Επιταχύνονται οι διαδικασίες για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, με την επιλογή των συμβούλων που θα συνδράμουν το Δημόσιο στην προσπάθεια αυτή.
Το βασικό ζήτημα που τίθεται για την εταιρία, και για το οποίο αναμένεται η εισήγηση των συμβούλων, είναι ο χειρισμός του δικαιώματος προαίρεσης (option) που κατέχει η ΔΕΗ για την εξαγορά ποσοστού έως και 30% των μετοχών της ΔΕΠΑ, η οποία είναι ο βασικός προμηθευτής φυσικού αερίου για τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της πρώτης. Η ΔΕΗ έχει αποφασίσει (επί διοίκησης Π. Αθανασόπουλου) να ασκήσει το δικαίωμα αυτό, δηλαδή να αποκτήσει συμμετοχή στη ΔΕΠΑ.
Ωστόσο εξετάζονται και ζητήματα ανταγωνισμού που πιθανόν θα ανέκυπταν στην περίπτωση αυτή, καθώς η ΔΕΠΑ είναι προμηθευτής φυσικού αερίου και των ανταγωνιστών της ΔΕΗ, παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας.
Το «παζλ» που καλούνται να επιλύσουν οι σύμβουλοι αποκρατικοποίησης περιλαμβάνει επίσης:
-Το ιδιοκτησιακό καθεστώς: η ΔΕΠΑ ανήκει κατά 65 % στο Δημόσιο και 35 % στα Ελληνικά Πετρέλαια.
-Το Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ), που είναι 100 % θυγατρική της ΔΕΠΑ.
Το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ΔΕΣΦΑ εξετάζεται επίσης υπό το πρίσμα της διασφάλισης ίσων όρων ανταγωνισμού στους εμπόρους φυσικού αερίου που θέλουν να χρησιμοποιήσουν το ελληνικό δίκτυο.
Η ΔΕΠΑ έχει μακροχρόνιες συμβάσεις για αγορά φυσικού αερίου από τη Ρωσία και την Τουρκία (μέσω αγωγών), την Αλγερία (με καράβια, σε υγροποιημένη μορφή) ενώ συμμετέχει στο project του αγωγού Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας και στον «κάθετο» αγωγό Ελλάδας - Βουλγαρίας.
Στην κοινοπραξία των χρηματοοικονομικών συμβούλων, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, μετέχουν οι Rothschild , UBS και Alpha Bank.
πηγή