Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Η Ιρλανδία παρασύρει και την Ελλάδα σε χρόνο-επιτόκιο

ΕΠΙΜΗΚΥΝΕΤΑΙ Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2021 ΑΛΛΑ ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ
Η Ιρλανδία «τράβηξε» την Ελλάδα στο θέμα της επιμήκυνσης της αποπληρωμής του δανείου κατά τη χθεσινή έκτακτη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. Αυτόματα, όμως, επεκτείνεται και η εφαρμογή του Μνημονίου χωρίς αυτό να σημαίνει ελαστικοποίηση των μέτρων που πρέπει να αποφασίσει και εφαρμόσει άμεσα η κυβέρνηση.
Το πρωτοσέλιδο της «Ε» στις 13 Οκτωβρίου 2010 Το πρωτοσέλιδο της «Ε» στις 13 Οκτωβρίου 2010 Οι εταίροι έλαβαν χθες την πολιτική απόφαση «να εξετάσει σύντομα η ευρωζώνη την ανάγκη ευθυγράμμισης της περιόδου αποπληρωμής της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα με αυτήν προς την Ιρλανδία».
Σύμφωνα με ελληνικές κυβερνητικές πηγές, αυτό σημαίνει ότι ενώ η χώρα μας έπρεπε να εξοφλήσει το δάνειο μέχρι το 2015 (3 χρόνια περίοδος χάριτος και 2 χρόνια περίοδος αποπληρωμής), τώρα οι εταίροι είναι πρόθυμοι να επεκτείνουν την περίοδο αποπληρωμής έως το Μάιο του 2021. Οπως αποφασίστηκε για την Ιρλανδία (4+7). Εκ των πραγμάτων, όμως, σημαίνει επίσης ότι η περίοδος λιτότητας θα επεκταθεί μέχρι το 2021...
Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές υπολόγιζαν ότι το επιτόκιο για την Ελλάδα θα προσεγγίσει αυτό της Ιρλανδίας (5,8%). Δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί εάν οι όροι αυτοί θα αφορούν το σύνολο του δανείου (110 δισ. ευρώ) ή το ποσό που απομένει να εισπράξει η χώρα. Απάντηση στο ερώτημα αυτό θα δώσει η Κομισιόν...
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η απόφαση για την Ελλάδα -όσον αφορά την επιμήκυνση της αποπληρωμής- αναμένεται να ληφθεί τον Ιανουάριο στο πλαίσιο της χορήγησης της τρίτης δόσης του δανείου.
Η διάκριση
Η ευνοϊκή αυτή διευθέτηση για την ελληνική πλευρά επιτεύχθηκε χάρη στην υποστήριξη του επιτρόπου Ολι Ρεν, ο οποίος φαίνεται ότι ανταποκρίθηκε στο πιεστικό αίτημα της κυβέρνησης να μη γίνει διάκριση μεταξύ Αθηνών και Δουβλίνου ως προς τους όρους της δανειοδότησης, που θα την έφερνε σε δυσχερή θέση, ιδίως στα μάτια της ελληνικής κοινής γνώμης.
Ο Φινλανδός επίτροπος, λοιπόν, ζήτησε από το Συμβούλιο να ληφθούν για την Ελλάδα τα ίδια μέτρα που αποφασίστηκαν για την Ιρλανδία. Στην πρόταση του επιτρόπου αντέδρασε αρχικά ο Γερμανός υπουργός Βόλγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος στη συνέχεια υποχώρησε και συμφώνησε. Ζήτησε, όμως, να μη ληφθεί οριστική απόφαση χθες, διότι επιθυμεί να του δοθεί χρόνος ώστε να επικυρωθούν τον Ιανουάριο ταυτόχρονα από το κοινοβούλιο της χώρας του οι αποφάσεις για την Ιρλανδία και την Ελλάδα.
Η δανειοδότηση προς την Ιρλανδία θα ανέλθει στο ποσό των 85 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 17,5 δισ. ευρώ θα τα δώσει η ίδια η Ιρλανδία! Κι αυτό γιατί το ιρλανδικό κράτος δανείστηκε αυτό το ποσό από τον Οργανισμό Συντάξεων της χώρας! Τα 35 δισ. ευρώ θα διατεθούν για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα της χώρας.
Με τα μέτρα αυτά οι εταίροι ελπίζουν ότι θα ηρεμήσουν οι αγορές. Ιδωμεν... *
πηγή