Τη θέση της Ν.Δ για τις κυβερνητικές διαρροές περί απολύσεων στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα ανέπτυξε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος. Τάχθηκε υπέρ της περικοπής της σπατάλης, υπέρ των συγχωνεύσεων, δεν καταδίκασε την άποψη του βουλευτή Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι θα πρέπει να γίνουν απολύσεις στις ΔΕΚΟ. Τόνισε μεν με έμφαση ότι η ΝΔ είναι υπέρ της μιας πρόληψης για κάθε πέντε που «θα βγαίνουν με ομαλό τρόπο - στη σύνταξη ή με προγράμματα εθελουσίας εξόδου, δηλαδή, πρόωρης συνταξιοδότησης, περιορισμένα, σε συγκεκριμένους τομείς». Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της ΝΔ ερωτηθείς επίμονα από τους δημοσιογράφους, απέφυγε.... να απαντήσει για τις θέσεις της ΝΔ σε σχέση με τους συμβασιούχους του ευρύτερου δημόσιου τομέα και εάν πρέπει να απολυθούν, γενικεύοντας και αφήνοντας διάχυτη την αίσθηση ότι η ΝΔ δεν τάσσεται κατά. Προς επιβεβαίωση των παραπάνω, το eklogika.gr δημοσιεύει αυτούσια τα σχετικά αποσπάσματα ερωταπαντήσεων που προέκυψαν στο press room.
Το ειδα στο: http://peripatris.blogspot.com/2010/11/blog-post_4970.html#ixzz15cr4Hby8
Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, ο κ. Παναγιωτόπουλος, άνοιξε πρώτος το θέμα των απολύσεων στις ΔΕΚΟ, τονίζοντας:
«Η Νέα Δημοκρατία πιστεύει, ότι για κάθε πέντε λειτουργούς του Δημοσίου που με ομαλό τρόπο, τελειώνουν την υπηρεσιακή τους θητεία -και όταν λέω με ομαλό τρόπο, εννοώ με τη συνταξιοδότησή τους, για να είμαι σαφής- πρέπει να προσλαμβάνεται μόνο ένας. Δηλαδή, η αναλογία πρέπει να είναι πέντε που αποχωρούν -τονίζω, με ομαλή υπηρεσιακή εξέλιξη, δηλαδή με συνταξιοδότηση - πέντε, λοιπόν, αποχωρούντες έναντι ενός που θα προσλαμβάνεται για να καλύπτει ανάγκες.
Επίσης, ως Νέα Δημοκρατία, έχουμε ζητήσει επανειλημμένως και η κυβέρνηση δεν το κάνει, να υπάρξουν περικοπές στις σπατάλες του Δημοσίου Τομέα.
Να έχουμε συγχωνεύσεις οργανισμών, πολλοί από τους οποίους δεν προσφέρουν τίποτα.
Να προχωρήσουμε σε γενναίες ιδιωτικοποιήσεις. Πάντοτε, με πλήρη διαφάνεια και νομιμότητα. Να προχωρήσουμε σε οικονομίες κλίμακας σε όλο το Δημόσιο.
Να αξιοποιηθεί, κατά το πλέον συμφέροντα τρόπο, για ολόκληρο τον Ελληνικό λαό, η ακίνητη περιουσία του Δημοσίου. Μάλιστα, η Νέα Δημοκρατία, ο Αντώνης Σαμαράς, έχει κάνει συγκεκριμένη πρόταση για αυτό. Και όταν ο Αντώνης Σαμαράς, αρχές Ιουλίου στο Ζάππειο, πρότεινε τη δέσμη αναπτυξιακών μέτρων για να σωθεί η Οικονομία της χώρας, έλεγε ότι η αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, είναι 270 με 280 δισεκατομμύρια ευρώ, τότε συναντούσαμε τη λοιδορία και το χλευασμό από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ. Έπρεπε να περάσουν λίγοι μήνες για να επαναλάβει ακριβώς το ίδιο νούμερο ο κύριος Παπανδρέου, όταν παρουσίαζε τις θέσεις του για την Ελληνική Οικονομία, σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της Διεθνούς Επιχειρηματικής Κοινότητας στη Νέα Υόρκη
Σε ό,τι αφορά το θέμα της απασχόλησης των εργαζομένων στο Δημόσιο Τομέα, θέλω να σας κάνω την ακόλουθη δήλωση που είναι σαφής και κατηγορηματική θέση της Νέας Δημοκρατίας:
Ως Νέα Δημοκρατία θεωρούμε ότι ο «οικονομικός θάνατος» εκατοντάδων χιλιάδων οικογενειών σε όλη την Ελλάδα, μέσω των απολύσεων, δεν μπορεί να παρουσιάζεται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σαν η σωτηρία του τόπου.
