Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Τριβές μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την Αθήνα

Του Γιάννη Αγγέλη

Η ισχυρή εσωτερική αντίθεση και ανισορροπία της Ευρωζώνης μεταξύ οικονομιών με σοβαρά προβλήματα, όπως η Ελλάδα ή η Ιρλανδία, και άλλων με υγιή δημόσια οικονομικά, όπως η Γερμανία, αποτελεί κατά τον κ. Τρισέ το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της διαμόρφωσης της νομισματικής πολιτικής, πολύ περισσότερο από το «ακριβό» ευρώ ή τα μέτρα της Fed...

Στις αρχές Δεκέμβρη όταν οι υπηρεσίες της ΕΚΤ θα έχουν συγκεντρώσει τα απαραίτητα στοιχεία και θα έχουν τις πρώτες εκτιμήσεις για την πορεία της ευρωζώνης μέχρι το 2012, θα αποφασισθεί το κατά πόσο μπορεί ή όχι να επισπεύσει την απόσυρση των έκτακτων μέτρων παροχής ρευστότητας, από την οποία είναι εξαρτημένες όχι μόνο οι τράπεζες σε Ελλάδα και Ιρλανδία αλλά και η εξυπηρέτηση των δημόσιων οικονομικών στις δύο οικονομίες.

Στο μεταξύ, μία νέα μεταβλητή έχει ενταχθεί στο ήδη περίπλοκο ελληνικό πρόβλημα. Η μεγάλη απόκλιση μεταξύ της στρατηγικής της Fed και της ΕΚΤ, όπου η πρώτη μεν δρομολογεί ένα χωρίς προηγούμενο νέο κύκλο χρηματοδότησης της οικονομίας με περίπου ένα τρισεκατομμύριο δολάρια και η άλλη... δεν βλέπει την ώρα να αποσύρει τα έκτακτα μέτρα, περιορίζει ολοένα και περισσότερο τα περιθώρια συνεννόησης για την τακτική που θα πρέπει να κρατηθεί απέναντι στην Ελλάδα και το πώς και πότε θα πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία αναχρηματοδότησης του χρέους.

Πληροφορίες, που δεν έχουν διασταυρωθεί, αναφέρουν ότι από την πλευρά του ΔΝΤ διαμορφώνεται η άποψη ότι η αναθεώρηση των στοιχείων του χρέους από την Eurostat και η απότομη άνοδός του σε επίπεδα κοντά στο 150% του ΑΕΠ -όπως είχε αποκαλύψει το "Κεφάλαιο"- νωρίτερα από την λήξη του Μνημονίου ενδεχομένως επιβάλει και την επίσπευση της ανακύκλωσης μέρους του χρέους σε μεγαλύτερες διάρκειες πριν από το 2013.

Στην ΕΚΤ δεν αποδέχονται την "λογική" αυτή και επιμένουν στην εφαρμογή του Μνημονίου χωρίς αλλαγές ως προς την ποσότητα και συχνότητα των δόσεων που έχουν καθοριστεί.

Σε κάθε περίπτωση οι εκτιμήσεις της τρόικα μετά τις 15 Νοεμβρίου θα διαμορφώσουν το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων στο εσωτερικό της τρόικα για το δέον να γίνει... Στο μεταξύ η ΕΚΤ εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχη με την κατάσταση στην Ιρλανδία όπου σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο να καταθέσει πριν από το τέλος του έτους αίτημα χρηματοοικονομικής βοήθειας από το Ταμείο των 750 δισ. ευρώ (EFSF) και να τεθεί σε κατάσταση ανάλογη με την Ελλάδα.



Πηγή:www.capital.gr