Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

Γιούνκερ: Διαχειρίσιμη μια ελληνική έξοδος από το ευρώ


Διαχειρίσμη αλλά όχι επιθυμητή χαρακτήρισε την πιθανότητα ελληνικής εξόδου από το ευρώ ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξή του σε γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο.

 

«Με βάση τις σημερινές προοπτικές μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν διαχειρίσιμη. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι επιθυμητή. Επειδή (σε μια τέτοια περίπτωση) θα υπήρχαν σημαντικοί κίνδυνοι ιδιαίτερα για τον απλό κόσμο στην Ελλάδα» δήλωσε ο κ. Γιούνκερ σε συνέντευξή του στο WDR, το περιεχόμενο της οποίας αναρτήθηκε στο site της κυβέρνησης του Λουξεμβούργου.

Ερωτηθείς αν θα μπορούσε κατηγορηματικά να αποκλείσει μια ελληνική έξοδο από την ευρωζώνη, ο κ. Γιούνκερ προέβη σε μία αρκετά αμφίθυμη απάντηση: «Τουλάχιστον έως το τέλος του Φθινοπώρου (το αποκλείω). Αλλά και μετά», είπε.

Νέο κούρεμα θέλει το ΔΝΤ

Η δήλωση Γιούνκερ έρχεται στον απόηχο χθεσινού δημοσιεύματος της Wall Street Journal, σύμφωνα με το οποίο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιέζει τους Ευρωπαίους να αναλάβουν δράση για την περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Το δημοσίευμα της WSJ, αποδίδει την εξέλιξη στην ύφεση που πλήττει τη χώρα και η οποία θέτει εκτός τροχιάς το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ, θεωρούν ότι το χρέος της Ελλάδας θα πρέπει να πέσει σε βιώσιμα επίπεδα πριν από την εκταμίευση νέων κεφαλαίων και ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος για να συμβεί αυτό θα ήταν οι δανειστές να διαγράψουν χρέη της Ελλάδας.

Ζητεί χρέος στο 100% του ΑΕΠ το 2020

Η WSJ επικαλείται ως πηγές αξιωματούχους με γνώση των συζητήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη. Και σημειώνει ότι η διαγραφή ελληνικών χρεών θα συναντήσει την σθεναρή αντίσταση από κυβερνήσεις της ευρωζώνης, κυρίως της Γερμανίας η οποία έχει ήδη δανείσει στην Ελλάδα 127 δισ ευρώ.
Σύμφωνα με την WSJ το ΔΝΤ, θέλει το ελληνικό χρέος να φθάσει το 100% του ΑΕΠ το 2020 όταν η Ελλάδα, υποτίθεται θα έχει αποπληρώσει τα 33 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ. Ένα χρέος 100% του ΑΕΠ, είναι σαφώς μικρότερο από τον στόχο του 120% ο οποίος συμφωνήθηκε τον Φεβρουάριο με το κούρεμα του ελληνικού χρέους.
Η WSJ αποδίδει την αλλαγή της στάσης αυτής του ΔΝΤ στην εκτίμηση ότι ακόμα και με τον στόχο αυτό η Ελλάδα δεν θα είναι ναι σε θέση να έχει αποπληρώσει τα χρέη της μέχρι το 2020.

Σενάρια και προτάσεις

Ένα σενάριο που εξετάζεται προς το σκοπό της περαιτέρω απομείωσης του χρέους είναι η επιπλέον μείωση των επιτοκίων για τα δάνεια που έχει πάρει η χώρα μας από τις χώρες της Ευρωζώνης. Η Ελλάδα θα πληρώσει ποσό μεγαλύτερο των 39 δισ ευρώ σε τόκους το διάστημα 2012 - 2014.
Ένα δεύτερο αφορά σε κούρεμα 30% των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες.
Τρίτο σενάριο θα ήταν οι χώρες της Ευρωζώνης να αποδεχθούν κούρεμα στα διμερή δάνεια με την Ελλάδα.

Ένας άλλος τρόπος ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θα ήταν ο ESM, το μόνιμο ταμείο διάσωσης να αναλάβει την ανακεφαλαιοποίηση 50 δισ ευρώ των ελληνικών τραπεζών.

Και λύση σύμφωνα με το ισπανικό μοντέλο

Τον Ιούνιο οι ηγέτες της Ευρωζώνης συμφώνησαν να επιτρέψουν την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαικών τραπεζών από τον ESM με την Ισπανία να είναι η πρώτη που θα αξιοποιεί το εργαλείο αυτό.
Αν γινόταν το ίδιο για την Ελλάδα, σύμφωνα με αξιωματούχο της Ευρωζώνης που επικαλείται η εφημερίδα, θα μπορούσε να επιτευχθεί ελάφρυνση χρέους 15-20% του ΑΕΠ.

ΠΗΓΗ