Όλα αυτά, προκύπτουν από την ανεπάρκεια της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ στα υπόλοιπα θέματα των διαρθρωτικών αλλαγών. Δεν έχουν κάνει περικοπές στο Δημόσιο Τομέα. Έχουν αργήσει να προχωρήσουν στις συγχωνεύσεις δημοσίων Οργανισμών. Υπάρχει νομοσχέδιο, αυτές τις μέρες, στη Βουλή. Η κυβέρνηση προτείνει να θεσμοθετηθούν οι συγχωνεύσεις ορισμένων δεκάδων Οργανισμών.
Η Νέα Δημοκρατία προτείνει συγχωνεύσεις - και έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις, που θα αναλυθούν στη Βουλή - εκατοντάδων Οργανισμών. Και σε αυτό το θέμα καθυστερεί. Δεν προχώρησαν οι ιδιωτικοποιήσεις. Δεν προχώρησε η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.
Δεν είναι δυνατόν, λοιπόν, τις ανεπάρκειες της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, τις τεράστιες μαύρες τρύπες που δημιουργεί η πολιτική του κυρίου Παπανδρέου και των υπουργών του, να τις φορτωθούν εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες που θα δουν τα μέλη τους, αυτούς που εργάζονται στο Δημόσιο, να πεταχτούν στο δρόμο.
Δηλαδή, το ΠΑΣΟΚ, κάθε φορά που έχει προβλήματα στην εφαρμογή της πολιτικής του, θα πετάει στο δρόμο, Έλληνες πολίτες και Ελληνίδες;
Αυτή είναι η λύση; Κάθε φορά που έχει αστοχία στο πρόγραμμά του, ο κύριος Παπανδρέου και στην πολιτική του, θα διώχνει κόσμο από το Δημόσιο;
Και όλα αυτά, πέραν των συνταγματικών, νομικών και θεσμικών προβλημάτων τα οποία υπάρχουν και τα οποία γνωρίζετε πολύ καλά».
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡ: Θεωρείτε αυτές τις περιπτώσεις μη ανανέωσης συμβάσεων σε εργαζομένους του ευρύτερου Δημοσίου, στις ΔΕΚΟ, ομαλό τρόπο;
«Σε καμία περίπτωση δεν δεχόμαστε ότι θα πληρώσουν τα σπασμένα του πελατειακού κράτους και των λαθών των κυβερνήσεων, που κυβέρνησαν τα προηγούμενα χρόνια -και εδώ οι ευθύνες επιμερίζονται ανάλογα με τα χρόνια που κυβέρνησε η κάθε πλευρά- δεν μπορούν αυτά τα σπασμένα να βαρύνουν τους ώμους εκατοντάδων χιλιάδων οικογενειών σε όλη την Ελλάδα, μέσω απολύσεων, οι οποίες θα αντιμετωπίσουν το φάσμα του οικονομικού θανάτου.
Το ΠΑΣΟΚ όφειλε να πάρει γενναία μέτρα, εδώ και πολύ καιρό, και να περιστείλει δαπάνες του Δημοσίου, όχι να επιχειρεί τώρα τα σπασμένα των παραλείψεων και των λαθών της κυβέρνησης Παπανδρέου, να τα φορτώσει στις πλάτες εκατοντάδων χιλιάδων Ελληνικών οικογενειών και να τους επιφέρει οικονομικό θάνατο. Και να εμφανίζει τον οικονομικό θάνατο σαν τη σωτηρία του τόπου. Σε ό,τι αφορά, τώρα, τις δηλώσεις του κυρίου Μητσοτάκη, δεν υπάρχει θέμα».
Σε σχόλιο του δημοσιογράφου ότι το ερώτημα δεν απαντήθηκε ο κ. Παναγιωτόπουλος δήλωσε μεταξύ άλλων:
«Δεν μπορεί να σχολιάζουμε κατά περίπτωση, διαρροές ή αποσπασματικές δηλώσεις του ενός υπουργού και του άλλου. Γιατί, σε πάρα πολλές περιπτώσεις, άλλα λέει ο ένας υπουργός, άλλα λέει ο άλλος υπουργός. Έρχονται διαρροές από τα ίδια υπουργικά γραφεία να ανατρέψουν και δηλώσεις που έχουν γίνει, λέξη προς λέξη, από επίσημα βήματα.
Λοιπόν, εμείς δεν μπορούμε να μπούμε σε αυτήν τη διαδικασία. Θέσαμε το πλαίσιο της γενικής πολιτικής που έχουμε, και το θέσαμε - νομίζω - κατά το πλέον κατηγορηματικό τρόπο. Από εκεί και πέρα, να εξειδικεύσει η κυβέρνηση, να εξειδικεύσουμε και εμείς τη θέση μας».
