Της Νένας Μαλλιάρα
Με μορφή μεταχρονολογημένων επιταγών που εκδίδονται ακόμη και με διάρκεια δώδεκα μηνών, κυκλοφορεί το χρήμα στην αγορά, ελλείψει ρευστότητας τόσο από πλευράς Δημοσίου, όσο και από πλευράς τραπεζών.
Το χθεσινό «σύμφωνο ρευστότητας» μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών έρχεται σε μία στιγμή κατά την οποία οι επιχειρήσεις κινούνται με μεταχρονολογημένες επιταγές συνήθους διάρκειας από 5 έως 9 μήνες. Χρησιμοποιώντας τις μεταχρονολογημένες επιταγές εν είδει άτοκου δανείου για την τόνωση της ρευστότητάς τους, οι επιχειρήσεις προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση και την κάθετη πτώση της κατανάλωσης, καταλήγοντας όμως στη δημιουργία αυξημένων επισφαλειών στο σύνολο της Οικονομίας, καθώς μεγάλος αριθμός των επιταγών είναι ακάλυπτες.
Μέσα στους πρώτους οκτώ μήνες του 2010 το ποσό των ακάλυπτων επιταγών και των απλήρωτων συναλλαγματικών έφτασε στα 1,3 δισ. ευρώ, με τις μεταχρονολογημένες επιταγές να αποτελούν βόμβα στα θεμέλια της Οικονομίας.
Σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Τράπεζας, σε ετήσια βάση κυκλοφορούν στην αγορά μεταχρονολογημένες επιταγές, ύψους περίπου 30 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό μπορεί να είναι σήμερα πολλαπλάσιο, δεδομένου ότι για να υπολογιστεί, ελήφθη ως μέσος όρος μεταχρονολόγησης μίας επιταγής οι 4 μήνες, χρόνος που έχει αυξηθεί σήμερα μέχρι και τους 12 μήνες.
Όπως σημειώνουν στελέχη τραπεζών, μιλώντας στο Capital.gr, η πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων έχει οδηγήσει σε μείωση τις μεταχρονολογημένες επιταγές, ενώ παράλληλα οι τράπεζες έχουν γίνει πάρα πολύ αυστηρές στη χορήγηση μπλοκ και ορίων επιταγών. Ωστόσο, η μείωση των μεταχρονολογημένων επιταγών που υπολογίζεται σε ποσοστό 20% - 30%, αλλά και η μείωση των «φεσιών» στην αγορά, δεν είναι απόρροια κάποιας θετικής εξέλιξης, παρά μόνο αποτέλεσμα της μείωσης των συναλλαγών.
Ετσι, αν και οι ακάλυπτες επιταγές και οι απλήρωτες συναλλαγματικές μειώθηκαν στο οκτάμηνο του 2010 στο 1,3 δισ. ευρώ από 2,25 δισ. ευρώ στο οκτάμηνο του 2009, το ύψος τους κρίνεται ιδιαίτερα υψηλό αν λάβει κανείς υπόψη τη δραματική συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά και τον περιορισμό της χρήσης των μεταχρονολογημένων επιταγών ως μέσο συναλλαγής. Ενα ακόμη ανησυχητικό στοιχείο είναι πως τον Αύγουστο το ύψος των ακάλυπτων επιταγών είναι το υψηλότερο του 2010, δείχνοντας πως η τάση είναι ανοδική.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τειρεσίας Α.Ε., το ύψος των ακάλυπτων επιταγών τον Αύγουστο διαμορφώθηκε στα 191,35 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι αυξημένο κατά 15% σε σχέση με τον Ιούλιο 2010, ενώ εμφανίζει πτώση 8,85% σε σχέση με τον Αύγουστο 2009.
Συνολικά σφραγίστηκαν 19.943 επιταγές τον Αύγουστο, ενώ το ύψος των ακάλυπτων επιταγών από την αρχή του χρόνου ανήλθε στο 1,15 δισ. ευρώ.
Επίσης δεν πληρώθηκαν 13.604 συναλλαγματικές που αντιστοιχούν σε συνολικό ποσό 21,58 εκατ. ευρώ, ποσό που εμφανίζει αύξηση κατά 19,7% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και κατά 10,14% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2009. Από την αρχή του χρόνου το ύψος των απλήρωτων συναλλαγματικών έφτασε τα 147,89 εκατ. ευρώ.
Πηγή: http://www.capital.gr/News.asp?id=1055891