Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Προειδοποίηση μέσω της δόσης

Τρόικα και εταίροι διαμηνύουν στην Ελλάδα ότι δεν έχει περιθώριο παρέκκλισης

Στιγμιότυπο του Ελληνα υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στις Βρυξέλλες. Σαφή μηνύματα προς την Ελλάδα ότι δεν έχει πλέον κανένα περιθώριο παρέκκλισης από τα συμφωνηθέντα μέσω του Μνημονίου έστειλε η τρόικα και οι εταίροι μας προς την κυβέρνηση. Το Eurogroup κατέστησε σαφές ότι η επίτευξη του στόχου για το έλλειμμα του 2011 είναι αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση για την απρόσκοπτη χρηματοδότηση της Ελλάδας. Στο ίδιο πνεύμα ήταν και οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Αυστρίας, Γιόζεφ Πρελ, ο οποίος χθες προκάλεσε και πάλι αναστάτωση
αποκαλύπτοντας ότι η συμμετοχή της Ευρωζώνης για την τρίτη δόση του δανείου θα εκταμιευθεί τον Ιανουάριο αντί του Δεκεμβρίου.
Εν τω μεταξύ, στην Αθήνα, οι εμπειρογνώμονες της τρόικας εξακολουθούν να διατυπώνουν επιφυλάξεις ως προς την αποτελεσματικότητα των μηχανισμών και της δημόσιας διοίκησης να εφαρμόσουν τα επιπλέον μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση. Γι' αυτό και οι διαπραγματεύσεις προβλέπεται ότι θα συνεχιστούν και μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού.


Πόλεμος νεύρων με την τρίτη δόση
Τον Ιανουάριο η εκταμίευση – Επιφυλάξεις από την τρόικα για τα μέτρα
Μήνυμα από Eurogroup ότι δεν υπάρχει ανοχή σε ολιγωρίες
Των Βασιλη Zηρα, Κωστα Kαρκαγιαννη
Σαφή μηνύματα προς την Ελλάδα ότι δεν έχει πλέον κανένα περιθώριο παρέκκλισης από τα συμφωνηθέντα μέσω του Μνημονίου έστειλε η τρόικα και οι εταίροι προς την κυβέρνηση. Το Eurogroup κατέστησε σαφές ότι η επίτευξη του στόχου για το έλλειμμα του 2011 είναι αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση για την απρόσκοπτη χρηματοδότηση της Ελλάδας, την ώρα που οι εκπρόσωποι της τρόικας εξακολουθούν να διατυπώνουν επιφυλάξεις ως προς την αποτελεσματικότητα των μέτρων που προτείνει η κυβέρνηση.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται από κάποιους και οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Αυστρίας, κ. Γιόζεφ Πρελ, ο οποίος χθες προκάλεσε και πάλι αναστάτωση, αποκαλύπτοντας ότι το ποσό της συμμετοχής της Ευρωζώνης για την τρίτη δόση του δανείου θα εκταμιευθεί τον Ιανουάριο αντί του Δεκεμβρίου.
Μια ημέρα νωρίτερα, ο ίδιος είχε προκαλέσει αίσθηση λέγοντας πως η Αυστρία δεν θα καταβάλει τη συμμετοχή της για την τρίτη δόση, επειδή η Ελλάδα δεν πέτυχε τον στόχο μείωσης του ελλείμματος.
Η Κομισιόν και το υπουργείο Οικονομικών έσπευσαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, υποστηρίζοντας ότι ήταν προαποφασισμένο να εγκριθεί η καταβολή της δόσης από το Γιούρογκρουπ τον Δεκέμβριο και η εκταμίευσή της τον Ιανουάριο, καθώς χρειάζονται κάποιες ημέρες προκειμένου να ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες.
Ωστόσο, τα δύο απανωτά χτυπήματα του Αυστριακού υπουργού, όπως επίσης η σκληρή στάση της τρόικας στις διαπραγματεύσεις στην Αθήνα και η απόρριψη κάθε σκέψης αλλαγής των στόχων του Μνημονίου, καταδεικνύουν ότι εξαντλείται η ανοχή του Γιούρογκρουπ απέναντι σε μελλοντικές αστοχίες της ελληνικής κυβέρνησης.
