Η Ρωσία επανακτά έπρακτα το καθεστώς της ευρασιατικής χώρας. Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αναχώρησε για τις Βρυξέλλες, όπου στη Σύνοδο Κορυφής του φόρουμ «Ασία-Ευρώπη» (Asia-Europt Meeting) στις 4-5 Οκτωβρίου προβλέπεται να κατοχυρωθεί επίσημα η προσχώρηση της Ρωσίας σ΄αυτή την κοινότητα.
Η διεθνής οργάνωση που συνενώνει στις γραμμές της τις χώρες της Ανατολικής Ασίας και της Ευρώπης είχε ιδρυθεί το 1996 και σήμερα μέλη της 45 χώρες. Σ’ αυτές τις χώρες αναλογεί το 66% του πληθυσμού του πλανήτη μας, το 60% του διεθνούς εμπορίου και πάνω από το 50% του πλούτου της γής. Τα μέλη του φόρουμ «Ασία-Ευρώπη» ως κύριο καθήκον τους θεωρούν την οικονομική, πολιτική και πολιτιστική προσέγγιση δύο από τις μεγαλύτερες περιοχές του κόσμου της ευρωπαϊκής και της ασιατικής.
Αφού δέχτηκαν τη Ρωσία στις γραμμές τους τα μέλη του φόρουμ επιβεβαίωσαν ότι η Μόσχα είναι σημαντικός παίκτης στο διεθνή στίβο, χωρίς τον οποίο η ανάπτυξη των ευρασιατικών σχέσεων δεν θα είναι ολοκληρωτική. Ο επίσημος εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Αντρέι Νεστερένκο, αναφερόμενος σ΄αυτό το σημαντικό γεγονός, είπε: «Η προσέλκυση της Ρωσία στη δράση αυτού του σπάνιου μηχανισμού διαλόγου επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον των χωρών-μελών του φόρουμ «Ασία-Ευρώπη» για την εμβάθυνση της συνεργασίας τους με τη Ρωσία. Η Ρωσία είναι διατεθειμένη να προσφέρει δραστήρια και έμπρακτα συμβολή στη δράση του φόρουμ «Ασία-Ευρώπη» προς το συμφέρον της ανάπτυξης της πολυμερούς διαπεριφερειακής συνεργασίας. Γίνεται λόγος για τη δημιουργία εδώ μιάς διαφανούς και ισότιμης αρχιτεκτονικής ασφάλειας και συνεργασίας, που θα βασιζόταν πάνω στις συλλογικές αρχές, κανόνες και προδιαγραφές του Διεθνούς Δικαίου και στον υπολογισμό των νομίμων συμφερόντων όλων των κρατών της περιοχής»,- παρατήρησε ο Αντρέι Νεστερένκο.«Εξάλλου, όπως είπε στο ΡΣ "Η Φωνή της Ρωσίας" ο Αντρέι Κλίμοφ, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Κρατικής Ντούμας της Ρωσίας, είναι πολύ κατανοητή η επιδίωξη της Ρωσίας για την ένταξή της στο φόρουμ «Ασία-Ευρώπη». «Το ένα κεφάλι του απεικονισμένου στο ρωσικό θυρεό δικέφαλου αετου, κοιτάζει προς τη Δύση και το άλλο- προς την Ανατολή. Συνεπώς το ενδιαφέρον της Ρωσίας για την ασιατική κατεύθυνση είναι ολοφάνερο και είναι προκαθορισμένο τόσο γεωγραφικά, όσο και ιστορικά. Η παρουσία της Ρωσίας σε τέτοιου είδους Διασκέψεις της επιτρέπει να μεταφέρει τη γνώμη της ως τους εταίρους, όπως λένε, από πρώτο χέρι. Η Μόσχα θα πρέπει να αξιοποιεί όλους τους χώρους ώστε να έχει ισορροπημένες σχέσεις προς όλες τις κατευθύνσεις της εξωτερικής της πολιτικής»,- σημείωσε ο Αντρέι Κλίμοφ. Κεντρικό θέμα των συζητήσεων στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής, όπως είχε δηλωθεί, είναι η «Άνοδος της ευημερίας και η εξασφάλιση πιο αντάξιας ζωής για όλους τους πολίτες». Οι μετέχοντες στη Σύνοδο, ανάμεσα στους οποίους είναι π.χ. ο Βέλγος βασιλιάς Άλμπερτ Β΄, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο πρόεδρος της Ν. Κορέας Λι Μουνγκ-μπακ, ο πρωθυπουργός της Κίνας Ουέν Τζιαμπάο, και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν, θα συζητήσουν την αντιμετώπιση των συνεπειών της χρηματοπιστωτικής κρίσης, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την ενεργειακή ασφάλεια και τα δικαιώματα του ανθρώπου.Στη Διακήρυξη που θα εκδοθεί για τα αποτελέσματα της Συνοδου Κορυφής του φόρουμ «Ασία-Ευρώπη» προβλέπεται να προσδιοριστούν οι βασικές κατευθύνσεις πιο αποτελεσματικής παγκόσμιας οικονομικής διαχείρησης. Οι συνεδριάσεις των υψηλόβαθμων εκπροσώπων της Ανατολής και της Δύσης θα πραγματοποιούνται στην Αίθουσα Θρόνου στο μόλις επισκευασμένο Μέγαρο του Βέλγου βασιλιά. Θα θέλαμε να πιστεύουμε ότι στις πολυτελέστατες συνθήκες του Μεγάρου θα παρθούν στο μέγιστο βαθμό σταθμισμένες και ισορροπημένες αποφάσεις που αφορούν τη ζωή όλων των κατοίκων της ευρασιατικής ηπείρου.
πηγή: http://greek.ruvr.ru/2010/10/04/23939923.html