Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010
Ε.Ε.: Αποστολή "εξευμενίστε τις αγορές ομολόγων"
«Η περίπτωση της Ελλάδας θα είναι η εξαίρεση,» διατεινόταν την Παρασκευή ο επικεφαλής της Bundesbank Axel Weber, και η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται επί ποδός για να διασφαλίσει πως δε θα βρεθεί ξανά μπροστά σε μια παρόμοια δυσάρεστη έκπληξη.
O πιθανός διάδοχος του Jean Claude Trichet στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναφερόταν στο τσουνάμι που προκάλεσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου στα τέλη του περασμένου χρόνου όταν αποκάλυπτε στους εμβρόντητους ομολόγους του της ευρωζώνης πως το έλλειμμα της Ελλάδας για το 2009 θα έκλεινε πολύ πάνω από το 10%, δίνοντας βήμα στις Κασσάνδρες που υποστήριζαν πως το πείραμα του ευρώ θα κατέρρεε, καθώς δε νοείται νομισματική ένωση χωρίς οικονομική διακυβέρνηση. Από τότε ξεκίνησαν έντονες ζυμώσεις στο εσωτερικό της Ένωσης, με τους Ευρωπαίους ηγέτες να συζητούν ποιες θα μπορούσαν να είναι οι ποινές για τους παραβάτες του Συμφώνου Σταθερότητας, και πως θα διασφαλιστεί η μη-παρέκκλιση των κρατών μελών από τη δημοσιονομική ορθοδοξία. Και με αυτόν τον τρόπο, πως θα παραμείνουν ικανοποιημένες οι αγορές ομολόγων, οι οποίες τους τελευταίους μήνες "τιμώρησαν" τις χώρες της περιφέρειας, εκτινάσσοντας στα ύψη τα κόστη δανεισμού τους.
Για το πρώτο ζήτημα, η Κομισιόν θα παρουσιάσει τις προτάσεις της στις 29 Σεπτεμβρίου, με τον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Olli Rehn να μιλάει για σκληρές και αυτόματες ποινές, ενώ η Γερμανία ζητά αλλαγή των συνθηκών, ώστε να προβλέπεται η διαδικασία του ελεγχόμενου χρεοστασίου, η ακόμα και η αποβολή του παραβάτη από το ευρώ. Για το δεύτερο σημείο όμως, την παρακολούθηση των θεμελιωδών μεγεθών των κρατών μελών, οι Υπουργοί Οικονομικών των 27 έλαβαν στις 7 Σεπτεμβρίου μια απόφαση σταθμό, υιοθετώντας την αντίστοιχη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: το λεγόμενο "Ευρωπαϊκό Εξάμηνο", το οποίο ξεκινά από το Μάρτιο του 2011.
Το μέτρο αποτελεί μία από τις πρώτες πρωτοβουλίες που προέρχεται από την ειδική ομάδα για την οικονομική διακυβέρνηση η οποία συνεστήθη κατόπιν αιτήματος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου και προεδρεύεται από τον Πρόεδρό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Herman Van Rompuy. «Στόχος του είναι η προώθηση του συντονισμού των οικονομικών πολιτικών των κρατών μελών με βάση τα προσδοκώμενα αποτελέσματα,» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επίσημη ανακοίνωση.
Η έναρξη του εξαμηνιαίου κύκλου θα γίνεται το Μάρτιο κάθε νέου έτους όταν, με βάση έκθεση της Επιτροπής, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα προσδιορίζει τις βασικές οικονομικές προκλήσεις και θα παρέχει στρατηγικές συμβουλές για τις πολιτικές. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως οι 27 θα υποβάλουν στην Κομισιόν κάποια βασικά νούμερα τα οποία θα εμφανίζονται στον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς.
Λαμβάνοντας υπόψη την καθοδήγηση από Κομισιόν και Συμβούλιο, τα κράτη μέλη θα επικαιροποιούν τις μεσοπρόθεσμες δημοσιονομικές στρατηγικές τους και, ταυτόχρονα, θα καταρτίζουν εθνικά προγράμματα μεταρρύθμισης που θα προσδιορίζουν τις δράσεις που θα πρέπει να αναληφθούν για την ενίσχυση των πολιτικών τους σε τομείς όπως η απασχόληση και η κοινωνική ένταξη.
Το επόμενο βήμα ακολουθεί τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, όπου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και οι επικεφαλής των μελών θα παρέχουν συμβουλές πολιτικής προτού τα κράτη μέλη οριστικοποιήσουν τους προϋπολογισμούς τους για το επόμενο έτος. Ο Rehn έχει δηλώσει πως οι 27 θα πρέπει να ακολουθούν τις σχετικές προτάσεις, καθώς αλλιώς ελλοχεύει ο κίνδυνος ποινών.
Οδηγός για τις αγορές ομολόγων
Το συγκεκριμένο μέτρο μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τις αγορές ομολόγων, εκτιμά σε σχετική της έκθεση η Deutsche Bank.
«Η πίεση από το ECOFIN θα γίνει ισχυρότερη από την πίεση των επενδυτών. Μια ματιά στα spreads των δεκαετών ομολόγων (Ισπανίας, Πορτογαλίας, Ελλάδας, Ιταλίας) επί των γερμανικών bunds δείχνει την αμείωτη ένταση της πίεσης αυτής. Οι αγορές όξυναν την πίεσή τους σε διάφορες χώρες. Αυτό θα συνεχιστεί ιδιαίτερα τις επόμενες εβδομάδες, ιδίως όταν ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις για τον προϋπολογισμό του 2011 - για παράδειγμα, σε Ισπανία και Πορτογαλία (Σεπτέμβριος), και Ελλάδα και Ιρλανδία (Οκτώβριος)» αναφέρουν οι αναλυτές της γερμανικής τράπεζας.
«Σε αυτό το πλαίσιο το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο μπορεί να αναγκάσει αρκετές επιπλέον χώρες να εντείνουν τις προσπάθειές τους για εξυγίανση. Μεγαλύτερη διαφάνεια και καλύτερη συγκέντρωση των πληροφοριών μπορεί να κάνει τα Ευρωπαϊκά κράτη να ελπίζουν ότι τα κράτη της Ευρωπαϊκής περιφέρειας θα έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποδείξουν το σθένος τους στην εξυγίανση των οικονομικών τους -και έτσι η αγορά να τους ανταμείψει με χαμηλότερα κόστη δανεισμού» καταλήγει η έκθεση.
Μένει να αποδειχτεί αν η "έγκριση" των εθνικών προϋπολογισμών από τις Βρυξέλλες μπορεί να καθησυχάσει τις αγορές.
πηγή: http://www.capital.gr/News.asp?id=1049544