Για διάστημα ενός χρόνου θα διατηρούνται τα δεδομένα από τηλεφωνικές ή διαδικτυακές υπηρεσίες και κάμερες σύμφωνα με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή και συνυπογράφουν έξι υπουργοί. Στα στοιχεία που καταγράφονται συμπεριλαμβάνονται και οι συνομιλίες μέσω email αλλά και οι αναπάντητες κλήσεις.
Οι εταιρείες και οι πάροχοι των παραπάνω υπηρεσιών θα υποχρεούνται πλέον να διατηρούν τα δεδομένα, χωρίς όμως να καταγράφουν το περιεχόμενο. Τα στοιχεία θα διατηρούνται ώστε οι αρμόδιες αρχές να μπορούν να τα επεξεργάζονται "στη μάχη κατά της τρομοκρατίας και της οργανωμένης εγκληματικότητας". Όπως αναφέρεται στο κείμενο που θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση και ενσωματώνει κοινοτική οδηγία, τα δεδομένα θα διατηρούνται για διάστημα ενός χρόνου και στη συνέχεια θα καταστρέφονται.
Στις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις θα καταγράφεται οι αριθμοί τηλεφώνου, τα ονοματεπώνυμα και οι διευθύνσεις των συνδρομητών αλλά και στοιχεία όπως κλήσεις που προωθούνται και αναπάντητες κλήσεις. Όσον αφορά στις ηλεκτρονικές συνομιλίες, θα καταγράφονται ονοματεπώνυμο και διεύθυνση του συνδρομητή, η διεύθυνση IP αλλά και ο πάροχος.
Αρμόδιες για τον έλεγχο των εταιρειών θα είναι η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ).
Η τελευταία θα οφείλει να υποβάλει κάθε χρόνο και στατιστικά στοιχεία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω του υπουργού Δικαιοσύνης, στα οποία θα καταγράφονται μεταξύ άλλων οι περιπτώσεις στις οποίες παρασχέθηκαν πληροφορίες στις αρμόδιες αρχές, το χρονικό διάστημα μεταξύ της ημερομηνίας έναρξης διατήρησης των δεδομένων και της ημερομηνίας υποβολής του αιτήματος από την αρμόδια αρχή για τη διαβίβαση των δεδομένων και οι περιπτώσεις στις οποίες δεν κατέστη δυνατό να ικανοποιηθούν τα αιτήματα για τη χορήγηση δεδομένων.
Σε περίπτωση παραβίασης των υποχρεώσεων αλλά και περιπτώσεων παραβίασης δεδομένων θα προβλέπονται διοικητικές και ποινικές κυρώσεις. Για παράδειγμα σε περιπτώσεις διαρροής των εν λόγω δεδομένων, σε όσους τα χρησιμοποιούν και διακρίβωσης σκόπιμης παραβίασης του νόμου, οι υπεύθυνοι απορρήτου επικοινωνιών θα έρχονται αντμέτωποι με ποινές φυλάκισης 2-10 ετών.
Όσον αφορά στις κάμερες, τονίζεται πως θα μπορούν να καταγράφουν ήχο και εικόνα. Θα τοποθετούνται σε όλους τους δημόσιους χώρους (π.χ. στάσεις λεοφωρείων), σε περιπτώσεις όπου η χρήση τους κρίνεται αναγκαία. Αυτές είναι: η διαφύλαξη της εθνικής άμυνας, της κρατικής ασφάλειας, η αποτροπή και καταστολή σοβαρών αξιόποινων πράξεων και η διαχείριση της κυκλοφορίας.