Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Στοίχημα για πτώχευση της Ελλάδας από "ξένους οίκους"

Στοίχημα ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει μέσα στους επόμενους 12 με 18 μήνες βάζουν επτά στους δέκα επενδυτές, αναλυτές και χρηματιστές από τους 1.030 συνολικά που συμμετείχαν σε νέα δημοσκόπηση του πρακτορείου Bloomberg. Δεύτερη «υποψήφια» για πτώχευση είναι η Ιρλανδία και ακολουθεί η Πορτογαλία. Αντίθετα, το κλίμα έχει βελτιωθεί σημαντικά για την Ισπανία. Πιο αναλυτικά, το ποσοστό των διεθνών επενδυτών που βλέπουν για την Ελλάδα χρεοκοπία, αυξήθηκε στο 71% από 67% τον περασμένο Σεπτέμβριο και της Πορτογαλίας από το 36% έφτασε στο 38%. Στην περίπτωση όμως της Ιρλανδίας το ποσοστό τριπλασιάστηκε μέσα σε έναν μήνα στο 51%!

Για την Ισπανία πάντως οι περισσότεροι αναλυτές που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση εκτιμούν πως είναι μάλλον απίθανη τη δεδομένη στιγμή μια κήρυξη χρεοκοπίας της χώρας (71% από 65% τον Σεπτέμβριο). Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επέκρινε τους επενδυτές που φοβούνται ότι η Ιρλανδία μπορεί να γίνει η πρώτη χώρα που θα χρεοκοπήσει, λέγοντας ότι δεν κατανοούν πώς λειτουργεί ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης, στον οποίο μπορούν να ενταχθούν οι χώρες που χρειάζονται βοήθεια.
«Είναι στη διακριτική ευχέρεια κάθε χώρας να ζητήσει βοήθεια, αν τη χρειάζεται», είπε ο κ. Σόιμπλε. Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξακολουθεί να αγοράζει ιρλανδικά ομόλογα, ανεβάζοντας τη συνολική αξία των εκδόσεων που κατέχει από τα 15 στα 18 δισ. ευρώ.
Η Citigroup επιμένει, εν τω μεταξύ, από την πλευρά της ότι η Ελλάδα θα αποφύγει τη χρεοκοπία και συστήνει στους πελάτες της την αγορά ελληνικών ομολόγων διετούς διάρκειας.


Ημερησία