Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

ΟΙ ΕΠΤΑ «ΑΓΓΕΛΟΙ» ΤΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟΥ ΚΕΛΙΟΥ ΤΩΝ ΑΡΧΑΓΓΕΛΩΝ


Του Γιώργου Θεοχάρη

Ο πατέρας Παίσιος από το απόκρυμνο κελί των Σαββαίων μιλά στο Αγιορείτικο Βήμα

Κελί των Αγίων Αρχαγγέλων, χτισμένο μέσα στο δάσος,γνωστό ως το κελί των Σαββαίων, καθώς προστάτης του κελιού είναι Όσιος Σάββας ο ηγιασμένος. Ανηκει στη Μονή Χιλανδαρίου και χρονολογείται τον ένατο αιώνα, πριν την .....
ίδρυση του Αγίου Όρους από τον Αγιο Αθανάσιο τον Αθωνίτη. Βρίσκεται στην άνω Καψάλα και απέχει περίπου σαράντα λεπτά από τις Καρυές, την πρωτεύουσα του Άθωνα.

Στο ησυχαστήριο ζουν εφτά πατέρες, χωρίς ηλεκτρικό και κανένα σύγχρονο μέσο τεχνολογίας.

Μέχρι το 2006 στο κελί ζούσε μόνο ο Γέροντας Σάββας μετά την Κοίμηση του γέροντα του, Σεραφείμ.

Από τους παλαιότερους μοναχούς στο κελί είναι ο 49 χρονος πατέρας Παίσιος ο οποίος εώς το 2004 ζούσε στη σκητη της Αγίας Άννης, ένα βράδυ όμως μετά από Προσευχή άκουσε μια ανδρική φωνή που του είπέ «να πας στο κελί». Και η απάντηση του πατέρα Παισιου ήταν «να είναι ευλογημένό», εξηγεί ο ίδιος στο «Αγιορείτικο Βήμα».

Στη συνέχεια μετά από εντονες ενδείξεις διαφάνηκε ότι ήταν ο Άγιος Σάββας ο ηγιασμένος, υπογραμμίζει.

Ο πατέρας Παίσιος εκάρη Μοναχός απο τον γέροντα Εφραίμ τον φιλοθείτη, έχει δίδυμο αδελφό που είναι μοναχός στη Μονή Καρακάλου.

«Ο κόσμος σήμερα έχει ανάγκη από πνευματική τροφή, οι πολιτικοί μας που κινούν τα νήματα ειναι στη λέσχη Μπίλντιμπεργκ ,τι καλό να περιμένεις απο αυτούς ,ειναι προδότες. Πίσω από όλα είναι η Εβραίοί», επισημαίνει ο Αγιορείτης μοναχός.

Οι πατέρες που ζουν στο ιστορικό κελί είναι ο γέροντας Σάββας, ο πατέρας Παίσιος, ο πατέρας Προκόπιος, ο πατέρας Αθανάσιος, ο πατέρας Βασίλειος, και οι δόκιμοι Ελευθέριος και Δημήτριος.

Στη κουζίνα και στο καθιστικό δεν υπάρχουν παράθυρα παρά μόνο πλαστικά τζάμια που ειναι βιδωμένα στον τοίχο, ένας μοναχός ζει σε ένα χώρο που μέχρι πρότεινος ήταν στάβλος. Να σημειωθεί οτι καταβάλλεται προσπάθεια να μετατράπουν άχρηστοι χώροι σε κελιά μοναχών καθώς υπάρχει στέγασης, όπως σημείωνει ο πατέρας Παίσιος.

Θυμίαμα και κομποσχοίνη είναι τα μοναδικά εργόχειρα τους. Με αυτά επιβιώνουν και με τα έσοδα τους προσπαθούν να αναστηλώσουν το κελί τους.

Όσοι θέλουν να ενισχύσουν το έργο της αναστήλωσης του κελιού μπορούν να το στηρίξουν με τα εργόχειρα τους, μπορούν απευθυνθούν στο τηλέφωνο 23770 .23512
6981 844036
Να ζητήσετε τον πατέρα Παίσιο.







http://www.agioritikovima.gr/