Οι εμπειρογνώμονες της τρόικας που συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά στην Αθήνα, αν και έχουν συμφωνήσει στον όγκο των μέτρων που απαιτούνται (4 δισ. ευρώ επιπλέον), εξακολουθούν να διατυπώνουν επιφυλάξεις ως προς το είδος των μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση. Επί της ουσίας, οι εμπειρογνώμονες αμφιβάλλουν εάν η δημόσια διοίκηση και οι μηχανισμοί ελέγχου θα είναι σε θέση να περιορίσουν στον βαθμό που προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης (2 δισ. ευρώ) ή να επιτύχουν την είσπραξη των προσδοκώμενων εσόδων. Οι επιφυλάξεις τους δεν έχουν καμφθεί και γι' αυτό οι διαπραγματεύσεις θα συνεχισθούν και μετά την κατάθεση του σχεδίου του νέου προϋπολογισμού.
Παρ' όλα αυτά οι ελεγκτές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους από το γεγονός ότι στο νέο πακέτο μέτρων για το 2011 το μείγμα εσόδων και δαπανών είναι «ποιοτικότερο». Στο πρώτο πακέτο του Μνημονίου το συνολικό πακέτο ήταν ύψους 9,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 25% μόνο ήταν μέτρα περιστολής των δαπανών και το υπόλοιπο 75% βασιζόταν στην αύξηση των εσόδων. Το νέο πακέτο ανέρχεται σε 11,5 δισ. ευρώ περίπου, καθώς υπολογίστηκε σε ρεαλιστικότερη βάση η απόδοση των «παλαιών» μέτρων και προστέθηκαν άλλα 4 δισ. ευρώ νέων. Από αυτά τα 11,5 δισ., τα μισά περίπου είναι πλέον περιστολή δαπανών και τα άλλα μισά αφορούν το σκέλος των εσόδων.
Με αυτά τα δεδομένα, το πιθανότερο είναι ότι η τρόικα θα εξακολουθήσει να διατηρεί τις επιφυλάξεις της και σύμφωνα με πηγές που βρίσκονται κοντά στη διαδικασία, θα απαιτήσει από την κυβέρνηση να είναι έτοιμη να πάρει όποια επιπλέον μέτρα απαιτηθούν στη διάρκεια του 2011. Η σχετική απαίτηση θα αποτυπώνεται και στο κείμενο συμπερασμάτων που θα δώσουν στη δημοσιότητα τη Δευτέρα, πριν από την αναχώρησή τους, οι ξένοι εμπειρογνώμονες.
Οι απολύσειςΑυτό σημαίνει ότι όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και οι απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, είναι ανοικτά στην περίπτωση που υπάρξουν αποκλίσεις από τους στόχους. Το θέμα των απολύσεων δεν ετέθη ευθέως ως απαίτηση από την τρόικα, αλλά ως ερώτημα και με αυτό τον τρόπο παραμένει στην ατζέντα για να ανασυρθεί σε περίπτωση που οι συνθήκες το επιβάλλουν. Προς το παρόν, η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι η μείωση της μισθολογικής δαπάνης επιτυγχάνεται με τις συνταξιοδοτήσεις (25.000 φέτος και άλλοι 20.000 το 2011) με τη μη ανανέωση των συμβάσεων έργου (30.000 φέτος και άλλοι τόσοι περίπου το επόμενο έτος).


Καλύπτονται ώς τα τέλη Ιανουαρίου οι ταμειακές ανάγκες του Δημοσίου
Του Σωτηρη Nικα
Μόνο στην περίπτωση που οι χώρες της Ευρωζώνης δεν παράσχουν καθόλου την τρίτη δόση του δανείου, ύψους 6,5 δισ. ευρώ, θα αντιμετωπίσει πρόβλημα η Ελλάδα. Η αναβολή της για το πρώτο 15νθήμερο του Ιανουαρίου δεν δημιουργεί πρόβλημα στη διαχείριση των ταμειακών αναγκών του Δημοσίου, καθώς η πρώτη μεγάλη λήξη ομολόγου θα πρέπει να αναχρηματοδοτηθεί στις 20 Μαρτίου του 2011 και αφορά ποσό 8,8 δισ. ευρώ.
