Η συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου αναφορικά με την οριοθέτηση της θαλάσσιας περιοχής μεταξύ των δύο χωρών βρίσκεται ήδη ενώπιον της Βουλής στο Λίβανο και ο Υπουργός Οικονομίας και Εμπορίου του Λιβάνου Μοχάμεντ Σαφάτι υποσχέθηκε ότι θα την προωθήσει το συντομότερο δυνατό για επικύρωση, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνη Πασχαλίδη.
Από την πλευρά του, ο Λιβάνιος Υπουργός τόνισε την ανάγκη να αναπτυχθούν οι οικονομικές σχέσεις των δυο χωρών καθώς και η επικοινωνία.
Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση με τον κ. Σαφάτι, ο οποίος βρίσκεται από χθες βράδυ στην Κύπρο για ολιγόωρη επίσκεψη και αναμένεται να επιστρέψει στο Λίβανο νωρίς το απόγευμα, ο κ. Πασχαλίδης είπε ότι είχαν μια πολύ παραγωγική και δημιουργική συνάντηση όπου συζήτησαν για τη βιομηχανία και τρόπους συνεργασίας συγκεκριμένων τομέων βιομηχανίας Κύπρου – Λιβάνου και θα δοθούν οδηγίες στα επιμελητήρια των δύο χωρών να μελετηθούν περαιτέρω.
Είπε επίσης ότι συζήτησαν «τη μεγάλη προοπτική ανάπτυξης του τουρισμού μεταξύ των δύο χωρών. Ζούμε στην ίδια οδό, στην ίδια γειτονιά και πιστεύουμε ότι υπάρχει μεγάλη προοπτική να αναπτυχθεί ο τουρισμός μεταξύ των δύο χωρών».
Πρόσθεσε ότι συζήτησαν και το θέμα ανάπτυξης στο εμπόριο και γενικά στον οικονομικό τομέα, και θα δοθούν οδηγίες στους αρμόδιους φορείς για να συνεργαστούν μεταξύ τους.
Στις δηλώσεις του, ο κ. Πασχαλίδης είπε ότι «συζητήσαμε και για το θέμα της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης των δύο χωρών και ο Υπουργός με ενημέρωσε ότι μετά τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου που ενέκριναν τη συμφωνία, η συμφωνία για επικύρωση βρίσκεται ήδη ενώπιον της Βουλής και ο ίδιος θα την προωθήσει το συντομότερο δυνατό για να συμπληρωθεί και αυτό το σκέλος της διαδικασίας».
Χαρακτήρισε τον κ. Σαφάτι πολύ σημαντικό πολιτικό και υπουργό του Λιβάνου και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επισκεφθεί εκ νέου την Κύπρο για περισσότερο διάστημα.
Απαντώντας σε ερώτηση πώς μπορεί να προωθηθεί το θέμα της ανάπτυξης του τουρισμού με το Λίβανο, ο κ. Σαφάντι είπε ότι συζήτησαν το θέμα, «και πιστεύουμε ότι υπάρχει μικρή ανταλλαγή τουρισμού μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου, έστω και αν είμαστε τόσο κοντά».
Ο κ. Σαφάτι είπε ότι οι δύο χώρες απολαμβάνουν εξαιρετικών σχέσεων για χρόνια «και νιώθουμε ότι αυτή η σχέση δεν έχει επεκταθεί και στον οικονομικό τομέα».
Ανέφερε ότι ο σκοπός της επίσκεψής του είναι «για να αρχίσουμε να εργαζόμαστε πάνω σε αυτά τα θέματα, πώς θα αναπτύξουμε τις οικονομικές μας σχέσεις, τον τουρισμό και άλλα».
Ο Λιβάνιος υπουργός είπε ότι η προώθηση του τουρισμού είναι ένα από τα κύρια θέματα και συζήτησαν το θέμα των θεωρήσεων διαβατηρίων γιατί η Κύπρος, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έχει μερικούς περιορισμούς. «Ωστόσο, εκ πείρας, έχουμε δει ότι η κατάργηση θεωρήσεων διαβατηρίων θα βοηθήσει την ανάπτυξη του τουρισμού σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει κάποια διευκόλυνση αλλά είναι πολύ σημαντικό ταυτόχρονα να ενθαρρύνουμε τον τουρισμό μεταξύ των δύο χωρών. Ελπίζω ότι θα υπάρξει συγκεκριμένη δράση πάνω σε αυτό το θέμα», ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι από πλευράς Λιβάνου, «μάλιστα, μπορούμε να καταργήσουμε τις θεωρήσεις διαβατηρίων. Αλλά όπως είπα, η Κύπρος θα πρέπει να δει τι θα κάνει με το θέμα της ΕΕ».
Σε ερώτηση πώς μπορεί να ενθαρρυνθεί η οικονομική συνεργασία, ο κ. Σαφάτι είπε ότι υπάρχει πολύ μικρή επικοινωνία μεταξύ οργανισμών όπως εμπορικά επιμελητήρια, βιομηχανικά επιμελητήρια και συνδέσμους επιχειρηματιών. «Η Κύπρος είναι μέρος της ΕΕ και ο Λίβανος μέρος του αραβικού κόσμου και είμαι σίγουρος ότι η Κύπρος θα επωφεληθεί από τη θέση μας και εμείς από τη δική της. Ωστόσο το συζητήσαμε και στόχος μας είναι να δούμε πώς μπορούμε να επωφεληθούμε και οι δύο, συμπλήρωσε.
Τέλος, ερωτηθείς αν προγραμματίζονται υψηλού επιπέδου επισκέψεις, ο κ. Σαφάτι είπε ότι «συζητήσαμε ότι θα πρέπει να αφήσουμε κατά μέρος τις επισημότητες και να συναντιόμαστε ελεύθερα. Είναι σύντομο το ταξίδι από και προς τις δύο χώρες και θα πρέπει να συναντιόμαστε τακτικά για να συζητούμε τα θέματα όταν πρέπει. Είπε ότι ο ίδιος μπορεί να έρχεται στην Κύπρο για γεύμα ή ο κ. Πασχαλίδης να μεταβαίνει στη Βηρυτό, «έτσι θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε την επικοινωνία και σίγουρα πολλά θέματα θα μπορέσουν να προχωρήσουν», κατέληξε.
Πηγή: ΚΥΠΕ/ΑΠΕ
http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=201525&-V=articles