Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010
Το πάρτυ της ελληνικής οικονομίας χάλασε η Eurostat με τα Greek statistics
Θέμα αξιοπιστίας των ελληνικών στατιστικών στοιχείων εγείρει ο επικεφαλής της Eurostat W. Radermacher, μόλις λίγα 24ωρα πριν των δύο προγραμματισμένων road show της ελληνικής οικονομίας. Της ΕΧΑΕ αυτή την εβδομάδα αλλά και στους επενδυτές που έχουν προσκληθεί σε Λονδίνο, Παρίσι και Φρανκφούρτη στο τέλος της επομένης.
Με μια δήλωση - βόμβα στο Bloomberg ο κ. W. Radermacher τάραξε χθες την ησυχία του Υπουργού ΟΛικονομικών λέγοντας ότι «τέσσερις μήνες μετά το σχέδιο στήριξης, η Ελλάδα δεν έχει ακόμα αποκαλύψει τον τρόπο με τον οποίο στο παρελθόν μαγείρεψε τα στοιχεία για το χρέος της».
Πρόκειται για τις συμφωνίες swap που είχε συνάψει με την Goldman Sachs την περίοδο 2000-2001 η Ελλάδα και οι οποίες βρίσκονται στο μικροσκόπιο της Eurostat.
Η Κομισιόν έχει ήδη ζητήσει εξηγήσεις από την Ελλάδα εκτιμώντας ότι οι συμφωνίες παραγώγων που έκανε η Ελλάδα με την αμερικανική επενδυτική τράπεζα ενδεχομένως να της επέτρεψε να αποκρύψει το πραγματικό μέγεθος του χρέους και του ελλείμματός της από τις αρχές της ΕΕ.
Την ίδια στιγμή στελέχη του υπουργείου Οικονομικών τονίζουν ότι οι προηγούμενες συμφωνίες επηρέασαν ελάχιστα το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας και τις μελλοντικές της υποχρεώσεις υποστηρίζοντας ότι ήταν πολύ μικρές.
Άποψη την οποία δεν ασπάζεται ο επικεφαλής της Eurostat , ο οποίος προσθέτει ότι το κλιμάκιο της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας, που θα έρθει τον Σεπτέμβριο στην Αθήνα θα ακολουθήσει αυστηρή στάση, ώστε να αποκαλύψει το συνολικό ύψος του κρατικού χρέους που υποκρύφθηκε με αυτά τα σύνθετα χρηματοοικονομικά εργαλεία.
Σύμφωνα με τον ίδιο με αυτά τα εργαλεία η Ελλάδα μείωσε το εξωτερικό χρέος σε ευρώ, κατά 2,367 δισ. ευρώ όπως και το ποσοστό του χρέους ως προς το ΑΕΠ στο 103,7% από 105,3%.
Μετά την αλλαγή του κανονισμού από την Eurostat το 2008, οι συμβάσεις που γίνονται με τη μορφή swaps πρέπει να υπολογίζονται στο δημόσιο χρέος.
Τον περασμένο Απρίλιο, η Eurostat δεν επικύρωσε τα στοιχεία για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι είναι πιθανή μία αύξηση κατά 7%, έπειτα από την εξέταση των «εκκρεμοτήτων», μεταξύ των οποίων και οι συμφωνίες swap.
Άμεση ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης. Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Ηλίας Πλασκοβίτης σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής της Eurostat εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του υπουργείου Οικονομικών.
Ο κ. Radermacher δεσμεύτηκε για διορθωτικές δηλώσεις που θα γίνουν τις προσεχείς ημέρες.
Το επόμενο διήμερο πάντως ξεκινά το road show που διοργανώνει η ΕΧΑΕ και στο οποίο θα παρευρίσκονται ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Ηλίας Πλασκοβίτης και ο ειδικός γραμματέας Γιώργος Χριστοδουλάκης.
www.bankingnews.gr