Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Πως γεννήθηκε η ιδέα για την ηλεκτρονική κάρτα συναλλαγών. Ποιοι πολίτες την πρότειναν στην τεχνική διαβούλευση που διενήργησε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων


του Θανάση Κουκάκη

Η ιδέα για την ηλεκτρονική κάρτα συναλλαγών που παρουσίασε χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου προέκυψε από την τεχνική διαβούλευση που διενήργησε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για την ηλεκτρονική υποβολή αποδείξεων στα μέσα Μάιου.
Με στόχο την εξυπηρέτηση των πολιτών αλλά και την αποτελεσματικότερη και οικονομικότερη λειτουργία των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων είχε προτείνει στη διαβούλευση τους παρακάτω αλληλοσυμπληρούμενους τρόπους ηλεκτρονικής υποβολής αποδείξεων από τις επιχειρήσεις και τους πολίτες.
- Χειροκίνητη ηλεκτρονική καταγραφή των αποδείξεων από το φορολογούμενο και υποβολή τους.
- Αποστολή των στοιχείων της απόδειξης και του κωδικού του φορολογούμενου από την επιχείρηση.
- Σάρωση των στοιχείων των αποδείξεων από το φορολογούμενο και ηλεκτρονική υποβολή τους.

Οι προτάσεις που κατατέθηκαν μέσα σε ένα δεκαήμερο από τους συμμετέχοντες στη διαβούλευση, διαφοροποίησαν πλήρως τα αρχικά σχέδια του υπουργείου Οικονομικών και έστρεψαν την προσοχή στην αξιοποίηση της υποδομής του συστήματος πληρωμής υποχρεώσεων της Διατραπεζικά Συστήματα (ΔΙΑΣ) ΑΕ.
Από τη διαβούλευση ξεχωρίζουν οι παρατηρήσεις των κ.κ. Σταύρου Μένεγου και Αλέξανδρου Κρητικού.
Ο κ. Μένεγος είχε επισημάνει πως συγκρίνοντας τη λογική της κάρτας ταυτοποίησης προσώπου με την αντίστοιχη Loyalty card που πολλές επιχειρήσεις εκδίδουν, η πληκτρολόγηση του Γραμμωτού Κωδικού Φορολογούμενου που αρχικά πρότεινε το υπουργείο Οικονομικών δεν ήταν η ενδεδειγμένη διαδικασία. Σύμφωνα με την άποψη του το βάρος θα έπρεπε να δοθεί στα POS έγκρισης συναλλαγών πιστωτικών καρτών, τα οποία συλλέγουν σε πακέτα τις εκάστοτε «αποδείξεις / εγκρίσεις» συναλλαγών των πιστωτικών καρτών και τις εκκαθαρίζουν εντός ημέρας. Ο ίδιος πρότεινε και την αξιοποίηση των Retail Software και Smart POS για την αποστολή και ενημέρωση των δεδομένων, καθώς ένα σημαντικό ποσοστό των συναλλαγών λιανικής διεκπεραιώνονται μέσω των συγκεκριμένων συστημάτων.
Στο ίδιο πλαίσιο ο κ. Αλέξανδρος Κρητικός επεσήμανε στη διαβούλευση πως ο πιο εύκολος τρόπος ηλεκτρονικής υποβολής αποδείξεων θα ήταν η σύνεργασία του υπουργείου με τις τράπεζες που συλλέγουν POS συναλλαγές (acquiring). Όπως εξηγούσε η συγκεκριμένη λύση εμφανίζει τις λιγότερες τεχνικές δυσκολίες με δεδομένο πως όλα τα στοιχεία που αποστέλλουν τα POS είναι ήδη ηλεκτρονικής μορφής. «Σε συνδυασμό μάλιστα με επιχειρήσεις που συμμετέχουν στην αποστολή των στοιχείων θα έχετε μία επιπλέον επαλήθευση των συναλλαγών και για τις επιχειρήσεις και για τους συμμετέχοντες πολίτες. Παράλληλα, ίσως σε συνδυασμό με κάποιο προνόμιο, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν κίνητρο για τους πολίτες να χρησιμοποιήσουν πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες για τις συναλλαγές τους καθότι οι αποδείξεις τους θα αποστέλλονταν αυτόματα στην μερίδα τους», ανέφερε ο κ. Κρητικός στο σχόλιό του.
Στην πράξη αποδείχθηκε πως οι ιδέες και τα σχόλια όσων μετείχαν στη τεχνική διαβούλευση που διενήργησε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων τον Μάιο δεν πήγαν χαμένα. Και παρά το ότι πολλές φορές ο διάλογος χαρακτηρίζεται προσχηματικός, τελικά δεν είναι.

Αναλυτικά η διαβούλευση στο https://apps.gov.gr/apps2/minfin/ggps/

πηγή: news.in.gr