Σε προσφυγή στις κάλπες υπό προϋποθέσεις ενδέχεται να προχωρήσει ο πρωθυπουργός, συνεκτιμώντας και άλλους παράγοντες, πέραν των αυτοδιοικητικών εκλογών, τους οποίους ωστόσο απέφυγε να προσδιορίσει.
«Δεν έχω λόγο και πρόθεση να πάω σε εθνικές εκλογές, αλλά αν βαρύνει η κατάσταση σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα μιας κυβέρνησης να προωθεί τις αλλαγές θα υπάρξει η απόφαση του ελληνικού λαού», δήλωσε στο πλαίσιο της διακαναλικής συνέντευξης Τύπου, ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Στόχος, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, είναι "να πάει ο τόπος μποροστά, δεν είναι να πάμε σε εκλογές". Πρόσθεσε όμως ότι υπάρχουν δυνάμεις που θέλουν να ανακόψουν την πορεία και αν ο ίδιος δει ότι η χώρα δυσκολεύεται και μπαίνει σε αδιέξοδο όλα θα συμψηφισθούν.
Προσκλητήριο ευθύνης
Στην εναρκτήρια ομιλία του ο κ. Παπανδρέου ζήτησε ψήφο ελπίδας και αλλαγής στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, τονίζοντας ότι "ο συναγερμός δεν έχει λήξει".
Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός απηύθηνε προσκλητήριο ευθύνης σε όλους τους Έλληνες που δεν θέλουν με κανένα τρόπο να μείνει η προσπάθεια στη μέση. "Αν δεν συνεχίσουμε τις αλλαγές, θα κατρακυλίσουμε στο παρελθόν και αν δεν κάνουμε την κρίση ευκαιρία ίσως ξαναβρεθούμε και σε χειρότερη μοίρα", ανέφερε χαρακτηριστικά. Πρέπει να στείλουμε ξεκάθαρο μήνυμα σε όσους επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση στο εσωτερικό και σε όσους καραδοκούν στο εξωτερικό δήλωσε, κάνοντας λόγο για δύο εθνικούς στόχους, της σωτηρίας της χώρας και της αναμόρφωσής της.
Νέα μέτρα
Δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα που θα αγγίξουν τους χαμηλούς μισθούς και τις συντάξεις, τόνισε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου και πρόσθεσε ότι "θα αποδίδουμε στους αδύναμους ό,τι μπορούμε". "Θα πάρουμε νέα μέτρα ώστε να πληρώσει και ο πλούσιος αυτό που του αναλογεί".
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, εκεί που υπάρχει περιθώριο θα πρέπει να χτυπηθούν τα κακώς κείμενα, όπως η διαφθορά ή η σπατάλη στα νοσοκομεία. Υπάρχουν αποθέματα "που αν μπορούσαμε εδώ και χρόνια να τα αντιμετωπίσουμε δεν θα υπήρχε πρόβλημα".
Πρέπει να αλλάξουμε τη χώρα είπε, γιατί αλλιώς το πληρώνουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. "Έπρεπε να κάνουμε τις περικοπές, για να σώσουμε την χώρα, αλλά τώρα κάνουμε τις αλλαγές όσο πιο γρήγορα και όταν τις ολοκληρώσουμε θα μπορέσουμε να αποδώσουμε το δίκαιο". Ο πρωθυπουργός απέφυγε να δεσμευθεί πότε θα γίνει η πλήρης αποκατάσταση αδικιών στους συνταξιούχους, ανέφερε όμως ότι υπάρχει ενδεχόμενο να επιτευχθεί πριν από το 2013.
Για την ανεργία ο πρωθυπουργός είπε ότι θα τη χτυπήσει με προγράμματα που δεν χρησιμοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια αλλά και με ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης με επενδύσεις στην παιδεία, στη γνώση, σε προστιθέμενη αξία.
Μνημόνιο
Ο κ. Παπανδρέου δεν απέκλεισε ζήτημα επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου. Είπε μάλιστα ότι είναι κάτι απλό. "Θέλουν", εξήγησε, "και οι ξένοι να σωθεί η Ελλάδα: αν δουν ότι μπορούμε να φτάσουμε στον στόχο μας με καλύτερο τρόπο και να βοηθηθεί η ανάπτυξη τότε θα συμφωνήσουν, με την προϋπόθεση όμως είναι να είμαστε συνεπείς". Τότε, πρόσθεσε υπάρχει θέμα επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου ή υποκατάστασης μέτρων (έφερε ως παράδειγμα τον ΦΠΑ) με άλλο μέτρο.
