Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Το ΔΝΤ είναι αδύνατο να αποφύγει την παγκόσμια μεταρρύθμιση

Την 1η Νοεμβρίου ανάλαβε τα καθήκοντα του το νέο Συμβούλιο Διευθυντών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Αυτό τον Οργανισμό, τα χρηματιστικά αποθέματα του οποίου πλησιάζουν τα 350 δισεκ. δολάρια, το περιμένουν δύσκολοι καιροί και είναι αδύνατο να αποφύγει την παγκόσμια μεταρρύθμιση, είναι πεπεισμένοι πολλοί εμπειρογνώμονες.
Το ΔΝΤ, στηριζόμενο σε ορισμένους όρους και εισηγήσεις, παραχωρεί δάνεια στα κράτη, τα οποία έχουν προβλήματα στο ισοζύγιο πληρωμών. Στις συνθήκες της παγκόσμιας κρίσης ο ρόλος του ταμείου έχει πολλαπλασιαστεί. Όμως παράλληλα αυξήθηκαν και οι αντιθέσεις μέσα στον ίδιο τον Οργανισμό. Το Ταμείο χρειάζεται επιπρόσθετους χρηματιστικούς πόρους και γι΄αυτό το σκοπό χρειάζεται οπωσδήποτε τη βοήθεια των αναπτυσσόμενων χωρών. Από την άλλη και οι ίδιες οι αναπτυσσόμενες χώρες θέλουν να αυξήσουν το κύρος τους στο ΔΝΤ. Ακριβώς γι΄αυτό το λόγο στα τέλη Οκτωβρίου σε συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της «Ομάδας των 20 μεγάλων» στην Κορέα χαράχτηκαν οι γενικές γραμμές της επερχόμενης μεταρρύθμισης του Ταμείου.
Στη συνάντηση συζητήθηκε το θέμα της αναθεώρησης του συστήματος ποσοστώσεων, από τις οποίες εξαρτάται και το ειδικός βάρος των ψήφων των χωρών-μελών του Ταμείου κατά την υιοθέτηση αποφάσεων. Οι ευρωπαίοι μεταβίβασαν στις αναπτυσσόμενες χώρες το 6% των ποσοστώσεων. Επίσης οι εκπρόσωποι της ΕΕ υποσχέθηκαν να παραιτηθούν από δυο θέσεις στο Συμβούλιο Διευθυντών. Από την άλλη, στην πραγματικότητα από το 6% στα χέρια των αναπτυσσόμενων χωρών πέρασε το μισό ποσοστό. Και η υπόλοιπη ανακατανομή του κεφαλαίου θα γίνει μεταξύ των ιδίων των χωρών με αναπτυσσόμενη οικονομία. Έτσι τελικά οι ψήφοι αφαιρέθηκαν από τις χώρες, η εκπροσώπηση των οποίων ήδη ήταν ελάχιστη (Αργεντινή, Ουκρανία, Δημοκρατία Νοτίου Αφρικής). Πως φαίνεται το νέο σύστημα ποσοστώσεων στο ΔΝΤ ; Η Ρωσία πρέπει να μετακινηθεί από τη 10η θέση στην 9η, η Ινδία θα βρεθεί στην όγδοη θέση, Βραζιλία - στη δέκατη. Η Κίνα σ΄ αυτό τον κατάλογο θα καταλάβει την 3η θέση μετά τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία. Όλες αυτές οι αλλαγές αντικαθρέπτισαν απλώς τον πραγματικό συσχετισμό των δυνάμεων στην παγκόσμια οικονομία, δήλωσε σε συνέντευξη που έδωσε στη «Φωνή της Ρωσίας» ο Διευθυντής του Τμήματος αναλυτικών πληροφοριών του Πρακτορείου RBK Αλεξάντρ Γιάκοβλεφ:

«Πρόκειται για ιστορία που αφορά περισσότερο το καθεστώς, παρά την οικονομία. Είναι κατανοητό ότι είναι ευχάριστο και ενδιαφέρον να μπορεί κανείς να επιδρά την πολιτική ενός τόσο αξιοσέβαστου οργανισμού, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Όμως νομίζω ότι δεν είναι ζήτημα κάποιων οικονομικών δικαιωμάτων γι΄αυτές τις χώρες. Αυτό απλώς επιβεβαιώνει το γεγονός ότι το σχήμα της παγκόσμιας οικονομίας τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει αισθητά. Πιό αισθητό ρόλο σ΄ αυτήν αρχίζουν να παίζουν νέες χώρες, νέοι οικονομικοί πρωτοπόροι».
Οι νέες ποσοστώσεις θα τεθούν σε ισχύ μόνο το 2012, θα ισχύουν για δυο χρόνια και μετά θα αναθεωρηθούν και πάλι. Κατά την άποψη πολλών εμπειρογνωμόνων, η κρίση νομιμότητας στο ΔΝΤ ακόμα δεν έχει ξεπεραστεί. Οι αντιμαχίες των τελευταίων μηνών έδειξαν ότι ούτε οι ΗΠΑ ούτε οι ισχυρές ευρωπαϊκές οικονομίες δεν είναι πρόθυμες για σημαντικές παραχωρήσεις, γι΄αυτό οι «νέες» οικονομίες πρέπει να προετοιμαστούν καλά για νέα αναθεώρηση των ποσοστώσεων.
πηγή