Ωπ, τι έγινε ρε παιδιά, μας έπιασαν με το μέλι στο χέρι ή μήπως δεν μας έμεινε ούτε μέλι αλλά ούτε και χέρι. Η είδηση είναι ότι η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΕΠΕΙΑ) ζητά από όλες τις ασφαλιστικές εταιρείες στοιχεία με το πόσα χρήματα και σε ποια ομόλογα του ελληνικού δημοσίου έχουν επενδύσει.
Κάτι… βρομάει.
Επισήμως, το έγγραφο της ΕΠΕΙΑ έχει σχέση με τον τρόπο αποτίμησης των ομολόγων σε ένα χαρτοφυλάκιο έτσι ώστε να αποτελούν οι επενδύσεις αυτές στοιχείο φερεγγυότητας. Αλλωστε, στις δύσκολες εποχές που ζούμε και με τις περισσότερες ασφαλιστικές να είναι στο κόκκινο και να ετοιμάζονται για λουκέτο ίσως να ήταν μια κάποια λύση οι επενδύσεις που έχουν κάνει.
Ωστόσο, πίσω από την είδηση μπορεί να κρύβονται κι άλλα πράγματα. Όπως π.χ. μήπως κάποιοι από την προηγούμενη και από την τωρινή κυβέρνηση πίεσαν τις εταιρείες να επενδύσουν σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου; Μήπως τους έταξαν μεγάλες αποδόσεις και σήμερα έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους ομόλογα που είναι περισσότερο τοξικά παρά κερδοφόρα;
Κι αν συμβαίνει κάτι τέτοιο τότε οι ασφαλιστικές βρίσκονται και με τα δύο πόδια στο γκρεμό, διότι αν αποφασίσουν να ρευστοποιήσουν θα έχουν χάσει τεράστια κεφάλαια ενώ αν τα κρατήσουν δεν θα είναι σίγουρες ότι θα δουν πότε τα χρήματά τους διότι η ελληνική οικονομία πάει από το κακό στο χειρότερο.
Ένα κρίσιμο ερώτημα είναι επίσης σε ποια ομόλογα έχουν επενδύσει. Διότι αν πρόκειται για «σαπάκια» τότε να ετοιμαζόμαστε για κανόνια. Και κανόνια σημαίνει νέες… Ασπίς Πρόνοια με χιλιάδες ασφαλισμένους στον αέρα.
Επίσης, ένα άλλο κρίσιμο ερώτημα είναι γιατί τώρα το έγγραφο με το οποίο ζητείται η έρευνα. Σύμφωνα μ’ αυτό «Σε εξαιρετικές περιπτώσεις κρίσεων του χρηματοπιστωτικού συστήματος, με απόφαση της εποπτικής αρχής, επιτρέπεται ο υπολογισμός των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου ως στοιχείου περιθωρίου φερεγγυότητας και ασφαλιστικής τοποθέτησης να γίνεται με βάση την αξία κτήσης τους. Η διαφορά που τυχόν προκύπτει μεταξύ αξίας κτήσης και ονομαστικής αξίας για όσο χρονικό διάστημα εναπομένει ως τη λήξη τους επιμερίζεται σε ετήσια βάση ως απόσβεση εάν είναι αρνητική ή ως υπεραξία εάν είναι θετική. Με απόφαση της εποπτικής αρχής καθορίζεται η διάρκεια ισχύος της ως άνω ρύθμισης, με δυνατότητα παράτασής της για όσο χρόνο υφίστανται οι εξαιρετικές καταστάσεις που την επέβαλαν. Ειδικά για τις χρήσεις 2009 και 2010, σημειώνει η ΕΠΕΙΑ, επιτρέπεται ο υπολογισμός των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου όπως ορίζεται παραπάνω, χωρίς την έκδοση ειδικής απόφασης της εποπτικής αρχής».
Αυτά λέει το έγγραφο και σημαίνει ότι σε περιόδου όπως η τωρινή με την μεγάλη κρίση επιτρέπεται να γίνεται υπολογισμός με βάση την τιμή που αποκτήθηκαν. Και τη διαφορά (θετική ή αρνητική την επιμερίζουν σε ετήσια βάση, προφανώς για να μην φαίνεται η σίγουρα καταστροφική επιλογή της επένδυσης σε ομόλογα.
Κάποιος πρέπει να μας εξηγήσει αν τελικά κάτι βρομάει στην υπόθεση αυτή.
πηγή: http://www.antinews.gr/?p=65131