Κύμα εθνικής απόγνωσης και βουβής (προς το παρόν...) οργής διακατέχει την Ιρλανδία, μετά τον προϋπολογισμό-κοινωνικό τσουνάμι που παρουσίασε χθες η κυβέρνηση Κάουεν, για να «μαζέψει» 15 δισ. ευρώ έως το 2014 και να μειώσει το έλλειμμα από το 32% στο 9,1%.
«Καμία κοινωνική ομάδα δεν θα βρει καταφύγιο από τα μέτρα», παραδέχτηκε ανενδοίαστα ο πρωθυπουργός, αποκαλύπτοντας ότι το πακέτο βοήθειας ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ μάλλον θα «κλειδώσει» στα 85 δισ. ευρώ. Ομως, ούτε ένα ευρώ δεν θα πάει στις (όλο και μεγαλύτερες...) ουρές των συσσιτίων ή στην καλπάζουσα ανεργία του 14%, αλλά θα κατευθυνθεί σχεδόν αποκλειστικά στα ταμεία των ιρλανδικών τραπεζών, όπως επιτάσσει η τρόικα!
Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μπ. Κάουεν αρνήθηκε οτι σκοπεύει να παραιτηθεί μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού.
Τα μέτρα πλήττουν τη συντριπτική πλειονότητα του ιρλανδικού πληθυσμού, δηλαδή μεσαία στρώματα, επαγγελματίες, συνταξιούχους, χαμηλά εισοδήματα και φοιτητές.
Προβλέπεται η κατάργηση 24.750 θέσεων στο Δημόσιο, επιβάρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων με τουλάχιστον 200 ευρώ τον χρόνο, σταδιακή αύξηση του ΦΠΑ από το 21% στο 23% και μείωση του κατώτατου ωρομισθίου από 8,65 σε 7,65 ευρώ. Επιπλέον, θα μπει ψαλίδι σε επιδόματα ανεργίας και οικογενειακά βοηθήματα, το αφορολόγητο όριο θα πέσει από 18.300 στα 15.300 ευρώ ετήσιου εισοδήματος, ενώ το κόστος εγγραφής των φοιτητών στα πανεπιστήμια θα αυξηθεί από 1.500 σε 2.000 ευρώ. Μείωση αποδοχών θα υποστούν και οι συνταξιούχοι του Δημοσίου.
Οσοι... δεν φύγουν μετανάστες σε Αυστραλία και Καναδά, θα εργάζονται μέχρι βαθέος γήρατος. Το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης προβλέπεται να αυξηθεί στα 66 το 2014, στα 67 το 2021 και στα 68 το 2028.
Παρά την πλήρη συμμόρφωση της ιρλανδικής κυβέρνησης, τα spreads δανεισμού εκτοξεύτηκαν στις 660 μονάδες βάσης και η Standard & Poors υποβάθμισε κατά δύο σκάλες την πιστοληπτική ικανότητα του Δουβλίνου από Α σε ΑΑ2.
Πιθανόν οι αγορές διαβλέπουν ότι τα μέτρα δημοσιονομικής και κοινωνικής ασφυξίας δεν θα φέρουν ανάπτυξη, αλλά θα σπρώξουν την Ιρλανδία μία ώρα αρχύτερα στη χρεοκοπία:
«Δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε ανάκαμψη στο περιβάλλον που δημιουργείται», σχολίασε ο οικονομικός αναλυτής της Μonument Securities, Στίβεν Λιούις.
Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός Μπράιαν Κάουεν αρνήθηκε ότι σκοπεύει να παραιτηθεί μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού, τον Ιανουάριο. Ωστόσο, οι «Irish Times» προβλέπουν τη σύντομη κατάρρευσή του, ενώ η αστυνομία φοβάται εκτεταμένες ταραχές στη μεγάλη διαδήλωση του Σαββάτου.
Τα συνδικάτα συγκρότησαν ομάδες περιφρούρησης για να απομονώσουν «εξτρεμιστικά στοιχεία», όπως δήλωσε κυβερνητική πηγή στην «Guardian».
