Της Ρούλας Σαλούρου
Μετά το κουπόνι ασφάλισης των περιστασιακά απασχολούμενων, το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει και το κουπόνι επανένταξης στην αγορά εργασίας. Η αξία του συγκεκριμένου «κουπονιού» δεν έχει προσδιοριστεί, καθώς βάσει των σχεδιασμών του ΟΑΕΔ, θα μπορεί να έχει πολλαπλές χρήσεις. Δηλαδή, ο άνεργος θα μπορεί να το «εξαργυρώνει» είτε για την κατάρτισή του, με προϋπόθεση ο φορέας που θα αναλάβει το έργο να του παρέχει και δυνατότητα επανένταξης στην αγορά εργασίας, είτε για την πρόσληψή του σε επιχειρήσεις.
Αναλυτικά, η «επιταγή επανένταξης στην αγορά εργασίας» χορηγείται στον επιδοτούμενο λόγω τακτικής ή μακροχρόνιας ανεργίας, ταυτόχρονα με την ένταξή τους στους καταλόγους εγγεγραμμένων ανέργων του ΟΑΕΔ. Εκτός από τη λύση της κατάρτισης, σε ιδιωτικό ΚΕΚ ή άλλο φορέα, ο άνεργος θα μπορεί να εξαργυρώνει την επιταγή του και σε επιχειρήσεις, οι οποίες θα προσλαμβάνουν τους δικαιούχους της «επιταγής», προκειμένου να επανενταχθούν ταχύτερα στην αγορά εργασίας. Βάσει των αρχικών σχεδιασμών το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει υποχρεωτικά δύο φάσεις. Η Α’ φάση θα διαρκεί από τη πρόσληψη του ανέργου στην επιχείρηση μέχρι τη λήξη της διάρκειας επιδότησης. Η Β’ φάση θα αφορά στο υπολειπόμενο χρονικό διάστημα μέχρι τη συμπλήρωση των 24 μηνών για αμιγή απασχόληση ή των 30 μηνών όταν έχει υλοποιηθεί κατάρτιση. Δικαιούχοι είναι όλες οι επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα.
Για να υπαχθούν στο πρόγραμμα, δεν θα πρέπει να έχουν προβεί, κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν την αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα, σε μείωση προσωπικού λόγω καταγγελίας σύμβασης εργασίας. Σε περίπτωση απόλυσης θα πρέπει να έχουν προβεί σε αντικατάσταση του μισθωτού έως την ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων. Η προϋπόθεση ισχύει και για επιχειρήσεις που δημιουργήθηκαν μετά από μεταβίβαση ή αλλαγή νομικής μορφής ή διάλυση και επαναλειτουργία στον ίδιο ή σε άλλο χώρο με το αυτό αντικείμενο δραστηριότητας.
Ποσό επιχορήγησης
Α’ φάση
Ως μηνιαίο ποσό επιχορήγησης για πλήρη απασχόληση και ασφάλιση 25 ημερών θα οριστεί ποσό που θα αναγράφεται στην «επιταγή επανένταξης στην αγορά εργασίας» του δικαιούχου, και το οποίο δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη από το υπουργείο
Β’ φάση
Ως ποσό επιχορήγησης για τη β’ φάση του προγράμματος αναμένεται να οριστεί το ποσό που αντιστοιχεί στις μηνιαίες ασφαλιστικές εισφορές ή σε μέρος αυτών, για όλους τους κλάδους κύριας ασφάλισης του ΙΚΑ και της επικουρικής ασφάλισης.
Παράλληλα, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ σχεδιάζει πρόγραμμα που θα αφορά 13 περιφερειακές δράσεις, όσες και οι νέες περιφέρειες που δημιουργήθηκαν με τον Καλλικράτη.
Έως το τέλος του χρόνου, υπολογίζεται πως θα υπάρξουν άλλα 2 προγράμματα, με στόχο τη διατήρηση των θέσεων εργασίας αλλά και τη στήριξη των νέων επιστημόνων να δημιουργήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις.
Συνολικά, το υπουργείο υπολογίζει ότι το κόστος των συγκεκριμένων δράσεων θα φθάσει τα 500 εκατ. ευρώ.
Αλλαγές στο ασφαλιστικό
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, έρχονται αλλαγές και στο ασφαλιστικό, με διατάξεις που θα κατατεθούν σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας για την αναμόρφωση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας. Αν και βασικός στόχος δεν είναι η αλλαγή της φιλοσοφίας του νόμου Λοβέρδου – Κουτρουμάνη, αναμένονται μικρές παρεμβάσεις, πιθανότατα για να βελτιώσουν κάποιες διατάξεις.
Έτσι, αναμένεται για παράδειγμα να «επανέλθει» το δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα άδειας, στους παραπληγικούς συνταξιούχους, που κόπηκε ελέω Μνημονίου, ενώ θα υπάρξει και διευθέτηση του θέματος που έχει δημιουργηθεί με τη μη διακοπή των συντάξεων των πολιτικών συνταξιούχων που εργάζονται και λαμβάνουν σύνταξη εξ’ ιδίου δικαιώματος και σύνταξη χηρείας. Μάλιστα, από το υπουργείο Εργασίας αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο, να υπάρχει παρέμβαση – παράταση της ισχύος της και το 2011 - στο θέμα της 37ετίας χωρίς όριο ηλικίας. Αυτό βέβαια θα πρέπει να περάσει και από την έγκριση της τρόικας.
Επίσης, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, μέσα από τη λειτουργία του Ενιαίου Κέντρου Ελέγχου τω συνταξιούχων, έχουν ήδη αρχίσει να ελέγχονται οι καταβολές των συντάξεων. Και οι έλεγχοι, όπως και στην περίπτωση της συνταγογράφησης, αποκαλύπτουν σημαντικές στρεβλώσεις. Για παράδειγμα, υπάρχουν 32 συνταξιούχοι που λαμβάνουν ΕΚΑΣ, παρ’ ότι έχουν εισόδημα πάνω από 100.000 ευρώ. Υπάρχει μάλιστα, «χαμηλοσυνταξιούχος» που λαμβάνει το επίδομα, έχοντας εισόδημα ακόμη και 496 εκατ. ευρώ.
Εξοικονόμηση 50% από τη συνταγογράφηση
Όσον αφορά στην εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης από τον ΟΑΕΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, κατά τις πρώτες 20 ημέρες του μέτρου, έχουν ενταχθεί το 91% των γιατρών και το 77% των φαρμακοποιών. Μάλιστα, εκτιμάται, ότι εξοικονομείται το 50% της δαπάνες για φάρμακα, καθώς με αναγωγή στο έτος, υπολογίζεται ότι το μήνα το ταμείο θα ξοδεύει περί τα 12 εκατ. ευρώ για φάρμακα, έναντι 25 εκατ. ευρώ, που ίσχυε πριν από την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
Πηγή:www.capital.gr