Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010
Tριτοβάθμια εκπαίδευση - Οι προτάσεις έρχονται, οι πρυτάνεις φεύγουν
Προσχηματικό θεωρούν τον διάλογο για τις αλλαγές στα ΑΕΙ οι αρχές του ΕΜΠ και δεν συμμετέχουν στη Σύνοδο
«Ανταρσία» ετοιμάζουν πρυτάνεις των πανεπιστημίων της χώρας. Ηδη το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) κάνει το πρώτο βήμα μακριά από το υπουργείο Παιδείας. Οι πρυτανικές αρχές του ΕΜΠ θα λάμψουν διά της απουσίας τους αύριο από τις εργασίες της Συνόδου των πρυτάνεων ΑΕΙ στο Ρέθυμνο, στην οποία θα παραστούν η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου και ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης κ. Γ. Πανάρετος για να συζητήσουν το κείμενο της διαβούλευσης για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η Σύγκλητος του ΕΜΠ έχει ήδη αποφασίσει ότι ο διάλογος που εξήγγειλε το υπουργείο Παιδείας είναι προσχηματικός, ενώ τα μέλη της έχουν δηλώσει επισήμως ότι επιφυλάσσονται για τη συμμετοχή τους σ΄ αυτόν. Παράλληλα όμως συγκροτείται «κίνηση» πρυτάνεων που αναζητούν μεθόδους αντίδρασης απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Από την πλευρά του, το υπουργείο Παιδείας δίνει αύριο στη Σύνοδο των πρυτάνεων ΑΕΙ το 25σέλιδο κείμενο της διαβούλευσης που περιμένει επί έναν μήνα η ακαδημαϊκή κοινότητα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το κείμενο δεν θα «μπαίνει» στην ουσία κανενός από τα θέματα που δημιούργησαν εντάσεις (διοικήσεις με διορισμένα μέλη, συρρίκνωση των τμημάτων ΑΕΙ, χρηματοδότηση από ανεξάρτητη αρχή κτλ.) αλλά θα μείνει σε γενικές προτάσεις, που δεν θα προκαλέσουν νέες εντάσεις. Μάλιστα, θα γίνει προσπάθεια ο διάλογος να απεμπλακεί από την προεκλογική περίοδο και τις πολιτικές σκοπιμότητες.
Περί νεποτισμού
Την ίδια στιγμή πάντως πρυτάνεις καταγγέλλουν ως απόπειρα απαξίωσης των ΑΕΙ την προσπάθεια του υπουργείου Παιδείας να καταγράψει φαινόμενα διαφθοράς και οικογενειοκρατίας στα πανεπιστήμια. Οπως είναι γνωστό, με επείγον έγγραφο που έστειλε ο υφυπουργός Παιδείας κ. Ι. Πανάρετος σε όλα τα πανεπιστήμια ζητείται να δώσουν στοιχεία σχετικά με τους διορισμούς καθηγητών-συγγενών των ήδη υπηρετούντων διδασκόντων. «Είναι ανάγκη να εκλείψουν αντίστοιχα φαινόμενα,καθώς δεν είναι δυνατόν να λειτουργούν τα πανεπιστήμια με βάση τις συγγένειες των διδασκόντων τους» δήλωσε χθες ο κ. Πανάρετος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.
« Θέλω να είμαι καλοπροαίρετος και πιστεύω ότι ξανασκέφτηκαν τις προτάσεις που κατέθεσαν αρχικά και έβαλαν νερό στο κρασί τους» λέει σχετικά ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Γ. Μυλόπουλος που θα ζητήσει αύριο κατά τη Σύνοδο πρυτάνεων την εξαίρεση των πανεπιστημίων από τα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης. «Η τεχνική της απαξίωσής του είναι κακή και λάθος και εξοργίζει. Τα πανεπιστήμια χρειάζονται σεβασμό» καταλήγει ο κ. Μυλόπουλος. «Διαβλέπω μια αντίδραση στον τρόπο που διεξάγεται ο διάλογος» λέει στο «Βήμα» ο κ. Θ. Παπαθεοδώρου , πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. «Ή μάλλον στον τρόπο που δεν διεξάγεται ο διάλογος,γιατί δεν έχουμε δει κανένα κείμενο ως σήμερα» συνεχίζει. « Στόχος μας είναι να προασπίσουμε τη διοικητική αυτοτέλεια των πανεπιστημίων και να εναντιωθούμε στην όποια προσπάθεια απαξίωσής του απ΄ όπου και αν προέρχεται» καταλήγει.
«Η Σύγκλητος του ΕΜΠ αμφισβητεί τις βάσεις,τις αφετηρίες και τις προϋποθέσεις αυτού του διαλόγου που εξαγγέλλεται από την κυβέρνηση» αναφέρεται στη σκληρή ανακοίνωση που εξέδωσε η Σύγκλητος του ΕΜΠ. Τα μέλη της κάνουν λόγο για «απαξίωση και ταπείνωση του δημόσιου πανεπιστημίου που έχουν στόχο να πλήξουν τον δημόσιο χαρακτήρα και τους λειτουργούς του».
Για το θέμα συνεδρίασε προσφάτως και η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πάτρας και εξέδωσε ψήφισμα στο οποίο αναφέρεται ότι «η τακτική συκοφάντησης του δημόσιου πανεπιστημίου δυναμιτίζει οποιαδήποτε δυνατότητα επικοινωνίας».
Ρεκόρ αιτήσεων για μετεγγραφές
Τον αριθμό ρεκόρ των 9.725 έφτασαν εφέτος οι αιτήσεις για μετεγγραφές φοιτητών από πανεπιστήμια και ΤΕΙ της περιφέρειας σε Ιδρύματα των αστικών κέντρων. Η διαδικασία των αιτήσεων έγινε εφέτος «ηλεκτρονικά». Πέρυσι είχαν κατατεθεί περίπου 7.500 αιτήσεις. Η συντριπτική πλειονότητα αφορά αιτήσεις τρίτεκνων. Οι διοικήσεις των κεντρικών ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά που έχουν δεχτεί εφέτος το μεγαλύτερο μέρος των αιτήσεων για μετεγγραφές από την επαρχία, έχουν δηλώσει ότι αν δεν πάρουν επιπλέον χρηματοδότηση από το υπουργείο Παιδείας για την εκπαίδευση των επιπλέον φοιτητών τους, δεν θα εγγράψουν στα μητρώα τους ούτε ένα άτομο. Σε Ιδρύματα της Αθήνας αιτήθηκαν τη μετεγγραφή τους 5.019 άτομα και στη Θεσσαλονίκη 2.479 άτομα.
πηγή: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=362319&dt=22/10/2010#ixzz137LxdJKZ