Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2017

Κλιμακώνεται η ένταση ανάμεσα σε ΗΠΑ - Ρωσία

Κλιμακώνεται η ένταση ανάμεσα σε ΗΠΑ - Ρωσία
Κλιμακώνεται ο πόλεμος κυρώσεων και αντιποίνων μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ με το επικείμενο κλείσιμο του ρωσικού προξενείου στο Σαν Φρανσίσκο, έπειτα από αίτημα του Λευκού Οίκου.
Η απόφαση αυτή, την οποία ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, έρχεται την ώρα που σχεδόν τα δύο τρίτα του προσωπικού των αμερικανικών διπλωματικών αντιπροσωπειών στη Ρωσία έχουν εγκαταλείψει τη χώρα.
Οι ΗΠΑ ζήτησαν το κλείσιμο ως αύριο, Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου, του ρωσικού προξενείου στο Σαν Φρανσίσκο και των εμπορικών αποστολών της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον και τη Νέα Υόρκη στο όνομα της "ισοτιμίας", όμως η Μόσχα κατήγγειλε αμέσως την "κλιμάκωση" της έντασης στις διμερείς σχέσεις.
Το μέτρο αυτό αποτελεί απάντηση στη δραστική μείωση των 755 διπλωματών και εργαζόμενων, Ρώσων ή Αμερικανών, που βρίσκονται στις αμερικανικές αποστολές στη Ρωσία, την οποία είχε διατάξει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ως αντίποινα στις νέες οικονομικές κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ στη χώρα του.

Η αμερικανική διπλωματική παρουσία στη Ρωσία περιορίστηκε στα 455 πρόσωπα, αριθμός ίσος με αυτούς της ρωσικής αντιπροσωπείας στις ΗΠΑ.

Στις αρχές Αυγούστου οι Αμερικανοί αναγκάστηκαν επίσης να εγκαταλείψουν δύο διπλωματικά κτίρια στην περιφέρεια της Μόσχας, έπειτα από διαταγή του Κρεμλίνου.

Το κλείσιμο του προξενείου στο Σαν Φρανσίσκο γίνεται "στο πλαίσιο της ισοτιμίας που επικαλούνται οι Ρώσοι", διαβεβαιώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τονίζοντας παράλληλα ότι θέλει "να τερματιστεί αυτός ο φαύλος κύκλος" που επιδεινώνει συνεχώς τις διμερείς σχέσεις, ελπίζοντας ότι η τελευταία απόφαση της Ουάσινγκτον δεν θα προκαλέσει αντίποινα από τη Μόσχα.


Ωστόσο ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατήγγειλε αμέσως "την κλιμάκωση της έντασης" μεταξύ των δύο χωρών, "την οποία ξεκίνησαν" οι ΗΠΑ και δεσμεύθηκε ότι τα νέα αμερικανικά μέτρα "θα εξεταστούν με προσοχή" ενόψει της πιθανής απάντησης της Μόσχας.


"Δεν προσπαθούμε να αντιπαρατεθούμε με τις ΗΠΑ (…) και πραγματικά επιθυμούμε το πολιτικό κλίμα να εξομαλυνθεί", τόνισε σήμερα ο Λαβρόφ. "Όμως χρειάζονται δύο για να χορέψουν τανγκό και ο παρτενέρ μας δεν σταματά να σολάρει", πρόσθεσε σε ειρωνικό τόνο.


Αν και η ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Ντόναλντ Τραμπ τον Ιανουάριο προμήνυε μια βελτίωση στις σχέσεις της χώρας με τη Ρωσία, αυτές δεν σταμάτησαν να επιδεινώνονται, υπό τη σκιά των κατηγοριών για παρέμβαση της Μόσχας στις προεδρικές εκλογές του 2016 και των καταγγελιών για τις σχέσεις της προεκλογικής ομάδας του Τραμπ με τη Ρωσία.


Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον συνομίλησε τηλεφωνικά χθες με τον Ρώσο ομόλογό του, ενώ οι δύο υπουργοί θα συναντηθούν τον Σεπτέμβριο, πιθανόν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.


Ο Λαβρόφ υποσχέθηκε σήμερα, παρά τις εξελίξεις, να αναζητήσει "σύγκλιση με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό", αλλά και "συμβιβασμούς με την Ουάσινγκτον".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