Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010
Η ανεργία απειλεί την κοινωνική συνοχή
■Ο Ντομινίκ Στρος-Καν τάχθηκε υπέρ της παράτασης των προγραμμάτων στήριξης των οικονομιών, παρά τον κίνδυνο αύξησης του χρέους, ενώ έκανε αναφορά σε αστάθεια, κατάρρευση δημοκρατιών και... πόλεμο!
Tου Γιώργου Παυλόπουλου
Υπέρ της παράτασης των έκτακτων προγραμμάτων τόνωσης των οικονομιών ή ακόμη και της υιοθέτησης νέων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το «καυτό» και ιδιαιτέρως απειλητικό πρόβλημα της ανεργίας, τάχθηκε χθες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο - ακόμη και στην περίπτωση που τέτοιου είδους μέτρα επιβαρύνουν τις χώρες με επιπλέον χρέος. Ο δε γενικός διευθυντής του, Ντομινίκ Στρος-Καν, χαρακτήρισε «παραπλανητικό κατασκεύασμα» την άποψη ότι το ΔΝΤ ενδιαφέρεται μόνο για την εφαρμογή σκληρών προγραμμάτων λιτότητας.
Οι θέσεις αυτές παρουσιάστηκαν κατά τη διεθνή διάσκεψη που διεξήχθη χθες στο Όσλο, με οικοδεσπότη τον Νορβηγό πρωθυπουργό Γενς Στόλτενμπεργκ και τίτλο «οι προκλήσεις της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής». Μια διάσκεψη η οποία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η πρώτη προσπάθεια συγκρότησης της «Διεθνούς» των κοινωνικών εταίρων καθώς σε αυτήν, εκτός του ΔΝΤ, συμμετείχαν η Παγκόσμια Οργάνωση Εργασίας (ILO), ηγέτες κυβερνήσεων (ήταν εκεί και ο Γ. Παπανδρέου), κορυφαίοι συνδικαλιστές και γνωστοί επιχειρηματίες.
Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν είναι, πράγματι, εφιαλτικά. Σύμφωνα με το κείμενο εργασίας που παρουσίασαν ΔΝΤ-ILO, η χρηματοπιστωτική κρίση και η ύφεση που προκάλεσε αύξησαν κατά 34 εκατομμύρια τους ανέργους, με αποτέλεσμα ο αριθμός τους παγκοσμίως να ξεπερνά πλέον τα 210 εκατ. - με το πρόβλημα να είναι πολύ πιο σοβαρό στις τάξεις των νέων. Το μεγαλύτερο πλήγμα στην προηγούμενη διετία δέχθηκαν οι ανεπτυγμένες χώρες, στις οποίες το ποσοστό των ανέργων αυξήθηκε σε ποσοστό 3% κατά μέσο όρο.
Κίνδυνοι
Ωστόσο, οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι και για τον αναπτυσσόμενο κόσμο, παρά το γεγονός ότι εκεί η αντίστοιχη αύξηση ήταν της τάξης μόλις του 0,25%. Αιτία γι' αυτό είναι το γεγονός ότι τα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας είναι είτε εξαιρετικά ανεπαρκή είτε πλήρως ανύπαρκτα. Μάλιστα, η Παγκόσμια Τράπεζα, σε δική της μελέτη, σημειώνει πως, ειδικά στις χώρες με χαμηλά εισοδήματα, πάνω από 60 εκατ. άνθρωποι κινδυνεύουν να οδηγηθούν άμεσα σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι οι συμμετέχοντες επικέντρωσαν την προσοχή τους στους κινδύνους που συνεπάγεται η ανεργία -και ειδικά η μακροχρόνια ανεργία- για την κοινωνική σταθερότητα. Η κατάσταση ενδέχεται να πυροδοτήσει μια «κρίση εμπιστοσύνης» στην Ευρώπη, είπε ο Ισπανός πρωθυπουργός, Χοσέ Θαπατέρο, στη χώρα του οποίου το πρόβλημα της ανεργίας έχει αποκτήσει εκρηκτικές διαστάσεις, αγγίζοντας σε ποσοστό το 20%! Αλλά και ο επίτροπος της Ε.Ε. για θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής, Λάζλο Άντορ, δεν ήταν διόλου καθησυχαστικός. Αφού χαρακτήρισε το 2010 ως «τρομακτικό έτος» για την ανεργία, πρόσθεσε: «Εάν αποτύχουμε να δράσουμε (...) το 2011 μπορεί να αποδειχθεί ένα τρομακτικό έτος για την κοινωνική συνοχή».
Μείωση
«Πρέπει να συμφωνήσουμε ότι η κρίση δεν θα ξεπεραστεί εάν πρώτα δεν έχει μειωθεί δραστικά η ανεργία», ξεκαθάρισε ο Στρος-Καν - έχοντας στο ακροατήριο τη Γαλλίδα υπουργό Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ και στο πίσω μέρος του μυαλού του τις φιλοδοξίες του για τις προεδρικές εκλογές του 2012. Η ανεργία, είπε, «είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια επιταγή», ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, ισχυριζόμενος ότι «η σταθερότητα του κόσμου μας είναι σε κίνδυνο».
Έφτασε, μάλιστα, στο σημείο να κάνει λόγο ακόμη και για την απειλή πολέμου, θυμίζοντας τα όσα είχε πει πριν από μερικές μέρες ο πρόεδρος του γερμανικού ινστιτούτου IFO, αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ελλάδα και τους κινδύνους που αυτές ενέχουν. «Όσο λιγοστεύει η ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον, οι άνθρωποι μπορούν να στραφούν σε μη παραγωγικές και βίαιες δραστηριότητες, που πιθανόν να οδηγήσουν στην αστάθεια, την κατάρρευση της δημοκρατίας ή ακόμη και στον πόλεμο». Τους ίδιους κινδύνους έχει υπόψη του ο διεθνής οργανισμός όταν προτείνει την παράταση των κρατικών επιδοτήσεων, τόσο απευθείας προς τους ανέργους όσο και προς τις επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν ανέργους και κυρίως νέους. «Η δημοσιονομική πολιτική δεν πρέπει να γίνει πιο περιοριστική πριν από το 2011», αναφέρεται στο κείμενο εργασίας του ΔΝΤ.
Όμως τότε, γιατί στις χώρες που πηγαίνουν οι αξιωματούχοι του λένε και απαιτούν διαφορετικά πράγματα;
Ντ. Στρος-Καν
Υπαρκτός ο κίνδυνος να υπάρξει αστάθεια, κατάρρευση των δημοκρατιών ή ακόμη και πόλεμος.
Χ. Θαπατέρο
Η κατάσταση που επικρατεί με την ανεργία ενδέχεται να πυροδοτήσει κρίση εμπιστοσύνης στην Ευρώπη.
Λάζλο Άντορ (επίτροπος Ε.Ε.)
Εάν δεν δράσουμε, τότε το 2011 ίσως αποδειχθεί «annus horribilis» για την κοινωνική συνοχή.
Χ. Σομαβία (επικεφαλής ILO)
Η κρίση, η οποία προκάλεσε την οργή των πολιτών, δεν μπορεί να ξεπεραστεί με τις ίδιες πολιτικές.
πηγή: http://www.imerisia.gr/