Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Υποδοχή µε ροδοπέταλα


Χιλιάδες Λιβανέζοι στους δρόµους για τον Αχµαντινετζάντ
Η χθεσινή εντυπωσιακή υποδοχή του ιρανού προέδρου Αχµαντινετζάντ στον Λίβανο, µε υποστηρικτές του να τον ραίνουν µε ροδοπέταλα, ήταν µήνυµα µε πολλούς αποδέκτες. Μια επίσκεψη προγραµµατισµένη να δείξει την όλο και µεγαλύτερη επιρροή της Τεχεράνης στην πολιτική ζωή του Λιβάνου.
Ο Μαχµούντ Αχµαντινετζάντ είναι ο πρώτος ιρανός πρόεδρος που επισκέπτεται τον Λίβανο εδώ και επτά χρόνια και, σύµφωνα µε πολιτικούς αναλυτές, θέλει να δείξει ότι δεν υποκύπτει στις πιέσεις των ΗΠΑ για διεθνή αποµόνωση. Η Τεχεράνη συνεχίζει την προσπάθειά της να αυξήσει την επιρροή της στη Μέση Ανατολή µέσα από σιιτικές οργανώσεις που υποστηρίζει όπως η Χεζµπολάχ. Χθες µάλιστα, λίγο πριν φθάσει στη Βηρυτό, ο ιρανός πρόεδρος είχε ένα σπάνιο τηλεφώνηµα µε τον βασιλιά Αµπντουλάχ της Σαουδικής Αραβίας, χώρα η οποία υποστηρίζει τους σουνίτες αντιπάλους της Χεζµπολάχ, δεν έγινε όµως γνωστό τι ακριβώς συζήτησαν.

Η Βηρυτός είχε στολιστεί χθες από νωρίς µε µεγάλα πορτρέτα του Αχµαντινετζάντ και ιρανικές σηµαίες και η Χεζµπολάχ είχε κινητοποιήσει αρκετές χιλιάδες ανθρώπους για να υποδεχθούν τον ιρανό πρόεδρο από το αεροδρόµιο έως το κέντρο της πόλης. «Το ιρανικό κράτος θα στέκεται πάντα στο πλευρό του λιβανέζικου και θα το βοηθήσει να αντιµετωπίσει οποιαδήποτε επίθεση από το Ισραήλ», δήλωσε ο Αχµαντινετζάντ, ο οποίος είναι προγραµµατισµένο να επισκεφθεί τον Νότιο Λίβανο και να σταµατήσει στο χωριό Κάνα όπου περισσότεροι από 100 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί το 1996 από τους βοµβαρδισµούς Ισραηλινών και δεκάδες άλλοι στη διάρκεια του πολέµου µεταξύ Χεζµπολάχ και Ισραήλ το 2006. Θα επισκεφθεί επίσης το χωριό Μπιντ Τζµπέιλ, όπου είχαν σηµειωθεί σκληρές συγκρούσεις το 2006 – σε µια περιοχή που απέχει µόλις τέσσερα χιλιόµετρα από τα σύνορα µε το Ισραήλ. Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε την επίσκεψη του Αχµαντινετζάντ στον Λίβανο «προκλητική, όπως συνήθως».

Η υπόθεση Χαρίρι
Στον Λίβανο η ένταση µεταξύ των σιιτών της Χεζµπολάχ που υποστηρίζονται από το Ιράν και των σουνιτών που υποστηρίζονται από τη Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες είναι µεγάλη, καθώς δικαστήριο του ΟΗΕ αναµένεται να βγάλει το πόρισµα για τη δολοφονία του προέδρου Χαρίρι το 2005 και, σύµφωνα µε όλες τις ενδείξεις, θα εµπλέξει σε αυτό τη Χεζµπολάχ. Η εντυπωσιακή άφιξη του Αχµαντινετζάντ ενισχύει τους φόβους πολλών Λιβανέζων – κυρίως σουνιτών και χριστιανών – ότι το Ιράν θέλει να ωθήσει και πάλι τον Λίβανο σε σύγκρουση µε το Ισραήλ και να το µετατρέψει σε «ιρανική βάση στη Μεσόγειο».

Στην οµιλία του πάντως δίπλα στον µαρωνίτη χριστιανό πρόεδρο της χώρας Μισέλ Σουλεϊµάν, ο ιρανός πρόεδρος δεν αναφέρθηκε στη Χεζµπολάχ αλλά «σε έναν ισχυρό και ενιαίο Λίβανο». Ο υπουργός Ενέργειας και Υδάτων του Λιβάνου Γκεµπράν Μπασίλ ανακοίνωσε ότι η Τεχεράνη συµφώνησε την παροχή δανείου ύψους 450 εκατοµµυρίων δολαρίων στη Βηρυτό για κατασκευή ενεργειακών υποδοµών. Τον τελευταίο καιρό και η άλλη υποστηρίκτρια της Χεζµπολάχ, η Συρία, επαναβεβαιώνει τον ρόλο της στον Λίβανο, ιδιαίτερα µάλιστα µε την επίσηµη επίσκεψη που πραγµατοποίησε τον Ιούνιο ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ Ασαντ.

Η ΧΕΖΜΠΟΛΑΧ
που υποστηρίζεται από την Τεχεράνη κινητοποίησε τα µέλη της για την υποδοχή του ιρανού προέδρου

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Νατάσα Μπαστέα