Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Ανασφάλιστοι 1,1 εκατομμύριο Έλληνες και αλλοδαποί

Περισσότεροι από 1.100.000 Έλληνες και αλλοδαποί εργάζονται σήμερα με άτυπες μορφές απασχόλησης, δηλαδή ανασφάλιστοι και χωρίς στοιχειώδη εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, ενώ, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, σε περίοδο έντονης οικονομικής ύφεσης και αυξημένης ανεργίας, όπως αυτή που βιώνει τους τελευταίους μήνες η χώρα μας, το φαινόμενο ίσως λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, καθώς η αντιμετώπιση της κρίσης πριμοδοτεί άμεσα ή έμμεσα τις άτυπες μορφές απασχόλησης.

Η μαζική ανεργία λόγω κρίσης πριμοδοτεί τις άτυπες μορφές απασχόλησης
Σύμφωνα με τον Ειδικό Γραμματέα του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) Μ. Χάλαρη, που συμμετείχε στο Διεθνές Σεμινάριο με θέμα «Αδήλωτη Εργασία, Μετανάστευση, Κρίση, Πολιτικές Αντιμετώπισης και Κοινωνικά Δικαιώματα», που οργάνωσε η Επιστημονική Εταιρεία για την Κοινωνική Συνοχή και Ανάπτυξη, το ποσοστό του εργατικού δυναμικού της χώρας που απασχολείται στην παραοικονομία και εργάζεται με άτυπες μορφές απασχόλησης φθάνει το 26%. Μάλιστα δεν αφορά αποκλειστικά τους μετανάστες, καθώς ανασφάλιστο εργάζεται το 22% των Ελλήνων (έναντι 33% των οικονομικών μεταναστών), με κυριότερη οικονομική συνέπεια, πέρα από την απώλεια στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων για τους ίδιους, την απώλεια τουλάχιστον 6,5 δισ. ευρώ από τα ασφαλιστικά ταμεία και κυρίως το ΙΚΑ! Όπως σημείωσε, άτυπες μορφές απασχόλησης έχουν στον τομέα της εστίασης κατά 38%, στα cafe-bar 50%, στη νυχτερινή διασκέδαση 55%, στον τουρισμό 25%, στις ταχυμεταφορές 30%, στις διανομές κατʼ οίκον 60%, στις υπηρεσίες ασφαλείας πάνω από 25%, στην οικιακή καθαριότητα 43%, στις κατασκευές 38%, στον τομέα της μεταποίησης 26% για τη βιοτεχνία και 14% για τη βιομηχανία.

"Εγκλωβισμένοι" στη μαύρη εργασία

"Η αδήλωτη εργασία αποτελεί συνέπεια του νεοφιλελεύθερου τρόπου παραγωγής και δεν αντιμετωπίζεται με αστυνομικά μέτρα", υποστήριξε ο επιστημονικός συνεργάτης του ΙΝΕ Γ. Ρωμανιάς, που εστίασε στη ρατσιστική αντιμετώπιση όσο αφορά στην ασφαλιστική κάλυψη των αλλοδαπών, τονίζοντας ότι, πέρα από το γεγονός ότι οι αλλοδαποί εργάζονται με χαμηλά ημερομίσθια, ενώ και οι ημέρες ασφάλισής τους είναι λιγότερες από τις αντίστοιχες των Ελλήνων συναδέλφων τους, η απουσία διμερών συμβάσεων κοινωνικής ασφάλισης της χώρας μας με τις χώρες προέλευσης αχρηστεύει τις ασφαλιστικές εισφορές, καθιστώντας έτσι μονόδρομο για την πλειοψηφία των αλλοδαπών την ανασφάλιστη εργασία.

"Βιώνουμε τη -μάλλον οριστική- εγκατάλειψη του κοινωνικού συμβολαίου και της εγγύησης του κράτους στα κοινωνικά - εργασιακά δικαιώματα, καθώς επιχειρείται η μετάβαση σε μια νέα αγορά εργασίας, όπου θα κυριαρχεί η εξατομικευμένη εργασία και οι πάσης φύσεως ευέλικτες μορφές εργασίας", τόνισε ο Π. Ρυλμόν, ενώ ο Απ. Καψάλης σημείωσε ότι "η εγκατάλειψη από τη χώρα μας του μοντέλου των μαζικών νομιμοποιήσεων των μεταναστών (ακόμα και οι δεύτερης γενιάς μετανάστες αναγκάζονται να ακολουθούν την ίδια διαδικασία νομιμοποίησης), σε συνδυασμό με την εκτεταμένη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων που επιχειρείται με άλλοθι την κρίση και την αύξηση της ανεργίας, διαμορφώνουν ευνοϊκές συνθήκες για γενικευμένη αύξηση της αδήλωτης εργασίας, φαινόμενο που μπορεί να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις".

"Ο ευρωπαϊκός πολιτισμός είναι αντίθετος με την αδήλωτη εργασία, γιατί, αν υπάρχει εργασία πολλών ταχυτήτων, το αναπόφευκτο αποτέλεσμα θα είναι η μείωση της ευημερίας", τόνισε ο πρόεδρος του ΕΠΕΚΣΑ και καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Θοδ. Σακελαρόπουλος, ενώ ο Ιορ. Ψημένος (αν. καθηγητής στο Πάντειο), μέσα από έρευνα που παρουσίασε για τις γυναίκες μετανάστριες, προερχόμενες κυρίως από την Ουκρανία και την Αλβανία, σημείωσε ότι μετά δεκαετή παραμονή στη χώρα μας εγκαταλείπουν οριστικά κάθε προσπάθεια ένταξης στην τυπική απασχόληση, αποθαρρυμένες τόσο από τα γραφειοκρατικά όσο και από τα νομικά εμπόδια που συναντούν.

Τέλος, ο Ν. Αgo (μετανάστης) στάθηκε περισσότερο στην υποχρεωτική απώλεια της νομιμότητας περισσοτέρων από 100.000 μεταναστών, λόγω της αδυναμίας τους να εκπληρώσουν τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους
πηγή: http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=569916