ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 19:30
Ολοκληρώθηκαν το απόγευμα οι επαφές του Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με τον Κινέζο ομόλογό του, Wen Jiabao, που επισκέπτεται την Ελλάδα συνοδευόμενους από υπουργούς της κυβέρνησής του, επιχειρηματίες, αλλά και τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, ενώ στο πλαίσιο των επαφών των δύο πλευρών ο Κινέζος πρωθυπουργός φέρεται να δήλωσε ότι «όταν η Ελλάδα αποφασίσει να απευθυνθεί ξανά στις διεθνείς αγορές, η Κίνα θα είναι παρούσα για να στηρίξει τις εκδόσεις ελληνικών ομολόγων».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε «σημαντικότατο» το ρόλο της Κίνας στην αναμόρφωση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και άλλα παγκοσμίων διαστάσεων, ενώ όπως δήλωσε θα συζητήσει με τον ομόλογό του και θέματα εξωτερικής πολιτικής όπως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό, το ζήτημα της Β. Κορέας κ.ά.
Όπως δήλωσε ο Κινέζος πρωθυπουργός, πρώτη στάση της ευρωπαϊκής του περιοδείας ήταν η Ελλάδα, ώστε να εκφράσει τα φιλικά αισθήματα του κινεζικού λαού προς την Ελλάδα και την πρόθεση συνεργασίας της χώρας του να εμβαθύνει τη στρατηγική σχέση της Κίνας με την Ελλάδα, συμβάλλοντας στις προσπάθειες της δεύτερης να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της οικονομικής κρίσης.
Η Κίνα θα καταβάλει τη μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια ώστε τόσο η Ελλάδα όσο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες να καταφέρουν να ξεπεράσουν σύντομα τις συνέπειες της κρίσης, δήλωσε ο Jiabao. Η Κίνα έχει ήδη ελληνικά ομόλογα στην κατοχή της και θα συμμετάσχει και στην αγορά νέων ομολόγων που πρόκειται να εκδοθουν από την Ελλάδα, αξιοποιώντας τα συναλλαγματικά αποθέματα που διαθέτει.
Η Κίνα σκοπεύει επίσης να αυξήσει τις εισαγωγές ελληνικών προϊόντων και να ενθαρρύνει το εμπόριο υπηρεσιών, ώστε οι διμερείς συναλλαγές να απαπτυχθούν με βιώσιμο τρόπο. Στόχος είναι οι ετήσιες συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών να έχουν διπλασιαστεί στα επόμενα πέντε χρόνια στα 8 δισ. δολάρια.
Η Κίνα θα ιδρύσει επίσης ένα νέο ταμείο, το οποίο θα χρηματοδοτήσει αρχικά με 5 δισ. δολάρια, ώστε να προσφέρει στους Έλληνες εφοπλιστές ένα "καλάθι" χρηματοπιστωτικής υποστήριξης και να ενισχύσει τις αγορές πλοίων εκ μέρους των Ελλήνων εφοπλιστών από την Κίνα.
Στον Πειραιά η κινεζική πλευρά θα αυξήσει τις επενδύσεις της ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω, στα 800 εκατ. εμπορευματοκιβώτια ετησίως η δυναμικότητα του σταθμού διαχείρισης εμπορευματοκιβωτίων, ενώ στόχος είναι να αυξηθεί αυτή η δυναμικότητα σε περισσότερα από 3 εκατ. εμπορευματοκιβώτια ετησίως.
Η Ελλάδα έλαβε εγκαίρως τα αναγκαία μέτρα και εφάρμοσε τις απαραίτητες δομικές μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπίσει την κρίση, δήλωσε μεταξύ άλλων ο Κινέζος Πρωθυπουργός. "Ο μηχανισμός στήριξης Ε.Ε. και ΔΝΤ πιστεύουμε ότι έχει φέρει θετικά αποτελέσματα" ανέφερε και δήλωσε πεπεισμένος ότι η ελληνική οικονομία θα καταφέρει να ανακάμψει.
«Η Ελλάδα είναι ο πιο αξιόπιστος φίλος της Κίνας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση» είπε μεταξύ άλλων ο Κινέζος πρωθυπουργός, που νωρίτερα είχε δηλώσει ότι ευρισκόμενος στην Ελλάδα αισθάνεται «σαν στο σπίτι του». Και έκανε αναφορές σε ιστορικές στιγμές που η Ελλάδα και οι Έλληνες εφοπλιστές στήριξαν την Κίνα, εξέφρασε τις ευχαριστίες του και είπε ότι η Κίνα είναι πρόθυμη να προσφέρει όλη τη βοήθεια που είναι σε θέση να προσφέρει στην Ελλάδα, "στη βάση της ισότητας, της γνήσια φιλίας και χωρίς καμία ιδιοτέλεια", όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Γ. Παπανδρέου χαρακτήρισε ως "ψήφο εμπιστοσύνης" τις κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα, την πρόθεση να διπλασιάσει η Κίνα τις εισαγωγές ελληνικών προϊόντων αλλά και την στήριξη της Κίνας στα ελληνικά ομόλογα και την πρόθεσή της να προβεί σε αγορών ελληνικών κρατικών τίτλων όταν η Ελλάδα απευθυνθεί και πάλι στις αγορές.
Μνημόνιο ΥΠΑΑ με το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας
Στο μεταξύ, μνημόνιο ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας στον τομέα των επενδύσεων μεταξύ Ελλάδας και Κίνας υπέγραψαν το Σάββατο, ο Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Υπουργός Εμπορίου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, κ. Chen De Ning, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
"Το μνημόνιο εντάσσεται στη συμφωνία μεταξύ της ελληνικής και κινεζικής κυβέρνησης για την οικονομική, βιομηχανική και τεχνολογική συνεργασία και στοχεύει στο να ενισχύσει τις υπάρχουσες, αλλά κυρίως να «φέρει» νέες κινεζικές άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα και ελληνικές αντίστοιχες στην Κίνα, εντοπίζοντας νέους τομείς οικονομικής δραστηριότητας.
Οι δυο πλευρές θα ενισχύσουν τη διμερή ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με την επενδυτική νομοθεσία, πολιτική και επενδυτικές ευκαιρίες προκειμένου να βοηθήσουν ουσιαστικά επενδυτές από τις δύο χώρες. Ταυτόχρονα θα ενθαρρύνουν ελληνικές επιχειρήσεις να συνεργασθούν με κινεζικές επιχειρήσεις στην Κίνα και κινεζικές επιχειρήσεις να συνεργασθούν με ελληνικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα.
Για την επίτευξη των στόχων θα συνεργάζονται εθνικοί και τοπικοί φορείς, ενώ θα διοργανώνονται σεμινάρια, επισκέψεις επενδυτικού ενδιαφέροντος, επενδυτικές και εμπορικές συναντήσεις και εκθέσεις, θα ενθαρρυνθεί η χρήση του διαδικτύου και άλλων καταλλήλων μέσων επικοινωνίας. Κατά την πενταετή διάρκεια του μνημονίου, οι δύο πλευρές θα συναντώνται τακτικά για να αποτιμούν και να προωθούν δράσεις ενθάρρυνσης της επενδυτικής δραστηριότητας στις δύο χώρες".
πηγή:http://www.capital.gr/News.asp?id=1058636