Μάλιστα, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε χθες ότι η χώρα μπορεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της ώς τα τέλη Ιανουαρίου, ακόμα και αν δεν λάβει καμία βοήθεια έως τότε από τον μηχανισμό στήριξης. Πάντως, πηγές κοντά στις όλες διαδικασίες σημείωναν χθες ότι «η διαπραγμάτευση για την τρίτη δόση βρίσκεται σε καλό δρόμο». Μάλιστα, στα μέσα Δεκεμβρίου, το ΔΝΤ αναμένεται να αποδεσμεύσει 2,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα (στο πλαίσιο της τρίτης δόσης του δανείου), αφού πρώτα έχει συνεδριάσει το διοικητικό του συμβούλιο και έχει εγκρίνει την παροχή της. Σε ό,τι έχει να κάνει με την πληρωμή του μέρους της τρίτης δόσης του δανείου, που προέρχεται από τις χώρες της Ευρωζώνης, η πολιτική απόφαση για την εκταμίευση θα ληφθεί από το EcoFin εντός του Δεκεμβρίου, στη βάση της αξιολόγησης της πορείας του Προγράμματος, η οποία ολοκληρώνεται την επόμενη εβδομάδα.
Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ότι «δεδομένης της δομής των ταυτόχρονων πληρωμών απ’ όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, η διαδικασία απαιτεί τουλάχιστον δέκα εργάσιμες ημέρες και για τον λόγο αυτό η εκταμίευση θα ολοκληρωθεί στις αρχές Ιανουαρίου. Αυτό έχει συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εδώ και καιρό και δεν δημιουργεί απολύτως κανένα ταμειακό πρόβλημα στη χώρα μας».
Στο τέλος του 2010 τα ταμειακά διαθέσιμα θα είναι στα 5,5 δισ. ευρώ εάν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) δοθεί 1,5 δισ. ευρώ ή στα 4,5 δισ. ευρώ εάν στο ΤΧΣ παρασχεθούν 2,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμα δεν έχει αποφασιστεί τι ποσό θα λάβει το ΤΧΣ και αποτελεί θέμα διαπραγμάτευσης μεταξύ των ελληνικών αρχών και της τρόικας. Στις επόμενες μέρες, όμως, θα έχει ληφθεί η σχετική απόφαση, καθορίζοντας στα 4,5 δισ. ευρώ ή στα 5,5 δισ. ευρώ τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους.
Μοναδική υποχρέωσηΜέχρι τα τέλη του 2010, η μοναδική υποχρέωση του Δημοσίου είναι να ξεπληρώσει ποσό 480 εκατ. ευρώ, που αφορά την αποπληρωμή εντόκων γραμματίων 3μηνης διάρκειας του Σεπτεμβρίου, καθώς και να καλύψει το ταμειακό έλλειμμα που θα υπάρχει. Τον Ιανουάριο του 2011 δεν λήγει κάποιο ομόλογο, αλλά τα γραμμάτια που θα πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν είναι συνολικού ύψους 4,2 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό καλύπτεται ακόμα και εάν το ΤΧΣ λάβει τελικά 2,5 δισ. ευρώ και τα ταμειακά διαθέσιμα στις αρχές του νέου έτους είναι 4,5 δισ. ευρώ. Μέσα στον Ιανουάριο το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων για να αναχρηματοδοτήσει τις λήξεις ύψους 4,2 δισ. ευρώ, όπως άλλωστε είναι προγραμματισμένο. Το πρώτο «αγκάθι» είναι τον Μάρτιο και συγκεκριμένα στις 20 του μηνός, οπότε και το Δημόσιο θα πρέπει να ξεπληρώσει ομόλογο ύψους 8,8 δισ. ευρώ.
Μέχρι τότε, όμως, θα έχουν εκταμιευθεί και τα 6,5 δισ. ευρώ (εφόσον η Ελλάδα τηρεί τις προϋποθέσεις) της τρίτης δόσης, αλλά και τα 15 δισ. ευρώ που είναι η τέταρτη δόση του δανείου (εφόσον και πάλι η Ελλάδα εκπληρώνει τους στόχους του Μνημονίου).
KAUHMERINH