Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

Μεγάλη «επιθετική» άσκηση των τουρκικών ΕΔ στα σύνορα με τη Συρία

Μεγάλη στρατιωτική άσκηση πραγματοποίησε ο Στρατός Ξηράς της Τουρκίας στην περιοχή Suruç με τη συμμετοχή χερσαίων μονάδων που περιλάμβαναν τεθωρακισμένα και Μ/Κ Πεζικό σε συνεργασία με επιθετικά ελικόπτερα και πυροβολικό.
Η άσκηση πραγματοποιήθηκε κοντά στην πόλη Şanlıurfa που βρίσκεται στη συνοριακή μεθόριο Τουρκίας -Συρίας .
Η Τουρκία ανέβασε στο ανώτατο επίπεδο την ετοιμότητα των στρατιωτικών μονάδων του τουρκικού Στρατού στην περιοχή αυτή, και παράλληλα έθεσε σε ετοιμότητα μονάδες Ειδικών Δυνάμεων που έχουν μεταφερθεί εκεί χωρίς να αναφέρεται η προέλευση και η σύνθεση τους.
Από όσα έχουν γίνει μέχρι στιμγής γνωστά στην Τακτική Άσκηση Μετα Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) του τουρκικού Στρατού συμμετείχε επίσης το 2ο Συνοριακό Τάγμα Πεζικού του Suruç που πραγματοποίησε ανάπτυξη σε προκεχωρημένες θέσεις διασποράς στη περιοχή Άιν Άραμπ στα σύνορα με τη Συρία.
Στην άσκηση του τουρκικού Στρατού συμμετείχε μια επιλαρχία αρμάτων μάχης τύπου M-60Α3 , επιλαρχία εποχούμενων αντιαεροπορικών συστημάτων ALTIGAN PMADS με 8απλό εκτοξευτή πυραύλων Stinger επί Μ-113 της Aselsan για εγγύς άμυνα (SHORADS) καθώς και ΤΟΜΠ και ΤΟΜΠ τύπου FNCCS που μεταφέραν Μ/Κ σε θέσεις μάχης στα σύνορα με τη Συρία.
Σημειώνεται οτι η σχετική δραστηριότητα χαρακτηρίζεται ως "Έλέγχος πολεμικής ετοιμότητας" και σε αυτήν πραγματοποιήθηκαν σενάρια άμυνας και επίθεσης από τις τουρκικές δυνάμεις καθώς και βολές αρμάτων μάχης, πυροβολικού και όπλων υποστηρίξεως .
Οι ασκήσεις του τουρκικού Στρατού στην περιοχή διεξάγονται τον τελευταίο καιρό εντατικά καθώς η Άγκυρα διατηρεί πιθανά όλα τα ενδεχόμενα ακόμα και την εισβολή σε συριακό έδαφος, εφόσον θεωρήσει οτι οι συνθήκες την ευνοήσουν ή δοθεί η σχετική αφορμή. Άλλωστε η Τουρκία διατηρεί από παλία επεκτατικές βλέψεις εις βάρος της συρίας σε διαφιλονικούμενες συνοριακές περιοχές και η ρευστή κατάσταση που επικρατεί λόγω του εμφυλίου στη γειτονική χώρα μπορεί ενδεχομένως να προσφέρει "ευκαιρίες" επέκτασης.
Το σχετικό βίντεο προέρχεται από αντίστοιχη άσκηση τον Αύγουστο του 2012 στο οποίο διακρίνονται τα συστήματα που χρησιμοποιεί ο τουρκικός Στρατός σε Τεθωρακισμένες Ταξιαρχίες και Τάγματα Μ/Κ Πεζικού. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το σύστημα ALTIGAN το οποίο βρίσκεται σε υπηρεσία σε ικανούς αριθμούς σε χερσαίες μονάδες και εξασφαλίζει πλήρη αντιαεροπορική προστασία από χαμηλά ιτπάμενες απειλές όπων μαχητικά ελικόπτερα και μαχητικά α/φη.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr