Αποκλειστικό: Τίτλους ιδιοκτησίας για 3,5 εκατ. καταπατημένες εκτάσεις σκοπεύει να μοιράσει το ελληνικό δημόσιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο εκχώρησης αυτών των ακινήτων έναντι τιμήματος που για τους περισσότερους θα είναι σημαντικά χαμηλότερο της αντικειμενικής αξίας του. Οι ιδιώτες που εδώ και μια 25ετία κατέχουν ακίνητα του δημοσίου τα οποία όμως δεν εκμεταλλεύονται εμπορικά θα μπορούν να τα εξαγοράσουν πληρώνοντας ένα χαμηλό τίμημα στο Δημόσιο.
Οι εκτάσεις θα δοθούν σε τιμή που θα κυμαίνεται γύρω στο 30%-50% της αντικειμενικής αξίας τους και με σημαντικές ευκολίες πληρωμής.
Αντιθέτως, σημαντικά υψηλότερα ποσά θα κληθούν να καταβάλλουν οι ιδιώτες οι οποίοι ενώ καταπάτησαν ακίνητα του Δημοσίου εν συνεχεία τα χρησιμοποίησαν για εμπορική εκμετάλλευση ανεγείροντας ξενοδοχεία, εργοστάσια ακόμη και κτηνοτροφικές μονάδες.
Πολύ ακριβά θα πληρώσουν τους τίτλους ιδιοκτησίας και οι καταπατητές που είχαν «υπενοικιάσει» εκτάσεις του Δημοσίου.
Oι καταπατητές θα κληθούν να πληρώσουν στην εφορία και φόρο μεταβίβασης ο οποίος θα καταβληθεί εφάπαξ.
Η Διυπουρική επιτροπή ( σ.σ. μετέχουν τα υπουργεία Οικονομικών, Περιβάλλοντος - Πολιτισμού και Τουρισμού) που συνήλθε την περασμένη εβδομάδα αποφάσισε να επιατχύνει το σχέδιο νόμου με το οποίο θα καθορίζονται οι όροι για την εξαγορά αυτών των εκτάσεων.
Το νομοσχέδιο θα φέρει πρόσθετα έσοδα στα κρατίκά ταμεία τα οποία ανα σε εποχές οικονομικής κρίσης υπολογίζετια όιτι θα φτάσουν τα 400 – 500 εκατ. ευρώ. Ποσό το οποίο σκοπεύει να εγγράψει η κυβέρνηση στον προϋπολογισμό του 2011.
Το ποσό που θα αντληθεί δεν θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο, καθώς η προσπάθεια εστιάζεται κυρίως στην αποκατάσταση «μη προνομιούχων», στους οποίους οι εκτάσεις θα δοθούν σε τιμή που θα κυμαίνεται γύρω στο 30%-50% της αντικειμενικής αξίας τους και με ευκολίες πληρωμής.
Μέχρι φέτος πάντως, ελάχιστα έσοδα εισρέουν ετησίως από επί μέρους ρυθμίσεις και ρυμοτομήσεις των εκτάσεων αυτών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο προβλέπει -σε πρώτη φάση- στην τακτοποίηση των εκρεμμοτήτων που αντιμετωπίζουν περί τους 50.000 μικροκαταπατητές. Το πρόβλημα των αμφισβητούμενων ιδιοκτησιών στη χώρα μας είναι τεράστιο, καθώς το 55% των καταγεγραμμένων εκτάσεων του Δημοσίου έχει καταπατηθεί εδώ και πολλές δεκαετίες.
Βάση για τον υπολογισμό του τιμήματος εξαγοράς αναμένεται να αποτελέσουν οι νέες αυξημένες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων για τις καταπατημένες εκτάσεις στις οποίες υπάρχει κτίσμα. Για τα αγροτεμάχια, η τιμή εξαγοράς θα κυμαίνεται από 400 έως 2.000 ευρώ ανά στρέμμα, ανάλογα αν η περιοχή είναι ορεινή ή νησιωτική.
Το σχέδιο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο για τη νομιμοποίηση των καταπατημένων στρεμμάτων θα προβλέπει πως οι εκτάσεις που μπορούν να εξαγοράσουν οι καταπατητές θα είναι:
* Mέχρι 1 άρτιο οικόπεδο για τα αστικά ακίνητα. Aστικά είναι αυτά που βρίσκονται μέσα σε σχέδιο πόλης ή μέσα σε οικισμό που υφίσταται πριν από το 1923. Και τούτο επειδή θα θεωρείται τεκμήριο πως επαρκεί το ακίνητο να στεγάσει τις ανάγκες της οικογενείας του διεκδικητή του.
* Mέχρι 4 στρέμματα για τα περιαστικά και εκτός σχεδίου ακίνητα. Περιαστικά είναι αυτά που βρίσκονται μέσα σε ζώνη πλάτους 500 μέτρων από τα όρια του σχεδίου πόλης ή των οικισμών. Αν ο καταπατητής κατέχει μεγαλύτερες εκτάσεις ενδεχομένως να κληθεί να πληρώσει, για το υπερβάλον κομμάτι, ολόκληρη την αντικειμενική αξία του ή και ακόμα μεγαλύτερο ποσό.
* Για τα αγροτικά ακίνητα, που θα αποτελέσουν και την πλειοψηφία των εκποιουμένων εκτάσεων, θα πρέπει να αποδεικνύεται η ιδιότητα του αγρότη, που βιοπορίζεται από την αγροτική ή κτηνοτροφική εκμετάλλευση.
* Μεγαλύτερο θα είναι το τίμημα για βιομηχανικά, τουριστικά ή εμπορικά ακίνητα. Μεγαλοξενοδόχοι, βιομήχανοι, επιχειρηματίες που έχουν στήσει τις εκμεταλλεύσεις τους σε δημόσια γη, θα κληθούν να εισφέρουν αδρά στον κρατικό προϋπολογισμό.
Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr