Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Προσωπική τράπεζα αίματος

 
Αχρείαστη θα καταστήσει τη διαδικασία αιμοδοσίας νέα επιστημονική ανακάλυψη που επιτρέπει στον κάθε ασθενή να έχει την προσωπική του τράπεζα αίματος.

Οι ερευνητές κατάφεραν να μετατρέψουν δερματικά κύτταρα σε αιμοσφαίρια, χρησιμοποιώντας πρωτεΐνες DNA και ένα κοκτέιλ μορίων. Η ανακάλυψη αυτή αποδεικνύεται πολύτιμη για τους ασθενείς που έχουν ανάγκη από συχνές μεταγγίσεις (όπως όσοι υποφέρουν από καρκίνο και λευχαιμία), αφού όχι μόνο τους εξασφαλίζει τις απαραίτητες ποσότητες αίματος, αλλά εξαλείφει και τον κίνδυνο μολύνσεων.
Μέχρι στιγμής οι επιστήμονες έχουν εξετάσει δερματικά κύτταρα ενηλίκων, αλλά και νεογέννητων μωρών και έχουν διαπιστώσει ότι -ανεξαρτήτως ηλικίας- μπορούν να μετατραπούν σε κύτταρα αίματος.

Τώρα μένει να ελέγξουν αν τα νέα αυτά κύτταρα μπορούν να μεταγγιστούν με ασφάλεια στους ανθρώπους. Οι δοκιμαστικοί έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν μέχρι το 2012 και αν ολοκληρωθούν με επιτυχία, τότε είναι πολύ πιθανό η εν λόγω μέθοδος να αρχίσει να εφαρμόζεται ευρέως μέσα στα επόμενα χρόνια.

Στο παρελθόν οι επιστήμονες είχαν καταφέρει να αναπτύξουν αιμοσφαίρια από βλαστοκύτταρα που είχαν πάρει από έμβρυα. Τώρα, όμως, είναι η πρώτη φορά που οι ερευνητές κατάφεραν να μετατρέψουν δερματικά κύτταρα απευθείας σε αιμοσφαίρια, χωρίς δηλαδή τη χρήση βλαστοκυττάρων. Οπως υποστηρίζουν στη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Nature», η συγκεκριμένη μέθοδος είναι πιο γρήγορη επειδή δημιουργεί ενήλικα αιμοσφαίρια και όχι ανώριμα κύτταρα.

«Η προοπτική να μπορούμε να μεταγγίζουμε σε έναν ασθενή αίμα που προέρχεται από το δικό του δέρμα μάς κάνει να ελπίζουμε ότι οι άνθρωποι που χρειάζονται μεταγγίσεις δεν θα έχουν μια ημέρα την ανάγκη να καταφεύγουν σε τράπεζες αίματος», σημειώνουν οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Μακ Μάστερ, στο Χάμιλτον, όπου πραγματοποίησαν την έρευνα. Επίσης, είναι πολύ πιθανό η νέα ανακάλυψη να επιτρέπει στο μέλλον στους ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία να μπορούν να αντέχουν έναν κύκλο θεραπειών για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, χωρίς τα διαλείμματα που είναι απαραίτητα σήμερα για να συνέλθει ο οργανισμός.
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ
πηγή