Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Τι είπε η τρόικα και έστειλε στον... πάτο τις αγορές

Του Γιάννη Αγγέλη

Οι αγορές είναι αλήθεια ότι διαβάζουν τα "νέα" με διαφορετικό τρόπο από ότι τα "ΜΜΕ". Χθες στη συνέντευξη τύπου οι εκπρόσωποι της τρόικας μίλησαν για πρώτη φορά με σαφή τρόπο για το ενδεχόμενο να χρειασθεί είτε επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ είτε νέο επιπλέον δάνειο για να μη χρεοκοπήσει η ελληνική οικονομία υπό τις οδηγίες της.

Και όλα αυτά όταν οι ίδιοι οι άνθρωποι της τρόικας δηλώνουν ταυτόχρονα ότι έχει γίνει μια εντυπωσιακή δημοσιονομική προσαρμογή στο πλαίσιο της υλοποίησης του Μνημονίου.

Η ερμηνεία που δόθηκε από τις αγορές ήταν ότι τα μέτρα που εφαρμόζονται στο πλαίσιο του Μνημονίου είναι τόσο αυστηρά και η μείωση που προκαλούν στην οικονομία είναι τόσο μεγάλη ώστε να δημιουργείται το σοβαρό ενδεχόμενο να μη μπορεί η ελληνική οικονομία να αποπληρώσει το χρέος της...

Με άλλα λόγια δήλωσαν ότι είναι πιθανό να έχει ανοίξει ενας φαύλος κύκλος χρέους - μνημονίου - χρέους που ενδεχομένως να χρειασθεί είτε επιμήκυνση είτε νέο δάνειο (δηλαδή χρέος) για να αποφευχθεί αυτό για το οποίο εφαρμόζεται το Μνημόνιο, δηλαδή το χρεοστάσιο!

Η ερμηνεία προφανώς δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά και την Ιρλανδία για την οποία συζητείται αυτές τις ημέρες ένα πακέτο 85 δισ. ευρώ περίπου με ανάλογους μνημονιακούς όρους και ακολουθεί πιθανότατα η Πορτογαλία...

Αυτό ήταν το μήνυμα που έλαβαν οι αγορές από τις χθεσινές δηλώσεις της τρόικας και έστειλαν τα ελληνικά ασφάλιστρα κινδύνου και πάλι πάνω από τις 1.000 μονάδες βάσης, τα ιρλανδικα στις 570 μονάδες βάσης, τα πορτογαλέζικα πάνω από τις 480 μονάδες βάσης και τα ισπανικά στις 300 μονάδες βάσης.

Η κα Μέρκελ συμπλήρωσε την εικόνα δηλώνοντας στο κοινοβούλιό της οτι κινδυνεύει το ευρώ -γιατί πρέπει να πείσει τους Γερμανούς για το δάνειο στην Ιρλανδία επτά μήνες μετά το ελληνικό- αλλά επέμεινε στις προτάσεις που έχει κάνει για το Μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων που θα κληθούν να εγκρίνουν τον Δεκέμβριο οι ευρωπαίοι ηγέτες στην Σύνοδο Κορυφής.

Και το ΔΝΤ; Το ΔΝΤ βλέπει ότι αν μετά την Ελλάδα και την Ιρλανδία έρθει η σειρά της Πορτογαλίας και κυρίως της Ισπανίας, τότε τα υπερφορτωμένα σήμερα θησαυροφυλάκιά του ίσως αποδειχθούν "φτωχά" για να αντιμετωπίσουν μια κρίση χρέους που μπορεί να ξεσπά στην Ευρωπη αλλά αρχίζει να καταγράφει συμπτώματα και στην Ασία (Νέα Ζηλανδία). Και τότε; Τότε η πρόταση της κας Μέρκελ για συμμετοχή των ιδιωτικών κεφαλαίων στο κόστος των χρεοστασίων θα ξαναμπεί στο τραπέζι με διαφορετικές προϋποθέσεις.



Πηγή:www.capital.gr