Η αναδιάρθρωση είναι μία από τις επιλογές που πρέπει να εξεταστούν για την Ελλάδα, γεγονός που εξηγεί γιατί η χώρα έχει λάβει αξιολόγηση στο κατώτερο κλιμάκιο "speculative", επεσήμανε ο David Beers, επικεφαλής κρατικών αξιολογήσεων της Standard & Poor΄s Corp. στο πλαίσιο του Future of Finance Forum που διοργάνωσε ο οίκος.
Υπενθυμίζεται ότι η S&P υποβάθμισε την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε "BB+" νωρίτερα το τρέχον έτος.
Οι δημογραφικές πιέσεις στα δημόσια οικονομικά κρατών-μελών της Ευρωζώνης θα διατηρήσουν τις πιέσεις στις κρατικές αξιολογήσεις, σύμφωνα με τον Beers.
O αναλυτής υποστήριξε πως η ζώνη του ευρώ βρίσκεται αντιμέτωπη με την προοπτική αποκλίσεων μεταξύ της δημοσιονομικής πολιτικής των κρατών-μελών και των οικονομικών τους επιδόσεων.
Ο ίδιος έκανε λόγο για πιθανές πολιτικές αντιστάσεις εντός της Ευρωζώνης στην δημοσιονομική σύσφιξη, που θα διαφοροποιήσουν τις επιπτώσεις των προσπαθειών μείωσης του χρέους για κάθε χώρα του μπλοκ.
"Ένα ενδεχόμενο είναι ότι οι ισχυρότερες χώρες θα πρέπει να αποδεχτούν ανοιχτά ένα μέλλον που κατά κάποιο τρόπο περιλαμβάνει το μοίρασμα του βάρους των χρεών", αν και δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε αυτό το σημείο, δήλωσε ο Beers.
Moody΄s: Διατηρεί αρνητικό outlook για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο
Η συνεχιζόμενη αδυναμία και επιδείνωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων καθώς και οι χρηματοδοτικές συνθήκες που επικρατούν στις ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να δικαιολογούν το αρνητικό outlook για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο καθώς και τις ανεξάρτητες αξιολογήσεις τους, αναφέρει η Moody΄s Investors Service στο νέο ειδικό σχόλιό της για την ελληνική τραπεζική αγορά.
"Η πρόσφατη ανακοίνωση των τελευταίων μακροοικονομικών δεδομένων για την Ελλάδα, καθώς και τα αποτελέσματα β΄ τριμήνου των ελληνικών τραπεζών υποδεικνύουν μια τροχιά που επιβεβαιώνει σε γενικές γραμμές τις προσδοκίες της Moody΄s και σε αυτό το πλαίσιο και τις αξιολογήσεις και το outlook που ήδη φέρουν οι ελληνικές τράπεζες", σημειώνει ο κ. Constantinos Kypreos, αντιπρόεδρος - Senior Analyst της Moody΄s Financial Institutions Group.
Ωστόσο, η Moody΄s προειδοποιεί ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) των ελληνικών τραπεζών παραμένουν στο άνω εύρος των εκτιμήσεων και ότι η συνεχιζόμενη εκροή καταθέσεων θα μπορούσε ενδεχομένως να αυξήσει την πιθανότητα αρνητικών δράσεων αξιολόγησης.
Στη νέα έκθεση της Moody΄s επισημαίνεται πως οι μακροοικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα (με αξιολόγηση “Ba1”) παραμένουν εξαιρετικά δύσκολες, με το ΑΕΠ να υποχωρεί 3,7% το δεύτερο τρίμηνο του 201 ενώ αυξημένη ανεργία επηρεάζει αντίστροφα τον τραπεζικό κλάδο. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν στο 9% των συνολικών δανείων το πρώτο εξάμηνο του 2010 ενώ ο κλάδος συνολικά έχει γίνει ζημιογόνος, αν και οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες συνεχίζουν να υπεραποδίδουν των μικρότερων. Επιπλέον, οι εκροές των καταθέσεων, οι οποίες έφτασαν τα 31 δισ. ευρώ από την έναρξη του έτους, και ο αποκλεισμός των ελληνικών τραπεζών από τις αγορές ομολόγων και τις χρηματαγορές ασκούν χρηματοδοτικές πιέσεις στον κλάδο.
Αν και οι πιέσεις αντιμετωπίζονται από την πρόσβασή τους στην ΕΚΤ, ο οίκος σημειώνει πως η προσωρινή φύση των μέσων στήριξης της ΕΚΤ σημαίνει πως το σύστημα χρειάζεται να βελτιώσει τη χρηματοδοτική του δομή και να μειώσει μεσοπρόθεσμα δραστικά τη χρηματοδότησή του από την ΕΚΤ, όταν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη της αγοράς προς την Ελλάδα.
Η Moody΄s αντιμετωπίζει θετικά το ισχυρό ξεκίνημα που έχει σημειώσει η Ελλάδα στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Σημειώνει παράλληλα ότι οι ελληνικές τράπεζες (με την εξαίρεση της Αγροτικής Τράπεζας) διαθέτουν επαρκή κεφάλαια για να απορροφήσουν κάποιες νέες πιστωτικές απώλειες επιπλέον αυτών που έχουν καταγράψει έως σήμερα, όπως άλλωστε έδειξαν και τα τεστ κοπώσεως που πραγματοποίησε τον Ιούλιο του 2010 η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Αρχών Εποπτείας των Τραπεζών (CEBS).
Ως επιπλέον "μαξιλάρι", επιπλέον κεφάλαια είναι διαθέσιμα στις υποκεφαλαιοποιημένες τράπεζες μετά τη σύσταση του Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας των 10 δισ. ευρώ που αποτελεί στοιχείο του πακέτου στήριξης της Ελλάδας, επισημαίνει η Moody΄s.
Ωστόσο, η Moody΄s σημειώνει ότι οι επενδυτές εξακολουθούν να ανησυχούν για πιθανή αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους – κίνδυνο που η Moody΄s θεωρεί μικρό όπως υποδεικνύεται από την αξιολόγηση της αλλά όχι ανύπαρκτο – και τον αντίκτυπο από τις απομειώσεις κρατικών ομολόγων στον τραπεζικό τομέα που θα μπορούσε να οδηγήσει ορισμένες από τις τράπεζες σε αδυναμία πληρωμών.
πηγή: http://www.capital.gr/News.asp?id=1054739