Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Έως τα $4.000 "βλέπει" το χρυσό ο John Paulson


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 17:15

Την εκτίμηση ότι η τιμή του χρυσού θα μπορούσε να βρεθεί μεταξύ των 2.400 και 4.000 δολαρίων η ουγκιά έως το 2012 φέρεται να εξέφρασε ο δισεκατομμυριούχος hedge fund manager John Paulson, μιλώντας σε εκδήλωση του University Club της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα.

Ο Paulson, που θεωρείται ένας από τους πιο επιτυχημένους hedge fund managers παγκοσμίως, φέρεται να δήλωσε ότι τα διψήφια ποσοστά πληθωρισμού θα «σκοτώσουν» τις αγορές ομολόγων ενισχύοντας το κύρος του χρυσού στις αγορές.

Στην ίδια εκδήλωση, ο Paulson φέρεται να είπε ότι πλέον το 80% των τοποθετήσεών του σχετίζεται με το χρυσό, είτε σε μορφή ETFs (SPDR Gold Trust), είτε σε φυσική μορφή, είτε σε μετοχές του κλάδου, μεταξύ των οποίων οι μετοχές των AngloGold Ashanti, Barrick, Gold Fields, IAMGOLD, Kinross, NovaGold και Randgold Resources.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του είπε ακόμη ότι η τιμή του χρυσού βρίσκεται σε στενή συσχέτιση με τη νομισματική βάση από τότε που ο ίδιος ξεκίνησε να παρακολουθεί την πορεία του χρυσού.

Η νομισματική επέκταση και μόνο θα μπορούσε να οδηγήσει το χρυσό στα 2.400 δολάρια η ουγκιά, όπως είπε, με ανοιχτό το ενδεχόμενο «εκτόξευσης» έως και τα 4.000 δολάρια/ ουγκιά. Για να υποστηρίξει την εκτίμησή του, ανέφερε ότι το 1980 η τιμή του χρυσού αυξήθηκε 100% περισσότερο απ’ όσο θα δικαιολογούσε η πτώση του δολαρίου.

Νέα ιστορικά υψηλά

Κοντά στο επίπεδο των 1.310 κινείται ο χρυσός στις συναλλαγές της Πέμπτης στη Νέα Υόρκη σημειώνοντας μικρές απώλειες 0,15%, ενώ νωρίτερα σημείωσε και νέα ιστορικά υψηλά καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να στρέφονται στο πολύτιμο μέταλλο καθώς το δολάριο υποχωρεί.

Το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου χάνει 2 δολ. στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης στα 1.309 δολ. ανά ουγγιά. Νωρίτερα αναρριχήθηκε έως τα 1.317,50 δολ. ανά ουγγιά σημειώνοντας και νέο ιστορικό ρεκόρ.

"Η επενδυτική ψυχολογία για τον χρυσό παραμένει πολύ θετική καθώς οι μακροοικονομικές αβεβαιότητες ενισχύουν το ενδιαφέρον", αναφέρουν αναλυτές της Barclays Capital.
πηγή: http://www.capital.gr/Markets.asp?id=1056929