Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

Mετέφερε συστοιχίες βλημάτων ΗΥ-2 στα Στενά του Χορμούζ το Ιράν

Δύο συστοιχίες βλημάτων επακτίου αμύνης ΗΥ-2 Silkwοrm, την κινεζική εξέλιξη του παλαιού σοβιετικού βλήματος SS-N-2 Styx, μεταφέρθηκαν κατά την διάρκεια των δύο τελευταίων ημερών και εγκαταστάθηκαν σε προστατευμένες βάσεις στα στενά του Χορμούζ, αναφέρουν πηγές των δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Πριν λίγες ώρες ο.....
Αναπληρωτής Διοικητής του ναυτικού, ο ναύαρχος Μαχμούντ Μουσαβί, στο πρακτορείο ειδήσεων ISNA άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο το Ιράν να κλείσει τα Στενά του Χορμούζ: "Αν αναγκαστούμε να τα το κάνουμε, θα το κάνουμε. Αν μας επιτεθούν θα το κάνουμε. Αλλά δεν θέλουμε να γίνει κάτι τέτοιο και δεν θα το κάνουμε πριν μας επιτεθούν. Είμαστε υπέρ της ειρήνης και της ασφάλειας και της ελεύθερης ναυσιπλοΐας και όχι υπέρ του κλεισίματος των Στενών του Χορμούζ", δήλωσε, αλλά όλα δείχνουν ετοιμότητα από την πλευρά των Ιρανών, αφού οι ΗΠΑ αυτή την στιγμή δείχνουν περισσότερο παρά ποτέ έτοιμοι να κτυπήσουν το Ιράν.

Με εκρηκτική κεφαλή βάρους 513 κιλών, ταχύτητα 0,8 Μαχ και ακτίνα δράσης 200 χλμ. και πιθανότητα προσβολής του στόχου που ανέρχεται στο 90%, η προσπάθεια εξουδετέρωσής τους είναι "εκ των ουκ άνευ" αν θέλουν οι δυτικοί να κρατήσουν ανοικτά τα στενά.

Οι δύο συστοιχίες έχουν διασπαρεί σε μία περιοχή περίπου 100 χλμ στην ανατολική πλευρά των στενών και προστατεύονται από Α/Α συστήματα.

Και ο Μουσαβί συνέχισε με μία σαφή απειλή για τα φιλοδυτικά καθεστώτα του Κόλπου : "Όμως έχουμε ένα μερίδιο των στενών και αν τα συμφέροντά μας τεθούν σε κίνδυνο, τότε τα συμφέροντα των άλλων (χωρών του Αραβικού Κόλπου) θα τεθούν επίσης σε κίνδυνο", είπε.

Οι δηλώσεις αυτές είναι καθαρά προειδοποιητικές για το τι μέτρα θα λάβουν οι Ιρανοί αν επιτεθούν οι ΠΑ σε βάρος τους σε μια περιοχή, απ'όπου μεταφέρεται το 40% της παγκόσμιας κατανάλωσης πετρελαίου και το 60% του πετρελαίου που καταναλώνει η Ευρώπη.

Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA, σήμερα έγινε με επιτυχία δοκιμή ενός πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς, όπυς γράφουμε και σε άλλο σημείο

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr