Εξηγήσεις για το κόστος της προμήθειας βλημάτων για τα άρματα μάχης Leopard 2 Hel, τα οποία παραμένουν «άσφαιρα» τρία και πλέον χρόνια από την παραλαβή τους, παρέχει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ Γιάννη Κοραντή.
Ο κ. Κοραντής, σε ερώτησή του προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο σημείωνε ότι η Τουρκία προμηθεύτηκε το 2005 από τη Γερμανία βλήματα του ιδίου τύπου (DM 63) με αυτά που θα λάβει η Ελλάδα, αλλά στο μισό κόστος.
Το κόστος στην περίπτωση της Τουρκίας ήταν 3.066 ευρώ η μονάδα, ενώ στην περίπτωση της χώρας μας αυτό ανέρχεται στα 6.084 ευρώ έκαστο, όπως σημείωνε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ.
Σε ανακοίνωσή του, το ΥΕΘΑ εξηγεί ότι στην περίπτωση της Τουρκίας υπήρξε συμφωνία «πακέτο» για την αγορά των βλημάτων με την προμήθεια 298 αρμάτων Leopard 2. Στην περίπτωση της Ελλάδας, όμως, η προμήθεια πυρομαχικών καθυστέρησε από το 2005 εξαιτίας του διαχωρισμού των δύο προμηθειών.
Σε έρευνα αγοράς που πραγματοποίησε το ΓΕΣ, προέκυψε ότι η ενδεικτική τιμή για την αγορά 9.000 βλημάτων διαμορφώνονταν στα 6.084 ευρώ έκαστο.
Το ΚΥΣΕΑ, τελικώς, αποφάσισε στα τέλη Σεπτεμβρίου να γίνει προμήθεια 12.000 βλημάτων με διακρατική συμφωνία με τη Γερμανία για την κάλυψη των άμεσων επιχειρησιακών αναγκών του ΓΕΣ. Το κόστος των πυρομαχικών μειώθηκε στα 5.295 ευρώ έκαστο.
Το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών σε πυρομαχικά για τα Leopard 2 (περίπου 30.000 βλήματα επιπλέον) θα γίνει με ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό.
«Καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί για το τελικό κόστος της προμήθειας, έχει γίνει μόνο εκτίμηση του συνολικού κόστους για προϋπολογιστικούς λόγους και η προμήθεια διενεργείται με όλες τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες και τις δεσμεύσεις της Κυβέρνησης για διαφάνεια και διασφάλιση των χρημάτων του Ελληνικού Λαού» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Θα ακολουθήσουν διαπραγματεύσεις με τη γερμανική κυβέρνηση, με στόχο την περαιτέρω μείωση της τελικής τιμής. Άλλωστε, όπως σημειώνεται, «η διαδικασία του ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού για το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της προμήθειας αναμένεται να επηρεάσει θετικά και την τελική τιμή της αρχικής ποσότητας που θα καλύψει τις άμεσες ανάγκες του ΓΕΣ».
πηγή: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=41&nid=1231063377#ixzz12PekLHWa