Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

«Bιομετρικά διαβατήρια» - «Γλιτώνουμε από τα κυκλώματα της βίζας»

  Τις χώρες της ΕΕ θα επισκέπτονται οι έχοντες «βιομετρικά διαβατήρια» υπήκοοι της Αλβανίας και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης

Πανηγυρισμοί στα Τίρανα μετά την απόφαση του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ για την κατάργηση της βίζας
Πανηγυρισμοί στα Τίρανα μετά την απόφαση του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ για την κατάργηση της βίζας
«Είναι μια νέα απελευθέρωση». Τα λόγια της κυρίας Μιμόζα Ντάκο, αλβανίδας υπηκόου που εργάζεται ως καθαρίστρια στη Θεσσαλονίκη, είναι απολύτως χαρακτηριστικά. Η βίζα για τους Αλβανούς- και τους κατοίκους Βοσνίας και Ερζεγοβίνηςπου διαθέτουν «βιομετρικά διαβατήρια» καταργείται από τα μέσα Δεκεμβρίου ύστερα από ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, που υιοθέτησε πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Για τους Αλβανούς και ειδικά τους ανθρώπους μεγάλης ηλικίας είναι μια νέα απελευθέρωση. Οι άνθρωποι αυτοί μπορούν πλέον να επισκεφθούν την Ελλάδα για να δουν τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους» σημειώνει η κυρία Ντάκο και θυμάται τι συνέβαινε ως τώρα: «Ως σήμερα έπρεπε μόνο για να παρακαμφθούν οι σειρές προτεραιότητας για τη χορήγηση βίζας να πληρώσει κανείς ακόμη και 2.000 - 3.000 ευρώ, προκειμένου, κάποια στιγμή,να σφραγιστεί το διαβατήριο.Υπήρχαν ενδιάμεσοι,κυκλώματα, σε άφηναν στο “περίμενε” τρεις και τέσσερις μήνες.Οι γονείς μου ποτέ δεν είχαν έρθει να με δουν στην Ελλάδα,να δουν πού ζω, πώς περνώ την ημέρα μου, να δουν το σπιτικό μου. Τώρα θα έχουν αυτή την ευκαιρία». Οι υπήκοοι της Αλβανίας και της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης που είναι κάτοχοι βιομετρικών διαβατηρίων θα μπορούν σε λίγο καιρό να εισέρχονται ελεύθερα, χωρίς βίζα, στις 25 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης όπου ισχύει η συμφωνία Σένγκεν. Μια απόφαση του Συμβουλίου η οποία έγινε δεκτή με πανηγυρισμούς στην Αλβανία. Ο πρόεδρος της χώρας κ. Μπα μ ίρ Τόπι χαρακτήρισε την ημέρα λήψης της απόφασης ως τη σημαντικότερη στη σύγχρονη ιστορία του αλβανικού κράτους. Εκπρόσωποι της βοσνιακής κυβέρνησης επικρότησαν και αυτοί την απόφαση, ενώ προειδοποίησαν τους πολίτες να τηρούν αυστηρά τους κανονισμούς κατά την είσοδό τους σε κράτη-μέλη της ΕΕ, διαφορετικά θα αντιμετωπίζουν κυρώσεις.

Αναφερόμενος στην εξέλιξη αυτή, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρ. Παπουτσής σημείωσε ότι «αποτελεί κατάκτηση των λαών των Δυτικών Βαλκανίων,την οποία όμωςέχουν χρέος και συμφέρον οι κυβερνήσεις αλλά και οι ίδιοι οι πολίτες να προστατεύσουν». Ο κ. Παπουτσής υπενθύμισε ακόμη ότι από τον Δεκέμβριο του 2009 έχουν αρθεί οι θεωρήσεις βίζας για τους πολίτες της Σερβίας, του Μαυροβουνίου και της πΓΔΜ. Οπως αναφέρουν εκπρόσωποι του υπουργείου Εξωτερικών, δεν υπάρχει θέμα εισόδου νέων μεταναστών στη χώρα μας από την κατάργηση της βίζας, δεδομένου ότι στη συμφωνία υπάρχει σαφής ρήτρα, στην οποία προβλέπεται ότι η είσοδος γίνεται αποκλειστικά για τουριστικούς λόγους και σε περίπτωση που διαπιστωθούν καταχρήσεις υπάρχει πρόβλεψη για λήψη ταχείας απόφασης αναστολής του μέτρου. Τη ρήτρα ζήτησαν και επέτυχαν να ενταχθεί στη συμφωνία η Γαλλία, η Γερμανία και η Ολλανδία.

Η κατάργηση της βίζας δεν συνεπάγεται ούτε δικαίωμα εργασίας ούτε χορήγηση άδειας παραμονής στις χώρες εισόδου, αντιθέτως δίδεται δυνατότητα μεγαλύτερου ελέγχου των εισερχομένων, καθώς πλέον δεν θα υπάρχει ανάγκη λαθραίας εισόδου από τα σύνορα. Η άρση του καθεστώτος θεωρήσεων αναμένεται να βάλει και ένα τέλος στα κυκλώματα που εκμεταλλεύονταν τους Αλβανούς που επιθυμούσαν να επισκεφθούν τη χώρα μας και οι οποίοι αναγκάζονταν πολλές φορές να πληρώσουν σημαντικά ποσά για τη χορήγηση βίζας.


πηγή