Του Δημήτρη Ζάντζα
Μέσα σε αρνητικό διεθνές κλίμα και με επίκεντρο τις επαφές της Ιρλανδίας με Ε.Ε. και ΔΝΤ, την υποβάθμιση της Κύπρου από την S&P και τις «ενστάσεις» της Αυστρίας για τη στήριξη προς Ελλάδα, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. υποχρεώθηκε την Τρίτη σε νέες απώλειες, παρά την απόπειρα να ανακτήσει ενδοσυνεδριακά θετικό πρόσημο.
Το στοιχείο που ξεχώρισε τόσο κατά τη σημερινή, όσο και κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, είναι μία ευδιάκριτη τάση υποαπόδοσης του τραπεζικού κλάδου. Ο δείκτης σε δύο συνεδριάσεις έχει υποχωρήσει 3,87% έναντι μόλις 0,20% του Γ.Δ., ενώ από την αρχή του μήνα ο μεν τραπεζικός δείκτης υποχωρεί 10,74%, ο δε Γενικός καταγράφει συνολικές απώλειες 3,44%.
Όπως εξηγούν αναλυτές, από την ελληνική αγορά όχι μόνο εκλείπουν οι καταλύτες για οποιαδήποτε αξιόλογη ανοδική αντίδραση, αντιθέτως η ανοδική αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009 έχει εντείνει την ανησυχία για την εξέλιξη του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, έστω και αν τα τελικά νούμερα ήταν σε μεγάλο βαθμό τιμολογημένα στο ταμπλό.
Η κατάθεση στη Βουλή του προϋπολογισμού του 2011 την Πέμπτη αποτελεί το επόμενο «σημείο αναφοράς» για το Χ.Α., στο βαθμό που θα προσφέρει μία σαφέστερη εικόνα για τους τρόπους μείωσης του ελλείμματος, επισημαίνουν, προθέτοντας ωστόσο ότι στην αγορά και στην επενδυτική και επιχειρηματική κοινότητα «αρχίζει να παγιώνεται ένα κλίμα δυσφορίας για τη φύση, την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα» των μέτρων που έχει λάβει μέχρι σήμερα το οικονομικό επιτελείο.
Για το επόμενο διάστημα αναμένουν διατήρηση της χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας στο ελληνικό ταμπλό, αλλά και της τάσης υποαπόδοσης του τραπεζικού κλάδου, ο οποίος είναι ο πιο «ευαίσθητος» απέναντι στις δημοσιονομικές εξελίξεις και στην «ακαμψία» των spreads στα επίπεδα των 900 μονάδων βάσης. Παράλληλα, η αύξηση των ανοικτών συμβολαίων στην αγορά παραγώγων, που προηγήθηκε της ανακοίνωσης των στοιχείων για το αναθεωρημένο έλλειμμα του 2009, εκτιμάται ότι θα αποτελέσει παράγοντα αυξημένης μεταβλητότητας, με το ρίσκο να παραμένει καθοδικό.
Στο ταμπλό ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.494,17 μονάδες με απώλειες 1,04%, έχοντας βρεθεί λίγο πριν τις 11:30 π.μ. στο χαμηλό ημέρας των 1.491,57 μονάδων (-1,21%). Την Τρίτη διακινήθηκαν στο Χ.Α. περίπου 20,72 εκατ. τεμάχια αξίας 85,78 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά 107 μετοχές υποχρεώθηκαν σε απώλειες, 147 παρέμειναν αμετάβλητες και μόλις 35 ολοκλήρωσαν σε θετικό έδαφος.
Για το δείκτη των τραπεζών, το χαμηλό ημέρας σημειώθηκε λίγο πριν τη λήξη της συνεδρίασης στις 1.389,14 μονάδες (-2,62%) πριν ολοκληρώσει τελικά με πτώση 2,49% στις 1.391,09 μονάδες (πρόκειται για την ένατη χαμηλότερη τιμή κλεισίματος του δείκτη από την αρχή του έτους). Από τη σύνθεσή του, θετικό κλείσιμο σημείωσε μόνο η Alpha Bank, ενισχυμένη 0,43% στα 4,70 ευρώ. Στον αντίποδα βρέθηκε η Τρ. Κύπρου με πτώση 5,66% στα 3,00 ευρώ, σε 3,17% διαμορφώθηκαν οι απώλειες της Τρ. Πειραιώς στα 3,05 ευρώ, ενώ η μετοχή της ΕΤΕ ολοκλήρωσε στα 7,01 ευρώ με απώλειες 2,50%. Οι τίτλοι των Eurobank, T.T. και Marfin Popular ακολούθησαν με απώλειες 2,33%, 1,98% και 0,81% αντίστοιχα.
Πηγή:www.capital.gr