Τη διατήρηση του δημοσιονομικού στόχου για το 2011 ζητεί από την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, απαιτώντας εμμέσως μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά έξι δισ. ευρώ.
Σχολιάζοντας τα αναθεωρημένα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας σε συνέντευξη Τύπου από τη Βιέννη, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Βίτορ Κονστάντσιο, αναγνώρισε πάντως ότι η αναπροσαρμογή των στατιστικών δεδομένων καθιστά δυσκολότερη την προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας και την επίτευξη των στόχων.
«Τα στοιχεία του 2010 επηρεάζονται σημαντικά από την ανοδική αναθεώρηση του ελλείμματος για το 2009. Αυτό αποτελεί ένα αυτόματο αποτέλεσμα που καθιστά δυσκολότερη την επίτευξη του στόχου που είχε τεθεί όταν οι ελληνικές Αρχές θεωρούσαν το έλλειμμα του 2009 χαμηλότερο», δήλωσε ο Πορτογάλος τραπεζίτης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συμμορφωθεί και θα διατηρήσει αμετάβλητο το δημοσιονομικό στόχο του 2011, προσεγγίζοντάς τον με νέες πολιτικές και μέτρα τα οποία δεν είχε να σκεφθεί στο προηγούμενο διάστημα.
«Παρά τα όσα έγιναν φέτος, ο στόχος για το επόμενο έτος θα πρέπει να διατηρηθεί. Θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν οι απαραίτητες πολιτικές, προκειμένου να διατηρηθεί αυτός ο στόχος», συνέχισε.
Πρακτικά, από τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της ΕΚΤ προκύπτει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να μειώσει το έλλειμμα του 2011 από τα επίπεδα των 22 δισ. ευρώ, στα 16 δισ. ευρώ.
Δηλαδή, ενώ στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού 2011 η δημοσιονομική προσαρμογή υπολογιζόταν στα δύο δισ. ευρώ, πλέον το ποσό αυτό τριπλασιάζεται όπως και οι απαιτήσεις για μεγαλύτερη εξοικονόμηση.
Εάν ο στόχος αυτός επιτευχθεί, η Ελλάδα θα έχει πετύχει μέσα σε μια διετία δημοσιονομική προσαρμογή 20 δισ. ευρώ, κάτι που δεν έχει προηγούμενο σε παγκόσμιο επίπεδο.
πηγή