Στην Ινδία θα πρέπει να δοθεί μια θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε μια κίνηση που θεωρείται ως ένα βήμα προς μια μόνιμη έδρα και αναγνώριση της ως αναπτυσσόμενη παγκόσμια δύναμη.
Σύμφωνα με τις ινδικές διπλωματικές πηγές, το Νέο Δελχί θα χρησιμοποιήσει τη θέση της στο τραπέζι των ηγετικών δυνάμεων του κόσμου να πιέσει για μεταρρύθμιση του ΟΗΕ ώστε να αντικατοπτρίζει την άνοδο του αυξανόμενες εξουσίες, όπως η ίδια, η Βραζιλία και η Νότιος Αφρική.
Ινδία θα αναλάβει τη θέση του στο συμβούλιο 15 μελών, ως περιφερειακός εκπρόσωπος της Ασίας μετά από ψηφοφορία κατά την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Θα ενταχθούν σύμμαχό του τη Νότιο Αφρική, την Κολομβία και δύο χωρών εκτός της Γερμανίας, του Καναδά και την Πορτογαλία.
Εάν η Γερμανία κερδίσει τις εκλογές, τρία μέλη της Ομάδας των Τεσσάρων συμμαχίας πιέζει για ένα διευρυμένο Συμβούλιο Ασφαλείας - Γερμανία, τη Βραζιλία, την Ινδία και την Ιαπωνία - θα αποτελέσει ένα ισχυρό διαβούλιο υπέρ των μεταρρυθμίσεων. Η Βραζιλία είναι υπηρετεί σήμερα ο δεύτερος της θητείας του για δύο χρόνια του ως ενός περιφερειακού αντιπροσώπου.
Σε κάθε περίπτωση, οι τέσσερις «BRIC» χώρες - Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα, οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στον κόσμο - θα καθίσουν μαζί στο Συμβούλιο, για πρώτη φορά.
Pranab Mukherjee, υπουργός Οικονομικών της Ινδίας και το δεύτερο πιο ισχυρό στοιχείο του Indfia μετά τον πρωθυπουργό, την περασμένη εβδομάδα έκανε εντατική εκστρατεία για το Νέο Δελχί για μια μόνιμη θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας και η αναδιοργάνωση της παγκόσμιας δομής εξουσίας που προέκυψε μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.
Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Ουάσινγκτον την περασμένη εβδομάδα, είπε: «Ελπίζω ότι όπως και όταν το διευρυμένο Συμβούλιο Ασφαλείας μαζί με τη γενική μεταρρύθμιση των Ηνωμένων Εθνών να πραγματοποιηθεί, το αίτημα της Ινδίας για να είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας θα εξεταστεί και αποδεκτή. "
πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας και της Ύπατης Αρμοστείας στο Λονδίνο Lalit Man Singh δήλωσε ότι η χώρα του θα χρησιμοποιήσει τώρα την επιρροή της, μαζί με τους συμμάχους της, να εντείνει την πίεση για μεταρρυθμίσεις.
"Το Συμβούλιο Ασφαλείας χρειάζεται μεταρρύθμιση. Μόνιμου μέλους πήγε στους νικητές του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά τόσο πολύ έχει αλλάξει από τότε. Θα πρέπει να αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα που δεν του 2010, την πραγματικότητα του 1945.
"Η Ινδία που ενώνει το Συμβούλιο Ασφαλείας μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην μόνιμου μέλους, τα πράγματα είναι αναζητούν ελπιδοφόρα», είπε.
πηγή: http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/asia/india/8056489/India-to-be-given-place-at-UN-top-table.html