Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Τρόικα: Θέλουμε αποκρατικοποιήσεις 50 δισ. έως το 2015

thumb
Οι επιθεωρητές της τρόικας έδωσαν το «πράσινο φως» για τη χορήγηση της τέταρτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, ύψους 15 δισ. ευρώ, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων πρέπει να επιταχυνθεί, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του Μνημονίου.
Ο εκπρόσωπος της ΕΕ, Σερβάς Ντερούζ, επισήμανε ότι «H Ελλάδα θα πρέπει να αντλήσει έσοδα 50 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων έως το 2015. Διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν τρεις πολύ σημαντικές πηγές (εσόδων) από αποκρατικοποιήσεις: εισηγμένες και μη εισηγμένες επιχειρήσεις, τα μερίδια του Δημοσίου σε αυτές τις επιχειρήσεις και εμπορικά ακίνητα».
«Για να βοηθήσουμε στην μείωση του δημοσίου χρέους και να στηρίξουμε μεγαλύτερες επενδύσεις και ανάπτυξη, είναι σημαντικό να ενισχύσει τις ιδιωτικοποιήσεις» ανακοίνωσε.
Οι επικεφαλής της τρόικας, που διενεργούν τακτικούς ελέγχους από την αρχή τα εβδομάδας, σημειώνουν  ότι η συνολική αξιολόγησή τους είναι ότι το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδος έχει σημειώσει περαιτέρω πρόοδο προς την επίτευξη των στόχων του.
Ανέφεραν πως, παρά τις καθυστερήσεις σε ορισμένους τομείς, υλοποιούνται σταδιακά οι δημοσιονομικές και οι ευρύτερες μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για την επίτευξη των μεσοπρόθεσμων στόχων του προγράμματος.
Τονίζουν, ωστόσο, ότι παραμένει η ανάγκη προγραμματισμού και υλοποίησης σημαντικών μεταρρυθμίσεων, ώστε να δημιουργηθεί μια κρίσιμη μάζα που θα διασφαλίζει τη δημοσιονομική βιωσιμότητα και την οικονομική ανάκαμψη.
Ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν δήλωσε «το πρόγραμμα είναι εντός των στόχων, αλλά δεν θα παραμείνει εντός των στόχων, χωρίς μια σημαντική, εκτεταμένη επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων».
to pontiki
 
το είδα εδώ