Του Γιάννη Αγγέλη
Η 48ωρη διαδρομή του Κινέζου πρωθυπουργού Wen Jiabao στην Αθήνα αφήνει ήδη τα “ίχνη” της στις διαπραγματεύσεις του ASEM (Ευρω-Ασιατική Σύνοδος 46 χωρών) στις Βρυξέλλες, αλλά και στα spreads των ελληνικών ομολόγων.
Η δηλωμένη μέσα στο ελληνική Βουλή πρόθεση της Κίνας:
• να στηρίξει την σταθερή ονομαστική συναλλαγματική ισοτιμία μεταξύ του ευρώ και του κινέζικου νομίσματος και ταυτόχρονα
• να συνεχίσει την αγορά κρατικών ευρωπαϊκών ομολόγων παραμένει για δεύτερη συνεχή ημέρα το κεντρικό θέμα στις ανεπίσημες συζητήσεις που γίνονται από χθες στις Βρυξέλλες.
Η Κίνα -πέραν της ευρύτερης επενδυτικής παρουσίας της στην Ε.Ε.- εμφανίζεται διατεθειμένη να διατηρήσει την παρουσία της αμείωτη (ή ακόμα και αυξημένη) στα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα (ιδιαίτερα στις προβληματικές οικονομίες όπως της Ελλάδας), με την προϋπόθεση ότι η Ε.Ε.:
• θα την αναγνωρίσει σαν προνομιακό εμπορικό συνομιλητή, εν όψει του G-20 τον Νοέμβριο και
• θα αποδεχθεί μια συναλλαγματική ισορροπία με το κινεζικό νόμισμα περίπου στα σημερινά επίπεδα.
Οι Κινέζοι υποστηρίζουν ότι το κινεζικό νόμισμα σε πραγματικούς όρους έχει ανατιμηθεί σημαντικά τα τελευταία δύο χρόνια και είναι διατεθειμένοι να αποδεχθούν την αύξηση φέτος των ευρωπαϊκών εξαγωγών στην Κίνα στο επίπεδο του μισού τρισεκατομμυρίου ευρώ! Την μερίδα του λέοντος σ’ αυτές έχει βέβαια η Γερμανία, ενώ η Ελλάδα προσδοκά διπλασιασμό εξαγωγών αγροτικών μεταποιημένων προϊόντων...
Οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν αύριο, Τετάρτη, με την διμερή συνάντηση Ε.Ε.-Κίνας και από τα αποτελέσματά της θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό και η ευνοϊκή ή μη ολοκλήρωση των συμφωνιών που υπεγράφησαν την περασμένη Κυριακή στην Αθήνα.
Ήδη πάντως οι δηλώσεις του Wen Jiabao έχουν επιταχύνει για πρώτη φορά σε τέτοιο βαθμό την μείωση των ελληνικών spreads (στα δεκαετή ομόλογα κάτω από τα 800 bp) παρά τα ανησυχητικά μηνύματα από την Ιρλανδία.
Το ενδεχόμενο, πάντως, νέας υποβάθμισης του ιρλανδικού χρέους μπορεί να εξανεμίσει την αποκλιμάκωση αυτή, αλλά σε μεγάλο βαθμό η συμπεριφορά των αγορών θα κριθεί από το κατά πόσο η κινεζική πρόθεση στήριξης των ελληνικών ομολόγων θα περάσει από τον «σκόπελο» των συμφωνιών στις Βρυξέλλες...
πηγή: http://www.capital.gr/News.asp?id=1059781