Επιπλέον, το πολιτικό σύστημα αμφισβητείται και εκ των έσω. Είναι χαρακτηριστικό ότι μια ανεξάρτητη υποψήφια για την έδρα της Περιφέρειας Ντόνεγκαλ -όπου διεξάγονται σήμερα αναπληρωματικές εκλογές- κάλεσε τους 62.000 ψηφοφόρους να... μποϊκοτάρουν τη διαδικασία, χαρακτηρίζοντάς την «εντελώς άσχετη» με τα κοσμογονικά πράγματα που συμβαίνουν στη χώρα.
ΣυνδικάταΠανευρωπαϊκή ημέρα δράσης κατά της λιτότητας κήρυξε τη 15η Δεκεμβρίου η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων, για να στείλει «μήνυμα» στους Ευρωπαίους ηγέτες εν όψει της Συνόδου Κορυφής στις 16 και 17 Δεκεμβρίου, όπως υπογράμμισε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Συνομοσπονδίας Ζοέλ Ντεκαγιόν. Στις Βρυξέλλες, οι διαδηλωτές θα επιχειρήσουν να σχηματίσουν ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από την έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εκτός από την προγραμματισμένη απεργία της ΓΣΕΕ στην Ελλάδα, θα απεργήσουν οι εργαζόμενοι σε Γαλλία, Ισπανία, Δανία, Τσεχία, ενδεχομένως και άλλες χώρες. Φοιτητικές οργανώσεις στην Ιρλανδία κάλεσαν ήδη τα συνδικάτα τους σε γενική απεργία.
Μέρκελ: Μηχανισμός στήριξης με ιδιώτες
Εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση
Εξαίροντας τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, που επικροτήθηκαν -όπως είπε- στις πρόσφατες εκλογές, η Ανγκελα Μέρκελ, σε χθεσινή ομιλία της στη γερμανική ομοσπονδιακή βουλή (Μπούντεσταγκ), επανέλαβε την ανάγκη διαμόρφωσης ενός μόνιμου μηχανισμού στήριξης μετά το 2013 με τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών. «Οπως έδειξαν οι πρόσφατες εκλογές στην Ελλάδα, όταν προβάλλεις με σθένος τα αναγκαία μέτρα, τότε οι πολίτες το αναγνωρίζουν και μπορείς να κερδίσεις ακόμα και εκλογές. Και το λέω αυτό, παρότι το αδελφό κόμμα μας στην Ελλάδα δεν είχε επιτυχία», δήλωσε η Μέρκελ στη συζήτηση στην Μπούντεσταγκ για τον προυπολογισμό του 2011, αναδεικνύοντας ούτε λίγο ούτε πολύ την ελληνική κυβέρνηση ως παράδειγμα προς μίμηση. Τόνισε ακόμα ότι για το διάστημα μετά το 2013 απαιτείται ένας μόνιμος μηχανισμός με ρυθμίσεις που δεν θα επιτρέπουν τα λάθη του παρελθόντος και κάλεσε τους Ευρωπαίους εταίρους να έχουν το θάρρος να επιβάλλουν όρια στις αγορές.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι η χώρα της θα απαντήσει θετικά στο αίτημα για οικονομική βοήθεια προς την Ιρλανδία, υπό όρους, οι οποίοι θα επιτρέψουν στη χώρα να επανέλθει στον δρόμο της σταθεροποίησης των δημόσιων οικονομικών της. Η «Σιδηρά Κυρία» της Γερμανίας εξαπέλυσε επίθεση στο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της αντιπολίτευσης για την «πολιτική» και «περίπλοκη» απόφαση του 2000 για ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ, καθώς και για τη στάση αποχής που τήρησε κατά την ψήφιση της βοήθειας στην Ελλάδα από τη γερμανική βουλή την περασμένη άνοιξη. Εντονη ήταν η αντίδραση του αρχηγού της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ, ο οποίος κατηγόρησε τη Μέρκελ για πατερναλισμό, ζητώντας μια νέα ευρωπαϊκή πολιτική που θα εστιάσει στην προσπάθεια σύγκλισης της φορολογικής πολιτικής των χωρών στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ
πηγή