργαζοµένους ηλικίας 50 ετών και άνω. ΟΟΑΕ∆ καλύπτει το ποσό που αντιστοιχεί στις µηνιαίες εργοδοτικές εισφορές του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για όλους τους κλάδους κύριας και τηςεπικουρικής ασφάλισης. Το ποσό επιχορήγησης φθάνει το 100% των εισφορών για επιχειρήσειςµε δύο εργαζοµένους και άνω και το 75% για τις επιχειρήσειςµε έναν υπάλληλο πλήρουςαπασχόλησης.
NEA