Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Κυπριακό και Ελληνοτουρκικά θα συζητήσουν Παπανδρέου και Ερντογάν


Η Ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να στηρίξει την ενταξιακή πορεία της Άγκυρας με ταυτόχρονη απεμπλοκή της από το Κυπριακό!
Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι η Αθήνα και η Λευκωσία βρίσκονται ήδη σε συνεργασία ώστε να βρεθεί μια φόρμουλα που θα απεμπλέξει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, διαφορετικά η λύση του πολιτικού προβλήματος θα καταστεί πολύ δύσκολη.
Πρόσκληση στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επισκεφθεί την Αθήνα στις 22 Οκτωβρίου απηύθυνε ο κ. Γ. Παπανδρέου. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός τηλεφώνησε στον Τούρκο ομόλογό του και τον συνεχάρη για τη μεγάλη του νίκη στο δημοψήφισμα, προσκαλώντας τον παράλληλα σε συνέδριο για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον, στο οποίο θα συμμετάσχουν και οι ηγέτες άλλων μεσογειακών κρατών. Η Αθήνα ελπίζει ότι η επικράτηση του κ. Ερντογάν θα ευνοήσει την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων που απαιτεί η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ενώ θα λύσει τα χέρια του Τούρκου πρωθυπουργού τόσο στο Κυπριακό όσο και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Τα θέματα αυτά θα απασχολήσουν τους δύο ηγέτες και κατά την αναμενόμενη συνάντησή τους στην ελληνική πρωτεύουσα - εφόσον τελικά πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του κ. Ερντογάν.
Χαρακτηριστική του πνεύματος υπό το οποίο βλέπει η ελληνική κυβέρνηση το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ήταν η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσα πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ χθες στις Βρυξέλλες. Ο κ. Δρούτσας τόνισε ότι «ο λαός της Τουρκίας έκανε μια ξεκάθαρη επιλογή και έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα, ότι υποστηρίζει το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που έχουν θέσει ο πρωθυπουργός Ερντογάν και η κυβέρνησή του».
Ο Έλληνας υπουργός επανέλαβε ότι η Αθήνα υποστηρίζει πλήρως την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, τονίζοντας ότι είναι καιρός η ΕΕ «να στείλει εκ νέου ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία» ώστε να επιβεβαιωθεί η ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος και ότι στόχος παραμένει η πλήρης ένταξη, υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα πληροί «όλα τα απαιτούμενα κριτήρια και τους όρους, όλες τις υποχρεώσεις της προς την ΕΕ και όλα τα κράτη-μέλη της».
Σύμφωνα με πληροφορίες των αθηναϊκών εφημερίδων, η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να στηρίξει την ενταξιακή πορεία της Άγκυρας και γνωρίζει καλά ότι αυτό περνάει από το Κυπριακό. Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι η Αθήνα και η Λευκωσία βρίσκονται ήδη σε συνεργασία ώστε να βρεθεί μια φόρμουλα που θα απεμπλέξει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, διαφορετικά η λύση του πολιτικού προβλήματος θα καταστεί πολύ δύσκολη.
Το «χαρτί» που θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή το προσεχές διάστημα, είναι αυτό της επιστροφής των Βαρωσίων και του ανοίγματος του λιμένος της Αμμοχώστου υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκτιμάται ότι με τον τρόπο αυτό θα μπορέσει να βρεθεί διέξοδος στο «πάγωμα» των ενταξιακών κεφαλαίων, λόγω της μη εφαρμογής του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου, και να δοθεί ανάσα στις συνομιλίες για το Κυπριακό. Όπως άλλωστε φάνηκε και κατά τη διάρκεια του άτυπου Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ (Γκίμνιχ), που διεξήχθη την περασμένη Παρασκευή και Σάββατο στις Βρυξέλλες, οι «27» εμφανίζονται να επιθυμούν την πρόσδεση της Άγκυρας στο ευρωπαϊκό άρμα. «Αυτό δεν σημαίνει», όπως σημειώνουν διπλωματικοί κύκλοι, «ότι όλα τα κράτη-μέλη επιθυμούν το ίδιο πράγμα».

πηγή: http://kostasxan.blogspot.com/2010/09/blog-post_9769.html