"Εφόσον είμαστε συνεπείς το Μνημόνιο σταματά το 2013", δήλωσε, ενώ όσον αφορά στο θέμα της επιτήρησης, πρόσθεσε ότι παλεύει να φύγουμε αλλά είμαστε υπό επιτήρηση για δεύτερη φορά. Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ πιο στενά τα περιθώρια των κινήσεών μας
Σε ερώτηση γιατί παρά τα μέτρα, θα λείπουν έσοδα 16 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους αλλά και για την αδικία των μέτρων απάντησε ότι υπάρχει αδικία στο διεθνές οικονομικό σύστημα. Πρόσθεσε ότι κατανοεί ότι υπάρχει πολιτικό κόστος.
Ερωτηθείς γιατί ενώ και μετά τις εκλογές, ενώ ήξερε το έλλειμμα ότι είναι πιο υψηλό επέμεινε στην προηγούμενη πολιτική απάντησε ότι το πρόγραμμα που τότε δώσαμε στην ΕΕ το ενέκρινε. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι "τότε δεν διαβλέψαμε ούτε εμείς ούτε η ΕΕ την κρίση στη διεθνή οικονομία που χτύπησε την Ελλάδα με αυτόν τον τρόπο".
Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε τη δέσμευση ότι δεν θα λάβει μέτρα το 2010 λόγω της αύξησης του ελλείμματος του 2009. Πρόσθεσε ότι η επιμήκυνση αφορά και στο σήμερα, ως μήνυμα προς τις αγορές, για να υπάρχει η βεβαιότητα ότι η χώρα θα φύγει από τη κρίση. Πρόσθεσε ότι στο εξωτερικό υπάρχουν ήδη σημάδια για τη χώρα μας και "αν τα διατηρήσουμε με συνέπεια στο πρόγραμμα, τότε πιο γρήγορα θα φύγουμε από την επιτήρηση".
Φορολογία
Σε ερώτηση για τους υψηλούς συντελεστές φορολογίας στις μεγάλες εταιρείες, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι φορολόγησαν μετόχους και μερίσματα ως εισόδημα έως και 45% αν είναι μεγάλοι, ενώ αν πρόκειται για μικρομετόχους μπορεί να μην φορολογηθούν και καθόλου, κάτι που το θεωρεί δίκαιο. Πρόσθεσε ότι δεν θα ήθελε να είναι τόσο μεγάλοι οι συντελεστές, αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν αυτοί που φοροδιαφεύγουν πληρώσουν. Τότε -πρόσθεσε- θα μειωθούν και οι εισφορές.
Ερωτηθείς ποιος θα επενδύσει με τόσο υψηλή φορολογία με παράδειγμα την Αγγλία όπου μειώθηκαν οι συντελεστές, απάντησε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να δανεισθεί. Πρόσθεσε ότι πιο πολύ από το ύψος των φόρων οι επενδυτές αξιολογούν την σταθερότητα του συστήματος την γραφειοκρατία και τη διαφθορά και «για πρώτη φορά εδώ και χρόνια έρχονται επενδύσεις στην χώρα μας». Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι ξένοι επιχειρηματίες του μετέφεραν ότι δεν θα επενδύσουν στην Ελλάδα αν δεν παταχθεί η γραφειοκρατία.
Ξεχωριστά ο κ. Παπανδρέου τάχθηκε υπερ της άρσης του φορολογικού απορρήτου, λέγοντας ότι είναι μία πράξη που θα βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε την φοροδιαφυγή και να εξομαλύνει ανισότητες που υπάρχουν στη χώρα μας.
Επενδύσεις
Η Ελλάδα μπορεί να ανταγωνισθεί εφ όσον επενδύσει στην αξία και στον άνθρωπο, είπε ο Πρωθυπουργός.
Στο ενεργειακό κομμάτι «έχουμε απελευθερώσει επενδύσεις που έκαναν 5 χρόνια τουλάχιστο να εγκριθούν, αξίας 1 δισ. ευρώ», ενώ έχουν οργανωθεί χωροταξικά αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα σε πολλές περιοχές, είπε. Εκτίμησε ότι στα επόμενα 5 χρόνια ότι η Ελλάδα θα προσελκύσει 45 δισ. ευρώ γύρω από την "πράσινη ανάπτυξη" δημιουργώντας 200 θέσεις εργασίας.