-Ο κ. Παναγιωτόπουλος αφού άκουσε από το δημοσιογράφο την ακριβή τοποθέτηση του βουλευτή κ. Μητσοτάκη («Εάν εξαντλήσουμε τις υποχρεωτικές μετατάξεις στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, και περισσεύει προσωπικό που, είτε δεν θέλει, είτε δεν μπορεί να μεταταχθεί, ενδεχομένως, πρέπει να εξετάσουμε και τη λύση των απολύσεων»), απάντησε:
«Δεν υπάρχει θέμα με τις δηλώσεις του κυρίου Μητσοτάκη. Αν παρακολουθήσετε όλο το κείμενο της συνεντεύξεως, θα δείτε ότι, επί υποθετικών θεμάτων που του έχουν τεθεί, δίνει απάντηση. Λοιπόν, το πλαίσιο το οποίο έχουμε θέσει, είναι σαφές. Περιμένουμε από την κυβέρνηση να μας πει τη βούλησή της. Περιμένουμε από την κυβέρνηση να εξειδικεύσει τη βούλησή της και την πολιτική της από τομέα σε τομέα. Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο που θέσαμε, θα εξειδικεύσουμε και εμείς τη θέση μας. Προσέξτε, όμως. Όταν λέμε λιγότερο και πιο αποτελεσματικό κράτος, αυτό δεν μπορεί να γίνει σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών. Δηλαδή, τι σημαίνει λιγότερο και αποτελεσματικότερο κράτος και για να το πετύχουμε θα κλείσουμε τα σπίτια σε εκατομμύρια Έλληνες και Ελληνίδες;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ανεξάρτητα από τις θέσεις της κυβέρνησης και αν θα τις εξειδικεύσει και πότε θα τις εξειδικεύσει, εσείς ως Νέα Δημοκρατία, είστε υπέρ ή κατά των ανανεώσεων των συμβάσεων».
«Σε υποθετικές προθέσεις της κυβέρνησης, που βασίζονται σε διαρροές, κατευθυνόμενες ή μη, από κυβερνητικά γραφεία -και αναφέρομαι σε αυτά που διαβάζουμε, όχι σε αυτά που λέμε σε αυτήν την αίθουσα, για το όνομα του Θεού!- δεν μπορούμε εμείς να δώσουμε απαντήσεις. Να εξειδικεύσει η κυβέρνηση την πολιτική της και τότε θα δώσουμε και εξειδικευμένες απαντήσεις».
-Θα δούμε τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, αύριο ξανά, γιατί είναι πρόσφατο το παράδειγμα και δέχθηκε μεγάλη επίθεση το κόμμα σας, όπως θυμάστε για εκείνη την κίνηση, να συναντάει τους απολυμένους - μιλήσατε για συγχωνεύσεις - άλλων επιχειρήσεων ή οργανισμών, όπως η «Αγρογή», για παράδειγμα, που ήρθαν εδώ και τον συνάντησαν τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας;
... «Δεν είναι δυνατόν να έρθουν να μας κάνουν μαθήματα -επιτρέψτε μου να το πω- οι αρχιτέκτονες της πελατειακής νοοτροπίας στο Δημόσιο. Αυτοί που δημιούργησαν τις πράσινες κλαδικές, αυτοί που οδήγησαν στην «κατάψυξη» -και γνωρίζετε τη σημαίνει «κατάψυξη δημοσίου υπαλλήλου» - εκατοντάδες χιλιάδες λειτουργούς του Δημοσίου, επειδή είχαν αρνηθεί να γραφτούν στις κλαδικές αυτές. Και αυτοί που ανέτρεψαν κάθε έννοια ιεραρχίας, αξιολόγησης και αξιοκρατίας στο Δημόσιο Τομέα.
Άλλωστε, μια ασφαλή ένδειξη για το ποιος είναι εκείνος, που είχε στην καθημερινή του πολιτική και κομματική πρακτική τους διορισμούς στο Δημόσιο, σε κάθε μορφής δημόσιο φορέα, μπορείτε να έχετε, ανατρέχοντας στα αποτελέσματα των εκλογών των διαφόρων σωματείων και ομοσπονδιών στο στενότερο ή ευρύτερο Δημόσιο Τομέα. Παντού.
Και στα χρόνια, που η Νέα Δημοκρατία είχε συντριπτική πλειοψηφία στο εκλογικό σώμα, παντού τη συντριπτική πλειοψηφία στις συνδικαλιστικές οργανώσεις του στενού ή ευρύτερου Δημόσιου Τομέα την είχε ποιος; Το ΠΑΣΟΚ».
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Παναγιωτόπουλε, εάν για να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις και να γίνουν οι γενναίες εκατοντάδες συγχωνεύσεις δημοσίων οργανισμών - όπως είπατε - απαιτηθούν απολύσεις, τότε τι θα διαλέξετε;
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι έχω, ήδη, απαντήσει. Και νομίζω ότι τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Η Νέα Δημοκρατία έχει βάλει και το πλαίσιο: Για κάθε πέντε λειτουργούς του Δημοσίου οι οποίοι θα βγαίνουν με ομαλό τρόπο - στη σύνταξη ή με προγράμματα εθελουσίας εξόδου, δηλαδή, πρόωρης συνταξιοδότησης, περιορισμένα, σε συγκεκριμένους τομείς - θα πρέπει να προσλαμβάνεται ένας. Πέντε προς έναν. Το έχουμε ξεκαθαρίσει και βάλαμε και το πλαίσιο, σε ό,τι αφορά τις απολύσεις».