Υποσιτίζονται 1 δισ. άνθρωποι στον κόσμο
Οπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποι του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνας της Διατροφικής Πολιτικής (IFPRI) που διενήργησαν την έρευνα μαζί με τον οργανισμό Concern Worldwide, παρά το γεγονός ότι από το 1990 μέχρι και το 2006 ο αριθμός των ανθρώπων που πλήττονταν από υποσιτισμό ακολουθούσε μια πτωτική πορεία, η τάση αυτή ανατράπηκε το 2009 και πλέον τα στοιχεία δείχνουν πως η πείνα εξαπλώνεται.
Σύμφωνα με την έκθεση «Ο δείκτης της πείνας στον κόσμο για το 2010», η πείνα προσλαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις σε περίπου 30 χώρες εξαιτίας της φτώχειας, των συγκρούσεων και της πολιτικής αστάθειας, ενώ σε σύνολο 122 αναπτυσσόμενων κρατών το φαινόμενο αγγίζει επίπεδα «συναγερμού» σε 25 χώρες και χαρακτηρίζεται «άκρως ανησυχητικό» σε τέσσερις. Με εξαίρεση την Αϊτή και την Υεμένη, όλες οι χώρες στις οποίες ο δείκτης αγγίζει επίπεδα «συναγερμού» βρίσκονται στην υποσαχάρια Αφρική και τη νότια Ασία, ενώ η χώρα με τη μεγαλύτερη επιδείνωση είναι η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό στην οποία καταγράφεται και η υψηλότερη παιδική θνησιμότητα.
Ο δείκτης της πείνας στον κόσμο υπολογίζεται με βάση την αναλογία του πληθυσμού που υποσιτίζεται, το ποσοστό των παιδιών που έχουν ελλιπές βάρος και το ποσοστό της παιδικής θνησιμότητας, ενώ, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, η πείνα ορίζεται ως η κατανάλωση λιγότερων από 1.800 θερμίδων την ημέρα. Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύτηκε χθες, ο υποσιτισμός των παιδιών ηλικίας κάτω των δύο ετών αποτελεί ένα από τα βασικά -εάν όχι το βασικότερο- εμπόδια στη μείωση της πείνας στο κόσμο, ενώ πρόκειται και για την κατηγορία του πληθυσμού που απειλείται περισσότερο από αυτήν.
Τα αίτια
Οπως επισημαίνεται, η παγκόσμια κρίση στις τιμές των τροφίμων αλλά και η οικονομική ύφεση συνέβαλαν καθοριστικά στην εξάπλωση της πείνας τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ οι συγκρούσεις σε ορισμένες χώρες τις υποσαχάριας Αφρικής έπαιξαν ρόλο-κλειδί στην κατάρρευση της αγροτικής παραγωγής με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Αναφερόμενοι στην περίπτωση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό όπου ο δείκτης της πείνας αυξήθηκε κατά 65%, οι ειδικοί τονίζουν πως «οι συγκρούσεις που μαίνονται στη χώρα από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 προκάλεσαν την κατάρρευση της εθνικής οικονομίας, μαζικούς πληθυσμιακούς εκτοπισμούς και μια χρόνια ανεπάρκεια τροφίμων», ενώ προσθέτουν πως «η πρόσβαση σε τρόφιμα και η διαθεσιμότητά τους επιδεινώθηκαν μετά την πτώση της αγροτικής παραγωγής, ενώ την ίδια ώρα οι απομακρυσμένες περιοχές απομονώνονται ακόμα περισσότερο εξαιτίας των ακατάλληλων υποδομών».
Σημειώνεται πως ο δείκτης της πείνας κατατάσσει τη χώρες σε μια κλίμακα από το μηδέν έως το 100, με το μηδέν να αντιπροσωπεύει τις καλύτερες επιδόσεις και το 100 τις χειρότερες.
Παγκοσμίως
Το 0,5% του πληθυσμού ελέγχει το 35,6% του πλούτου
Πλουσιότερη χώρα στον κόσμο παραμένουν οι ΗΠΑ, ενώ ακολουθούν η Ιαπωνία και η... Κίνα, της οποίας η δυναμική δείχνει πως θα κατακτήσει τη δεύτερη θέση τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με την Εκθεση Παγκόσμιου Πλούτου της Credit Suisse, η οποία καταγράφει τον καταμερισμό περίπου 200 δισ. δολαρίων ανά τον κόσμο, η Κίνα βρίσκεται ουσιαστικά πολύ κοντά στη δεύτερη θέση της κατάταξης, ενώ οι ρυθμοί ανάπτυξης του πλούτου σε ΗΠΑ και Ιαπωνία μειώνονται. Η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που εμφανίζεται στη λίστα είναι η Γαλλία. Ωστόσο, εάν παρατηρήσει κανείς τη λίστα που κατατάσσει τις χώρες βάσει μέσου όρου του «πλούτου ανά ενήλικα», εκεί η Ελβετία. Σύμφωνα με την έκθεση, ο συνολικός πλούτος που διαχειρίζονται οι 4,4 δισ. ενήλικοι του πλανήτη αυξήθηκε κατά 72% από το 2000 και αγγίζει σήμερα τα 195.000 δισ. δολάρια. Ωστόσο, μόλις 24,4 εκατ. άνθρωποι -δηλαδή το 0,5% του συνολικού πληθυσμού- ελέγχουν το 35,6% του συνολικού παγκόσμιου πλούτου! Από την άλλη πλευρά, η έκθεση επισημαίνει πως 3,03 δισ. άνθρωποι διαθέτουν λιγότερα από 10.000 δολάρια, το οποίο σημαίνει πως το 68,4% του παγκόσμιου πληθυσμού ελέγχει μόλις το 4,2% του συνολικού πλούτου...
Μελίνα Χαριτάτου
πηγή: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11381&subid=2&pubid=36674948