Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Στρώνουν το χαλί για ελεγχόμενη αναδιάρθρωση

Μια περίεργη, όσο και κακή για την Ελλάδα, είδηση κυκλοφορεί τις τελευταίες ημέρες στη Γερμανία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γερμανική Κεντρική Τράπεζα έχει επαφές με τις γερμανικές τράπεζες προκειμένου να διαπιστώσει αν ένα “κούρεμα”  των ελληνικών ομολόγων που διαθέτουν στα χαρτοφυλάκιά τους θα τις επηρέαζε αρνητικά.
Αν αυτό συμβαίνει πραγματικά τότε πιθανότατα στρώνεται το χαλί για  hair cut της ελληνικής οικονομίας, ή αλλιώς αναδιάρθρωση έστω κι ελεγχόμενη. Οι Γερμανοί βλέπουν πόσο μπορούν να πληγούν από το “ελληνικό πρόβλημα” και παίρνουν τα μέτρα τους και τα… μέτρα μας. Διότι αν δοθεί από το Βερολίνο το σύνθημα για “κούρεμα” ομολόγων τότε πάμε σε μια διαδικασία αργής πτώχευσης της ελληνικής οικονομίας ενώ άγνωστο είναι πόσο μπορούν να αντέξουν οι δικές μας τράπεζες οι οποίες διαθέτουν τεράστιο χαρτοφυλάκιο με ομόλογα του δημοσίου.
Τις εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί περί ελληνικής αναδιάρθρωσης θα επιχειρήσει να διασκεδάσει η ελληνική κυβέρνηση με τον Γ. Παπανδρέου να μεταβαίνει στο Παρίσι στις 15 και 16 Νοεμβρίου προκειμένου να συζητήσει δύο πράγματα:
1. Τι μπορεί να γίνει ώστε να σταματήσουν οι φήμες περί αναδιάρθρωσης του χρέους. Οι φήμες μας πείραξαν δηλαδή, κι όχι ότι η οικονομία πάει από μόνη της σε αναδιάρθρωση λόγω κακών επιλογών.
2. Πώς μπορούμε να προχωρήσουμε σε επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου. Αν υπάρχουν δηλαδή τέτοια περιθώρια.
Ξύπνησαν φαίνεται στην κυβέρνηση και αρχίζουν να μιλάνε κι  αυτοί για επαχθείς όρους που πρέπει να αλλάξουν. Το ζήτημα είναι αν ο πρωθυπουργός έχει τη διαπραγματευτική ικανότητα και ισχύ να πετύχει ευνοϊκότερους όρους ή θα πάμε σε μια επιμήκυνση π.χ. με επαχθείς ρυθμίσεις, δηλαδή με ένα καινούργιο μνημόνιο που θα μας βάζει σε ακόμη πιο βαθύ τούνελ.
Την ώρα, πάντως, που ο πρωθυπουργός θα είναι Παρίσι, στην Αθήνα θα αλωνίζει το κλιμάκιο της Τρόϊκας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ξένοι τα “έχουν πάρει κρανίο” με την κυβέρνηση γιατί δεν προχωρά τίποτε και καμιά μεταρρύθμιση. Οπότε τίθεται εν αμφιβόλω ακόμη και η τρίτη δόση του δανείου.
πηγή