Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Με άδεια Αρχιεπισκόπου


Ο ιερέας λέει πως για όλα έγιναν νόμιμα και με άνωθεν έγκριση

Με άδεια Αρχιεπισκόπου

Πλήθος στοιχείων για διπλοπωλήσεις τάφων στη διάθεση της αστυνομίας - Παραδοχή του ιερέα ότι τηλεφώνησε στην 79χρονη παραπονούμενη


Την έγκριση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β΄ υποστηρίζει ο πατήρ Παναγιώτης Τριαντάφυλλος ότι είχε για όλες τις πωλήσεις τάφων και τις ταφές που έκανε σε «αμφισβητούμενους» χώρους στο Νέο Κοιμητήριο Λευκωσίας. Μιλώντας στον «Π», ο ιερέας ανέφερε πως κατά τις μακρές καταθέσεις του στην αστυνομία (ολοκληρώθηκαν χθες, όπως μας είπε) έχει προσκομίσει έγγραφα που αποδεικνύουν τον πιο πάνω ισχυρισμό του και καταρρίπτουν, κατά την έκφρασή του, τα όσα του καταλογίζουν για διπλοπωλήσεις τάφων.
Ωστόσο, η δημοσιοποίηση της σύλληψης του ιερέα και η απόφαση της αστυνομίας να τον κατηγορήσει για υπόθεση πώλησης τάφου που ήταν ήδη πουλημένος σε άλλον αλλά και για προσπάθεια επηρεασμού των αστυνομικών ερευνών έχει ανοίξει τον ασκό του αιόλου και ξαναφέρνει στην επικαιρότητα την πολύκροτη υπόθεση της ύπαρξης διπλών τίτλων ιδιοκτησίας για σημαντικό αριθμό τάφων και της διενέργειας ταφών (έναντι χιλιάδων ευρώ) σε διαδρόμους ή άλλους κοινόχρηστους χώρους του κοιμητηρίου, το οποίο κηρύχθηκε πλήρες εδώ και πέντε χρόνια.

Πολλά στοιχεία
Όπως έγραψε από χθες ο «Π», η αστυνομία κατηγόρησε τον ιερέα Παναγιώτη Τριαντάφυλλο σε σχέση με καταγγελία 79χρονης ότι της πώλησε τάφο που ανήκει σε άλλον. Παράλληλα, τον κατηγόρησε για προσπάθεια επηρεασμού των ανακρίσεων, καθώς η ηλικιωμένη γυναίκα κατήγγειλε ότι στις 11 και 12 Σεπτεμβρίου δέχθηκε δύο τηλεφωνήματα από τον ιερέα, ο οποίος την καλούσε να αποσύρει την καταγγελία. Η αστυνομία διεξάγει έρευνες και λαμβάνει καταθέσεις για την υπόθεση και όπως πληροφορούμαστε από το περιβάλλον μαρτύρων, έχουν δοθεί σημαντικά στοιχεία που δίνουν μεγάλη διάσταση στην υπόθεση. Υπάρχει μεταξύ άλλων ισχυρισμός για επαναχάραξη και ανακατασκευή παλιών τάφων, οι οποίοι είτε πωλήθηκαν σε νέους αγοραστές (έως και 10 χιλιάδες ευρώ ο ένας) είτε θα διατεθούν σε ευθετότερο χρόνο προς πώληση.
Μιλώντας στον «Π» ο Ελλαδίτης ιερέας παραδέχθηκε ότι τηλεφώνησε στην 79χρονη σε σχέση με υπόθεση που εκκρεμεί εις βάρος του. Υποστήριξε ότι η ίδια γυναίκα είναι και μάρτυρας σε άλλη υπόθεση που αφορά καταγγελία άλλης γυναίκας αναφορικά με την αγορά τάφου στο Νέο Κοιμητήριο Λευκωσίας έναντι ψηλού τιμήματος. Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι η δεύτερη αυτή υπόθεση δεν τυγχάνει διερεύνησης από την αστυνομία, αφού στο μεταξύ έχει καταχωρηθεί ως ιδιωτική ποινική υπόθεση στο δικαστήριο.

Τα ενέκρινε
Ο ιερέας ανέφερε στον «Π» ότι τα στοιχεία που κατέθεσε στην αστυνομία θα αποδείξουν την αθωότητά του. «Όλα έγιναν νόμιμα, με την έγκριση του Αρχιεπισκόπου», είπε. Επέμεινε δε πως δεν πώλησε κανένα τάφο χωρίς την έγκριση του Χρυσόστομου Β΄, με τον οποίο θα ζητήσει, είπε, να έχει συνάντηση το ταχύτερο. Όπως έγραψε και παλαιότερα ο «Π», κατά καιρούς ο Αρχιεπίσκοπος γινόταν δέκτης καταγγελιών για ενέργειες και συμπεριφορές του ιερέα και κάποιες φορές τον δέκτηκε στο γραφείο του. Ωστόσο πάντα ο ιερέας εξασφάλιζε, δημοσίως, την κάλυψη του Αρχιεπισκόπου.
Την ύπαρξη πλήθους καταγγελιών για διπλές πωλήσεις τάφων είχε επισημάνει στον Αρχιεπίσκοπο και η δήμαρχος Λευκωσίας Ελένη Μαύρου, η οποία του παρέδωσε και κοτσιάνια τάφων στα οποία ήταν εμφανής η αλλοίωση του ιδιοκτήτη. Αντίγραφα δημοσίευσε πριν περίπου ένα χρόνο και ο «Π», ωστόσο και πάλι ο Αρχιεπίσκοπος δεν παρενέβη αποφασιστικά και μάλιστα ανέλαβε την ευθύνη λέγοντας πως είχε δώσει την έγκρισή του. Προκειμένου να μπει τέλος στις ατέλειωτες καταγγελίες, ο δήμος εξέδωσε διάταγμα απαγόρευσης ταφών (με ισχύ από /1/2010) στο νέο κοιμητήριο Λευκωσίας, με εξαίρεση βεβαίως των ήδη υφιστάμενων οικογενειακών τάφων.
Αυτό το παραθυράκι επέτρεψε όπως φαίνεται την ταφή -πολύ πρόσφατα- και σε κοινόχρηστους χώρους του κοιμητηρίου (π.χ. διαδρόμους), με τη δικαιολογία ότι υπήρχαν «κοτσιάνια» για τους χώρους αυτούς, που εκδόθηκαν από τον προηγούμενο ιερέα, ο οποίος απομακρύνθηκε από το ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης μετά από την επιβεβαίωση της διπλοπώλησης τάφων.
Αν και ο Αρχιεπίσκοπος είχε συμφωνήσει με την έκδοση του διατάγματος, δεν συνέβαλε στην εφαρμογή του. Το διάταγμα προέβλεπε και τη δυνατότητα του τμήματος Εσωτερικού Ελέγχου του Δήμου Λευκωσίας να ζητήσει και να πάρει το μητρώο των ιδιοκτητών οικογενειακών τάφων, προκειμένου να ελέγχει ότι οι ταφές θα διενεργούνται μόνο σε παλιούς οικογενειακούς τάφους.
Αυτά τα στοιχεία, αν και ζητήθηκαν από το δήμο, δεν δόθηκαν.

ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΜΑΝΩΛΗ
πηγή:http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=969648&-V=articles