Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

Ρουμπίνι: Zούμε σε ύφεση, αλλά δεν το λέμε


"Ακόμη κι αν οι οικονομίες των ΗΠΑ και της Ευρώπης κατορθώσουν να αποφύγουν τη διπλή ύφεση, η κατάσταση θα εξακολουθεί να μοιάζει με ύφεση", εξηγεί ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης
Δεν το λένε μαζικά και ανοιχτά, αλλά το μισο-λένε. Δεν το λένε τώρα «recession» (ύφεση), αλλά «growth recession» (ύφεση της ανάπτυξης). Στα όρια της υφεσιακής κατάστασης.

Αυτό λένε διάφοροι χρηματοοικονομικοί οίκοι όπως η Bank of America και διάφοροι «γκουρού», όπως ο Νουριέλ Ρουμπίνι από τους λίγους οικονομολόγους που προειδοποιούσαν για το πιστωτικό κραχ του 2007 και τη «μεγάλη κάμψη».
Ο τελευταίος βρέθηκε στην πόλη Κόμο της Ιταλίας στο πλαίσιο του οικονομικού συνεδρίου Ambrosetti Forum, όπου δήλωσε:
"Ακόμη κι αν οι οικονομίες των ΗΠΑ και της Ευρώπης κατορθώσουν να αποφύγουν τη διπλή ύφεση, η κατάσταση θα εξακολουθεί να μοιάζει με ύφεση".

"Οι απώλειες εργατικών θέσεων είναι σημαντικές. Δεν υπάρχει ικανοποιητική αύξηση των θέσεων εργασιών στον ιδιωτικό κλάδο. Η κατανάλωση είναι ασθενής, οι εξαγωγές το ίδιο, όπως και η αγορά κατοικίας".

Υποστηρίζει ακόμη πως η επιβράδυνση στις ΗΠΑ θα επηρεάσει την Κίνα, την Ιαπωνία και την ευρωζώνη. «Στο δεύτερο μισό του έτους, η δημοσιονομική πολιτική θα αποτελέσει εμπόδιο, ενώ το θετικό σενάριο είναι ότι η ανάπτυξη θα είναι κάτω του μετρίου».

"Τεχνικά" οι οικονομολόγοι θεωρούν "ύφεση" μόνο αν υπάρχουν δυο διαδοχικά τρίμηνα με αρνητική πορεία του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ). Αλλά το ΑΕΠ από μόνο του δεν λέει την αλήθεια, αποτελεί "σκοτεινό" κριτήριο εάν ξεχνιούνται άλλοι παράγοντες όπως η ανεργία, τα εισοδήματα, οι πραγματικές επενδύσεις κλπ.

Πρόσφατα ο Ρουμπίνι δήλωσε ότι η πιθανότητα μιας διπλής ύφεσης στις ΗΠΑ ήταν τώρα μεγαλύτερη του 40%.

«Το μεγάλο ρίσκο είναι ότι θα υπάρξει πτώση στην αγορά, που μπορεί να επηρεάσει τα ομόλογα, τις μετοχές και τις πιστωτικές αγορές».

Ο θεωρεί ότι πάνω από 400 τράπεζες θα καταρρεύσουν και ότι περισσότερες από τις μισές αμερικανικές τράπεζες (είναι συνολικά πάνω από 800) που βρίσκονται στην κρίσιμη λίστα, αναμένεται να καταρρεύσουν.

Επίσης δήλωσε ότι εάν υπάρξει διπλή ύφεση και αποστροφή ρίσκου, κάποιες αξίες θα προτιμηθούν ως «ασφάλεια», όπως ο χρυσός, ενώ το δολάριο, το γιεν και το ελβετικό φράγκο, θα έχουν ανθεκτικότητα και προοπτικές ανόδου.
πηγή: http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=13903&subid=2&pubid=55657147#