Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Οι κεντρικές τράπεζες στο "μαραθώνιο των 33 ωρών"

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Όταν η παγκόσμια οικονομική κρίση ξέσπασε, αιφνιδίασε και τρόμαξε τις οικονομίες όλου του κόσμου, οι κεντρικές τράπεζες αντέδρασαν με μία άνευ προηγουμένου συντονισμένη μείωση των επιτοκίων, προσπαθώντας να περιορίσουν τις συνέπειες. Αυτή την εβδομάδα γίνεται κάτι ανάλογο, αυτή τη φορά για να διασφαλιστεί η συνέχεια της ανάκαμψης, ενώ στο φόντο βρίσκεται ο έλεγχος των νομισμάτων και η ταυτόχρονη ενίσχυση των εξαγωγών.

Από χθες Τρίτη που ξεκίνησε η συνεδρίαση της Federal Reserve μέχρι την Παρασκευή που ολοκληρώνεται η συνεδρίαση της Bank of Japan – ενδιάμεσα πραγματοποιούνται οι συνεδριάσεις των ΕΚΤ και ΒΟΕ – η παγκόσμια οικονομία ίσως δει να αλλάζουν παρά πολλά σε επίπεδο νομισματικής πολιτικής, με αντίκτυπο σε όλους τους τομείς, από το εμπόριο και τα επιτόκια έως την αγορά συναλλάγματος και τις χρηματιστηριακές αγορές.

Στο «μαραθώνιο των 33 ωρών», από σήμερα το βράδυ που ανακοινώνεται η απόφαση της Fed, έως την Παρασκευή το πρωί που η BOJ δίνει στη δημοσιότητα τη δική της απόφαση, οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου συμμετέχουν σε έναν αγώνα δρόμου τόσο για την ενίσχυση της οικονομίας όσο και για την διασφάλιση της παγκόσμιας ανάκαμψης.

Πρώτη… στον αιφνιδιασμό, η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας αποφάσισε την αύξηση των επιτοκίων, εν μέσω ανησυχιών ότι η ισχυρή ανάπτυξη θα προκαλέσει την επιτάχυνση του πληθωρισμού, οδηγώντας το νόμισμά της στην πλήρη ισοτιμία έναντι του δολαρίου. Επίσης, για έκτη φορά από την αρχή του έτους, η κεντρική τράπεζα της Ινδίας αύξησε και αυτή με τη σειρά της τα επιτόκια, σε μια προσπάθεια να επιβραδύνει και να ελέγξει τον πληθωρισμό.

Ο πρόεδρος της Fed, Ben Bernanke θα προσπαθήσει να ενισχύσει την αμερικανική οικονομία, γεγονός που μπορεί να αποδυναμώσει περαιτέρω το δολάριο, αναγκάζοντας τουλάχιστον ακόμη μία κεντρική τράπεζα να προχωρήσει με τη σειρά της σε ανάλογα μέτρα για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων στην αγορά συναλλάγματος.

Ο Bernanke, όπως όλα δείχνουν, θα προχωρήσει σε έναν άνευ προηγουμένου δεύτερο γύρο μη συμβατικής χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, ανακοινώνοντας σύμφωνα με αναλυτές ένα πρόγραμμα αγοράς μακροπρόθεσμων τίτλων ύψους 500 δισ. δολαρίων, με αποτέλεσμα την περαιτέρω αποδυνάμωση του δολαρίου και την ενίσχυση των αμερικανικών εξαγωγών. Ως επακόλουθη συνέπεια, άλλα νομίσματα θα ενισχυθούν έναντι του δολαρίου, απειλώντας την ευρωπαϊκή και ιαπωνική ανάπτυξη.

Με όλες τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες να ανακοινώνουν τις αποφάσεις του σε διάστημα 33 ωρών, ενδεχόμενο κύμα μέτρων από τη Fed θα μπορούσε να αναγκάσει τον διοικητή της Bank of Japan να προχωρήσει σε επιπρόσθετα μέτρα για την οικονομία της χώρας του και τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας να αφήσει ανοιχτό παράθυρο για επιπλέον στήριξη. Ακόμη και ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Jean-Claude Trichet που μάχεται κατά του πληθωρισμού, ίσως τελικά αλλάξει πορεία στην περίπτωση που το ευρώ ενισχυθεί σημαντικά, ενώ την ίδια στιγμή οι αναδυόμενες αγορές λαμβάνουν μέτρα για τον έλεγχο των νομισμάτων τους.

«Ενδεχόμενη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ δημιουργεί πιέσεις στον υπόλοιπο κόσμο να αντιδράσει», σχολιάζει ο Dominic Wilson, οικονομολόγος της Goldman Sachs στη Νέα Υόρκη. «Η επακόλουθη αποδυνάμωση του δολαρίου τείνει να συσφίξει τις χρηματοοικονομικές συνθήκες εκτός των ΗΠΑ».

«Δεν υπάρχει μαγική συνταγή αυτή τη στιγμή» και οι κεντρικοί τραπεζίτες έχουν «πολύ περιορισμένες επιλογές σχετικά με τη μείωση των επιτοκίων», τονίζει από την πλευρά του ο John Silvia, οικονομολόγος της Wells Fargo Securities LLC. Ο ίδιος προβλέπει ότι οι αγορές κρατικών ομολόγων και ομολόγων καλυμμένων με στεγαστικά θα φτάσουν τα 500 δισ. δολάρια στους επόμενους έξι μήνες.

Οι συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας αποτελούν τη μεγαλύτερη «συγκέντρωση δράσης» μεγάλων κεντρικών τραπεζών από την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου του 2008, όταν συναντήθηκαν εκτάκτως με σκοπό να αντιμετωπίσουν την παγκόσμια οικονομική κρίση. Σε εκείνη την περίπτωση, όλες, με εξαίρεση την Ιαπωνία, συμμετείχαν σε μία άνευ προηγουμένου συντονισμένη μείωση των επιτοκίων.

Σήμερα, γύρω στις 20:15 ώρα Ελλάδας η Fed θα ανακοινώσει την απόφασή της. Σχεδόν 18 ώρες μετά, το μεσημέρι της Πέμπτης στο Λονδίνο, η βρετανική κεντρική τράπεζα θα δώσει στη δημοσιότητα τη δική της απόφαση. Η ΕΚΤ θα ακολουθήσει 45 λεπτά αργότερα, ενώ η Bank of Japan ολοκληρώνει τη συνεδρίασή της νωρίς το πρωί της Παρασκευής.



Πηγή:www.capital.gr