Του Γιάννη Αγγέλη
Θα περιμένει τον Νοέμβριο η ΕΚΤ για να αποφασίσει αν θα αλλάξει την τακτική της έναντι των έκτακτων μέτρων παροχής ρευστότητας, αλλά και για να κρίνει αν στην Ελλάδα θα χρειασθεί ή όχι αναθεώρηση του πακέτου μέτρων που έχει δρομολογηθεί.
Βγαίνοντας από το χθεσινό Συμβούλιο και λίγο πριν αναχωρήσουν για την Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας που ξεκινάει σήμερα στην Ουάσιγκτον οι κεντρικοί τραπεζίτες απέφυγαν να μιλήσουν, ενώ ο κ. Τρισέ περιορίσθηκε να πει στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξής του ότι τίποτα ουσιαστικό δεν έχει αλλάξει στις εκτιμήσεις του Συμβουλίου τον τελευταίο μήνα.
Δύο ώρες πριν όμως μέσα στο Συμβούλιο είχε γίνει σαφές ότι "δύο γραμμές" εξακολουθούν να μην επιτρέπουν στο Συμβούλιο ομόφωνη απόφαση ως προς το αν θα επανέλθει άμεσα στην πορεία της exit strategy που είχε δρομολογήσει πριν ένα περίπου χρόνο ή θα ακολουθήσει την τάση των άλλων κεντρικών τραπεζών για ενίσχυση των έκτακτών μέτρων.
Η "αναβολή" αυτή όπως όλα δείχνουν θα κρατήσει μέχρι την σύνοδο του G-20 τον Νοέμβριο καθώς δεν αναμένονται αποφάσεις ουσιαστικές αυτό το 48ωρο στην Ουάσιγκτον.
Αυτό σημαίνει οτι το ευρώ θα συνεχίσει να ενισχύεται τουλάχιστον μέχρι τότε έναντι του δολαρίου και η παροχή ρευστότητας θα γίνεται χωρίς πλαφόν σε τρίμηνη βάση και με σταθερό επιτόκιο.
Αρμόδια στελέχη της ΕΚΤ πάντως εκτιμούν ότι το αργότερο στο τέλος του έτους η ΕΚΤ ανεξαρτήτως εσωτερικών αντιθέσεων θα υποχρεωθεί να πάρει θέση έναντι των άλλων κεντρικών τραπεζών ξεκαθαρίζοντας αν θα συνεχίσει και το 2011 να στηρίζει τις τράπεζες και τις υπερχρεωμένες οικονομίες της ευρωζώνης με τα έκτακτα μέτρα και κυρίως με την αγορά κρατικών ομολόγων, ή θα επαναφέρει το κυμαινόμενο επιτόκιο στην παροχή ρευστότητας περιορίζοντας ταυτόχρονα τον όγκο της.
Για την Ελλάδα η οποία δεν ήταν αυτή την φορά στο κέντρο της προσοχής του Συμβουλίου -η Ιρλανδία είχε την τιμητική της- κρίθηκε ότι θα πρέπει να αξιολογηθεί η αλλαγή στο έλλειμμα και το χρέος που θα ανακοινώσει η Εurostat στις 22/10 σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα της εφαρμογής του Μνημονίου τον Νοέμβριο και στη συνέχεια να διαμορφωθεί το πακέτο "αναθεώρησης" (με επιπλέον μέτρα ή όχι) της πολιτικής που θα εφαρμοσθεί το 2011 με τον Προϋπολογισμό.
Το σχέδιο Προϋπολογισμού που κατατέθηκε πρόσφατα δεν σχολιάσθηκε ιδιαίτερα καθώς εκτιμάται οτι έχει πολλά στοιχεία που θα πρέπει να διευκρινισθούν αρμοδίως πριν γίνει δυνατή η αξιολόγησή του. Πάντως η γενική αντίληψη είναι οτι έχουν συμπεριληφθεί σ΄ αυτό ορισμένες εξαιρετικά αισιόδοξες εκτιμήσεις (έσοδα) οι οποίες μάλλον δεν μπορούν να υλοποιηθούν.
Πηγή:www.capital.gr