Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Ισχυρή ηλιακή καταιγίδα χτυπάει τη Γη


BBC
ΛΟΝΔΙΝΟ. Το βόρειο σέλας θα «κατηφορίσει» νοτιότερα και θα είναι ορατό από τη Βρετανία, αναφέρουν Βρετανοί επιστήμονες, εξαιτίας μιας μεγάλης ηλιακής καταιγίδας που ενδεχομένως να δημιουργήσει προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες του πλανήτη μας. Η σχετική ανακοίνωση της Βρετανικής Γεωλογικής Επιθεώρησης αναφέρει ότι τρεις ισχυρές ηλιακές εκλάμψεις που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στην επιφάνεια του Ηλιου έχουν αποστείλει νέφη φορτισμένων σωματιδίων προς τη Γη που ίσως να επηρεάσουν τους δορυφόρους, τις τηλεπικοινωνίες, αλλά και τα δίκτυα ηλεκτροδότησης.
«Πιστεύουμε ότι θα αρχίσουμε να βλέπουμε τα αποτελέσματα της ηλιακής καταιγίδας το βράδυ της Πέμπτης», επεσήμανε χθες μιλώντας στο ΒΒC ο δρ Αλαν Τόμσον, επικεφαλής του τμήματος γεωμαγνητισμού της Βρετανικής Γεωλογικής Επιθεώρησης.
«Στην επιστημονική κοινότητα επικρατεί η άποψη ότι η ηλιακή καταιγίδα των τελευταίων ημερών δεν είναι τόσο ισχυρή όσο είχαμε αρχικά αξιολογήσει. Αλλά είναι αρκετή για να δούμε το βόρειο σέλας να εμφανίζεται στη Βρετανία», τόνισε. Η ηλιακή έκλαμψη, που καταγράφηκε τα ξημερώματα της 15ης Φεβρουαρίου, ήταν η ισχυρότερη των τελευταίων τεσσάρων ετών, σύμφωνα με τη NASA που παρακολουθεί τη δραστηριότητα στην επιφάνεια του Ηλιου.
Ηδη τα κινεζικά ΜΜΕ αναφέρουν διαταραχές στις τηλεπικοινωνίες ασυρμάτων στη νότια Κίνα. Οι επιστήμονες, ωστόσο, ανέμεναν την εμφάνιση των προβλημάτων αργά το βράδυ της Πέμπτης.
Το 1972 μια γεωμαγνητική καταιγίδα που προκλήθηκε από ηλιακή έκλαμψη έθεσε εκτός λειτουργίας τις τηλεφωνικές επικοινωνίες στο Ιλινόις, ενώ το 1989 μία άλλη καταιγίδα έκοψε το ρεύμα σε έξι εκατομμύρια κατοίκους του Κεμπέκ.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_18/02/2011_433058