Αυξάνονται οι ευρώ-μισθοί αλλά στην Κύπρο άρχισαν να μειώνονται
Αντίθετη πορεία Κύπρου - ΕΕ
Όπως η παγκόσμια οικονομική κρίση άργησε να κτυπήσει την κυπριακή οικονομία έτσι άργησαν συγκριτικά να έρθουν και οι διορθώσεις / μειώσεις στο εργατικό κόστος. Την ίδια ώρα που οι μισθοί και το εργατικό κόστος στην ΕΕ αυξάνονται, στην Κύπρο άρχισαν να μειώνονται.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα η Στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, Eurostat, το εργατικό κόστος τόσο στο σύνολο της ΕΕ όσο και στην ευρωζώνη αυξήθηκε το δεύτερο τρίμηνο του έτους κατά 1,6%. Για την ίδια περίοδο το εργατικό κόστος στην Κύπρο μειώθηκε κατά 2,1%. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μείωση που καταγράφηκε στην Κύπρο είναι ψηλότερη και από αυτή της Ελλάδας όπου στην κορύφωση της κρίσης το εργατικό κόστος μειώθηκε κατά 1,8%.
Ψηλότερες της Κύπρου μειώσεις συνέχισαν να καταγράφουν οι απολαβές των εργαζομένων στις χώρες της Βαλτικής, (Λιθουανία, Εσθονία και Λετονία), των οποίων οι οικονομίες έχουν πληγεί τα μέγιστα κατά την τρέχουσα κρίση. Οι οικονομίες των χωρών αυτών έχουν συρρικνωθεί σε διψήφιο ποσοστό και η ανεργία σε αυτές προσεγγίζει το 20%. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν σε Ρουμανία (5,0%) και Βουλγαρία (8,6%) όπου παρά τα εσωτερικά προβλήματα, οι μισθοί αυξάνονται ώστε να συγκλίνουν με τους αντίστοιχους στην υπόλοιπη ΕΕ.
Γερμανική πειθαρχία
Αξιοσημείωτη είναι η γερμανική πειθαρχία, αφού εκτός από το δημοσιονομικό νοικοκύρεμα καταγράφεται και μια συγκράτηση στον ιδιωτικό τομέα. Παρά τις καλές επιδόσεις της οικονομίας, και τη σημαντική ανάκαμψη στις εξαγωγές οι αυξήσεις στους μισθούς είναι πολύ συγκρατημένες. Κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους το εργατικό κόστος στη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ αυξήθηκε μόλις κατά 0,7%. Την ίδια περίοδο, στη Γαλλία, η οποία βρίσκεται σε όχι και τόσο καλή θέση, υπήρξε αύξηση της τάξης του 5%. Υπενθυμίζεται ότι στην πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για την ανταγωνιστικότητα η Γερμανία αναρριχήθηκε δύο θέσεις και βρέθηκε στην πέμπτη ψηλότερη παγκοσμίως.
Σημειώνεται πως η συγκεκριμένη έκθεση της Eurostat δεν καλύπτει όλο το φάσμα της οικονομίας, αλλά μόνο τρεις βασικούς τομείς (α) της βιομηχανίας, (β) των κατασκευών και (γ) των υπηρεσιών. Ο δημόσιος τομέας δεν συμπεριλαμβάνεται. Επιπρόσθετα το εργατικό κόστος υπολογίζεται διαιρώντας το σύνολο των ωφελημάτων διά των ωρών εργασίας. Μπορεί δηλαδή κάποιες από τις μεταβολές να οφείλονται σε αλλαγές στα ωράρια εργασίας. Στην περίπτωση της Κύπρου μειώσεις στο εργατικό κόστος καταγράφηκαν και στους τρεις τομείς, στη βιομηχανία -7,5%, στις κατασκευές -3,7%, ενώ στις υπηρεσίες περιορίστηκε μόλις στο -0,5%.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
πηγή: http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=969448&-V=articles